Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 10:38

Μέτρα για την καρέτα καρέτα ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την

 

Ερώτηση για τους αυξημένους θανάτους χελωνών καρέτα καρέτα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης, μαζί με τον οποίον συνυπογράφουν άλλοι 52 βουλευτές - ανάμεσά τους και ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας.

Αφορμή για την ερώτηση, όπως επισημαίνεται σε αυτή, έδωσαν “τα συνεχιζόμενα φαινόμενα εκθαλασσώσεων νεκρών ή τραυματισμένων χελωνών σε ακτές των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, επίκληση των οποίων γίνεται στην εν λόγω ερώτηση, “την περίοδο 2002-2006 οι εκθαλασσώσεις ήταν 840 άτομα, από τα οποία τα 304 (36,2%) στην Πελοπόννησο. Σαν κύρια αιτία τραυματισμού των χελωνών που φιλοξενήθηκαν στο κέντρο διάσωσης την ίδια περίοδο είναι τα τραύματα από εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία (περίπου 45%), ενώ δεύτερη αιτία ο εσκεμμένος τραυματισμός (27,6%)”.

Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν τα εξής:

“Από τα δεδομένα καταγραφής των εκθαλασσώσεων θαλάσσιας χελώνας caretta caretta και των αιτίων αυτών των συμβάντων, ποια είναι τα δεδομένα της άμεσης ή έμμεσης ανθρωπογενούς επίδρασης, και υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αύξηση των εκθαλασσώσεων στην περιοχή των Ν. Λακωνίας και Μεσσηνίας; Ποιες θεσμικές πρωτοβουλίες μπορεί να αναληφθούν για την αντιμετώπιση της κύριας αιτίας θανάτου, που είναι τα τραύματα από εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία; Συμπεριλαμβάνονται στις πρωτοβουλίες του νέου Φορέα δράσεις προστασίας και διαχείρισης των νέων περιοχών αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις νέες αυτές περιοχές;”.