Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 18:26

Απάντηση Σηφουνάκη σε Κουσελά για τη μεταβίβαση αδόμητων αγροτεμαχίων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.  Νίκος Σηφουνάκης, απάντησε θετικά στην από 16-1-2012 Ερώτηση του  βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, με την οποία ο Μεσσήνιος βουλευτής ζητούσε να τροποποιηθεί η ισχύουσα ρύθμιση για τη μεταβίβαση αδόμητων αγροτεμαχίων, γιατί συνεπάγεται σοβαρή επιβάρυνση  για  τους μεταβιβάζοντες, συχνά πολλαπλάσια της αξίας του μεταβιβαζόμενου αγροτεμαχίου. 

Ο κ. Κουσελάς είχε προσυπογράψει και σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στη συνέχεια, στις 19-1-2012, για το ίδιο θέμα, από τον βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου και άλλους 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία υιοθετήθηκε, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η απάντηση του Αναπληρωτή  Υπουργού στην  Ερώτηση του κ. Κουσελά έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της ερώτησης με αρ.πρωτ. 4484/16-1-2012 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Δημήτρη Κουσελά, σας γνωρίζουμε ότι αναφορικά με το ζήτημα που θίγεται στην Ερώτηση έχει συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση στο άρθρο 49 του Σχεδίου Νόμου «Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ-Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»

Ειδικότερα, η εν λόγω ρύθμιση, που λύνει θετικά το ζήτημα το οποίο έφερε στη Βουλή ο κ. Κουσελάς, αναφέρει ότι (άρθρο 49 παρ. 3.) «Η παρ. 15 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249) αντικαθίσταται ως εξής:
«15. α) Η βεβαίωση του μηχανικού που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 4014/2011 συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές, εξαρτημένο από το
κρατικό σύστημα συντεταγμένων. Τοπογραφικό διάγραμμα δεν απαιτείται στην περίπτωση που η παραπάνω βεβαίωση αφορά σε ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923, καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181). Επίσης, τοπογραφικό διάγραμμα δεν απαιτείται στην περίπτωση που η παραπάνω βεβαίωση αφορά σε αδόμητα αγροτεμάχια και κληροτεμάχια, τα οποία (τόσο αγροτεμάχια όσο και κληροτεμάχια) βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού και τα οποία προέρχονται από αναδασμό ή περιλαμβάνονται στο κτηματολόγιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και σε αδόμητα κληροτεμάχια διανομής. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται κτηματογραφικό απόσπασμα του αναδασμού ή του Κτηματολογίου του ΟΣΔΕ ή της πράξης διανομής, θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του αρχείου του αναδασμού ή τον ΟΣΔΕ ή την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του αρχείου της πράξης διανομής. Για οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923, καθώς και εκτός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181), το τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να αποκλίνει σε εμβαδόν μέχρι 2 % από το τοπογραφικό διάγραμμα της σύστασης.»

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER