Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 16:04

Λ. Γρηγοράκος στη Βουλή: Ιστορικής σημασίας η ψήφιση του PSI

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε στη Βουλή ένα μικρό νομοσχέδιο με μεγάλη αξία. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που το παλέψαμε πάρα πολύ καιρό όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο η Κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά πιστεύω ότι και όλη η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα συντάχθηκε γι’ αυτό το νομοσχέδιο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δούμε ένα φως στο τούνελ.
Δεν πανηγυρίζουμε καθόλου. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα και θα γίνουν και άλλα. Το έχει αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι πρέπει να γίνουν και άλλα για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Και με χαρά μου άκουσα τον κ. Χόγιερ να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα «μίνι Μάρσαλ», για να μπορέσουμε να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Όσο και να είναι κανείς αντίθετος μ’ αυτό, τη δεκαετία του 1950 και του 1960 ήταν η ατμομηχανή της χώρας για την ανάπτυξη. Άρα, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο μας δίνει μία πολύ μεγάλη ανάσα, για να προχωρήσουμε μπροστά.
Όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, αυτό το νομοσχέδιο κάνει «κούρεμα» ονομαστικής αξίας στο 53,5%. Δηλαδή, μιλάμε για 107 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα των 206 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα νέα ομόλογα θα έχουν τριακονταετή διάρκεια, θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι 3,65% έως το 2042 ή 2,63% έως το 2020.
Κύριε Πρόεδρε, από το Βήμα της Βουλής μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα –και δεν θα καταχραστώ αυτήν την ευκαιρία που μου έδωσε η Κυβέρνηση να εισηγηθώ αυτό το νομοσχέδιο- να παρακαλέσω το συνάδελφο Βουλευτή –ή τη συναδέλφισσα Βουλευτή- ο οποίος έβγαλε τα χρήματά του στο εξωτερικό με νόμιμο τρόπο, να βγει και να αποκαθάρει το πολιτικό σύστημα της χώρας όσο το δυνατόν ταχύτερα, δίνοντας εξηγήσεις για το ένα εκατομμύριο ευρώ που έβγαλε σε ξένες τράπεζες.
Κύριε Πρόεδρε, σαν αρμόδιος της Επιτροπής θα σας παρακαλούσα τάχιστα, ως το μεσημέρι, εάν ο συνάδελφος –ή η συνάδελφος- δεν βγει εθελοντικά να πει «μ’ αυτές τις διαδικασίες έβγαλα τα χρήματα στο εξωτερικό», τότε να ανακοινωθεί το όνομά του και να γίνουν όλες οι διαδικασίες. Δεν θα πέσουμε, βέβαια, στην παγίδα να κατηγορήσουμε όλοι συλλήβδην το πολιτικό σύστημα της χώρας. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι μ’ αυτήν την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί, να αυτοπροστατευτούμε. Και το σύστημα πρέπει να προστατευθεί. Αν υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι Βουλευτές που έχουν δράσει κατά τον ίδιο, τρόπο να αποκαλυφθούν και αυτοί!
Σας παρακαλώ πολύ, σαν αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Βουλής που είστε, το ταχύτερο δυνατόν σήμερα, αυτή η υπόθεση να τελειώσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισέρχομαι στο νομοσχέδιο. Η ομόφωνη έγκριση από το Eurogroup του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και των βασικών όρων του PSI, δηλαδή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί σημαντικό γεγονός ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Συμφωνήθηκε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα προωθήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου το EFSF να χρηματοδοτήσει τη δική του συμβολή στο PSI, τη συμβολή του επίσημου τομέα στο PSI, καθώς και την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών.
Με τις συμφωνίες γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία έτη, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τελική συμφωνία για το PSI, καθώς και η συμβολή των θεσμικών εταίρων μας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ στο 120,5% έως το 2020. Μ’ αυτές τις αποφάσεις δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε σε συνθήκες σταθερότητας, να περιοριστεί η αβεβαιότητα, η οποία έχει επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, ψηφίζοντας σήμερα το PSI, δίνεται η δυνατότητα να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας και, παράλληλα, να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την ανάκαμψή της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, η ανεργία μαστίζει τη νέα γενιά, καθώς έχει φθάσει στο 20%. Κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό πολύ γρήγορα.
Η ουσιαστική αναδιάταξη του δημόσιου χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, είναι επιβεβλημένη και γίνεται μ’ αυτό το σχέδιο νόμου των δύο άρθρων.
Η έλλειψη μιας τέτοιας αναδιάταξης θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και το λαό. Στην περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να συνεχίσει τις πληρωμές, θα είχαμε επιδείνωση της κρίσης χρέους και απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται με το σχέδιο νόμου αποσκοπούν στη διασφάλιση μιας ομοιόμορφης και αποτελεσματικής αναδιάταξης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα με τη συμμετοχή των ιδιωτών, σύμφωνα βέβαια με την απόφαση της Συνόδου των κρατών-μελών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αντλούν από τη διεθνή πρακτική θεσμοθετούνται οργανωμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες, κανόνες δηλαδή συλλογικής δράσης, με την εφαρμογή των οποίων ομολογιούχοι μπορούν να αποφασίζουν την αναπροσαρμογή του δημόσιου χρέους, συμφωνώντας βέβαια στην τροποποίηση τίτλων που κατέχουν.
Ανάλογες διαδικασίες προβλέπονται σε αντίστοιχες ρήτρες που συνομολογούνται σε τίτλους δανεισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα ως μηχανισμός διασφάλισης της οργανωμένης και αποτελεσματικότερης προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των δανειστών και της βιωσιμότητας του χρέους του οφειλέτη.
Σήμερα τέτοιες διαδικασίες χρησιμοποιούνται ευρέως στην παγκόσμια οικονομία σε κρατικούς και εταιρικούς τίτλους δανεισμού και έχουν αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους διαχείρισης κρίσεων χρέους οφειλετών.
Το Νοέμβριο του 2010 οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν την υποχρεωτική θεσμοθέτηση αντίστοιχων διαδικασιών συλλογικής δράσης στη νομοθεσία των κρατών-μελών ως μέσο διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Η δέσμευση αυτή επιβεβαιώθηκε με την απόφαση των Αρχηγών κρατών-μελών της ευρωζώνης στη συνάντησή τους κατά την 11η Μαρτίου του 2011 και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου του 2011.
Η εισαγωγή διαδικασιών συλλογικής δράσης έχει προγραμματιστεί να ισχύει υποχρεωτικά από τους τίτλους που εκδίδονται από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εντός του 2013.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι σήμερα δεν έχουν θεσμοθετηθεί ομοιόμορφοι κανόνες συλλογικής δράσης για τίτλους εκδοθέντες ή εγγυημένους από το ελληνικό δημόσιο που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Ήταν κάτι που συζητήθηκε ευρέως στην Επιτροπή. Ο κύριος Αντιπρόεδρος έδωσε σαφείς απαντήσεις για το θέμα του δικαίου.
Λόγω, λοιπόν, της επιτακτικής και άμεσης ανάγκης για την αναδιάταξη του δημόσιου χρέους, οι προτεινόμενες διατάξεις προσφέρουν στους κατόχους τίτλων τη δυνατότητα να αποφασίζουν με συλλογικές διαδικασίες την τροποποίηση αυτών των τίτλων.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι αποφάσεις ενισχυμένης πλειοψηφίας συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου όλων των επιλέξιμων τίτλων δεσμεύουν το σύνολο των κατόχων των επιλέξιμων τίτλων και εφαρμόζονται σε όλους τους επιλέξιμους τίτλους.
Η καθολική και ομοιόμορφη δέσμευση της απόφασης ως προς τους κατόχους και ως προς τους όρους των επιλέξιμων τίτλων με έρεισμα την αρχή της πλειοψηφίας διασφαλίζει ότι τυχόν μειοψηφία ομολογιούχων δεν θα καρπωθεί δυσανάλογα οφέλη εις βάρος της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο άρθρο.
Τέλος, τονίζεται ότι οι προτεινόμενες διαδικασίες σκοπούν στην εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και στην προστασία του γενικού συμφέροντος, ήτοι στη διάσωση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας και αποτελούν κανόνες αναγκαστικού δικαίου και κανόνες άμεσης εφαρμογής κατά την έννοια του άρθρου 9 του Κανονισμού 593/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου του 2008.
Ειδικότερα, σ’ αυτό το μικρό σχέδιο νόμου με τη μεγάλη αξία προβλέπονται οι σχετικές προκλήσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων και άμεσα μετά την ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος θα τη δημοσιεύσει, ενώ οι ιδιώτες θα έχουν περίοδο όχι μικρότερη από δέκα μέρες, ώστε να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στη συναλλαγή. Τα περιθώρια είναι μικρά. Γι’ αυτό και ο Αντιπρόεδρος εξήγησε την έννοια του κατεπείγοντος.
Δεύτερον, για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες θα πρέπει να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση τουλάχιστον το 50% των ιδιωτών Ομολογιούχων και το 66% των συμμετεχόντων που αποδέχονται την πρόταση.
Τρίτον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εξαιρεθούν τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από το 2011.
Συγκεκριμένα, απ’ αυτό το νομοσχέδιο δίνεται η έννοια των όρων «τίτλος», «επιλέξιμος τίτλος», «ανεξόφλητο κεφάλαιο», «συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο», «τροποποίηση», «νέος τίτλος», «Ομολογιούχος», «Διαχειριστής της Διαδικασίας», «επενδυτής», «συμμετοχή» και μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ως επιλέξιμος τίτλος νοείται κάθε τίτλος που ορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και περιλαμβάνεται στην πρόκληση του ελληνικού δημοσίου προς τους Ομολογιούχους. Ως Διαχειριστής της Διαδικασίας αυτής, για να μην υπάρχουν παρεκτροπές, νοείται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, αποφασίζει την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης επιλέξιμων τίτλων από τους Ομολογιούχους, προσδιορίζει τους επιλέξιμους τίτλους και επί ανταλλαγής ορίζει το κεφάλαιο ή το ονομαστικό ποσό, το επιτόκιο ή την απόδοση, τη διάρκεια, το αγγλικό ή άλλο δίκαιο που θα διέπει τους νέους τίτλους που θα εκδοθούν από το ελληνικό δημόσιο και εξουσιοδοτεί τον ΟΔΔΗΧ να εκδώσει μία ή περισσότερες προσκλήσεις εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου.
Με την πρόσκληση καλούνται οι Ομολογιούχοι των επιλέξιμων τίτλων που ορίζονται σε αυτήν, να αποφασίσουν μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, αν δέχονται την τροποποίηση των επιλέξιμων τίτλων, όπως προτείνεται από το ελληνικό δημόσιο.
Στην πρόσκληση μεταξύ άλλων ορίζονται: Πρώτον, οι επιλέξιμοι τίτλοι. Δεύτερον, οι όροι των οποίων προτείνεται η τροποποίηση. Τρίτον, το νέο περιεχόμενο των όρων. Τέταρτον, τυχόν νέοι όροι. Πέμπτον, επί ανταλλαγής των επιλέξιμων τίτλων οι όροι των νέων τίτλων, όπως ορίστηκαν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επιπλέον όροι τους, όπως οι υποδιαιρέσεις του τίτλου, η περίοδος χάριτος, το νόμισμα, οι όροι και τρόποι πληρωμής, αποπληρωμής και επαναγοράς, οι λόγοι καταγγελίας και ό,τι άλλο τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έκτον, η προθεσμία μέσα στην οποία καλούνται οι Ομολογιούχοι των επιλέξιμων τίτλων να αποφασίσουν. Και έβδομον, οι ειδικότεροι όροι και ο τρόπος συμμετοχής στη διαδικασία λήψεως αποφάσεως.
Η συμμετοχή Ομολογιούχου στη διαδικασία διενεργείται με όλο ή μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιλέξιμων τίτλων που κατέχει, όπως ορίζεται στην πρόσκληση. Για την τροποποίηση των επιλέξιμων τίτλων απαιτείται συμμετοχή στη διαδικασία, δηλαδή να υπάρχει απαρτία τουλάχιστον του ενός δευτέρου του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου όλων των επιλέξιμων τίτλων που ορίζονται στη σχετική πρόσκληση –δηλαδή το «συμμετέχον κεφάλαιο»- και ενισχυμένη πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης τουλάχιστον των δύο τρίτων του συμμετέχοντος κεφαλαίου.
Η απόφαση των Ομολογιούχων βεβαιώνεται με Πράξη του Διαχειριστή της Διαδικασίας, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ορίζεται από το νομοσχέδιο, η οποία δημοσιοποιείται όπως η πρόσκληση και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Από τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης, η απόφαση των Ομολογιούχων, όπως βεβαιώθηκε από το Διαχειριστή της Διαδικασίας ισχύει έναντι πάντων, δεσμεύει το σύνολο των Ομολογιούχων και των επενδυτών των επιλέξιμων τίτλων και υπερισχύει οποιασδήποτε τυχόν αντίθετης, γενικής ή ειδικής,  διάταξης νόμου ή κανονιστικής πράξης ή συμφωνίας. Σε περίπτωση ανταλλαγής των επιλέξιμων τίτλων, με την καταχώρηση στο Σύστημα των νέων τίτλων επέρχεται αυτοδικαίως με νέους τίτλους και κάθε δικαίωμα ή υποχρέωση που απορρέει από αυτούς, αποσβήνεται.
Η έκδοση των νέων τίτλων διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με όμοια απόφαση μπορεί να ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο τεχνικό θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή των διατάξεων.
Στο ν. 3156/2003 προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία όροι ομολογιακών δανείων υπαγομένων στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίοι απαγορεύουν ή περιορίζουν την εκχώρηση ή τη μεταβίβαση του τίτλου, δεν ισχύουν προκειμένου για την εκχώρηση ή τη μεταβίβαση του τίτλου προς το ελληνικό δημόσιο, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών φορέων, μείωση της περιουσία τους από την απομείωση τίτλων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν, εφόσον βέβαια υπαχθούν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
Το ύψος της μείωσης εξαρτάται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους επιλέξιμους τίτλους, τους όρους τροποποίησης αυτών ή επ’ ανταλλαγής των όρων των νέων τίτλων.
Η ανωτέρω μείωση αναμένεται να αναπληρωθεί από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, τα οποία θα περιέλθουν στο συνιστώμενο ταμείο στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.4046/2012.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνοντας την εισήγησή μου για το PSI, θα ήθελα να σας πω ότι είναι ιστορική αναγκαιότητα η ψήφισή του. Δεύτερον ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ατμομηχανή για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της από το τεράστιο χρέος που τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά εμείς οι τελευταίοι, κληρονομήσαμε.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω όλους, να στηρίξουμε σήμερα αυτήν την προσπάθεια της Κυβέρνησης Παπαδήμου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία ελπίδα στα παιδιά μας για τα επόμενα χρόνια και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα αδιέξοδά της.
Η Ελλάδα περνάει κρίσιμες στιγμές, ιστορικές στιγμές και πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όχι ότι οι αντίθετες φωνές δεν κάνουν καλό στη δημοκρατία. Όλοι όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε το κοινό καλό για το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους.

Από το Γραφείο Τύπου του Λ. Γρηγοράκου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER