Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012 22:07

Να μη γίνει έγκλημα με λιγνιτωρυχείο στην Πυλία, τόνισε ο Νίκος Χουντής στην Κορώνη

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μη γίνει έγκλημα με λιγνιτωρυχείο στην Πυλία, τόνισε ο Νίκος Χουντής στην Κορώνη

Η κοινωνία της Κορώνης και της Νοτιοανατολικής Πυλίας τόνισε για μια ακόμα φορά ότι θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για να αποτρέψει την καταστροφή του τόπου από τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων σε Φαλάνθη - Χωματερό, κατά την προχθεσινή συνάντηση με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. Και εκείνος σημείωσε ότι πρέπει να κερδίσουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι, οι κερδοσκόποι και πολιτικάντηδες. Επεσήμανε ακόμη πως δε γίνεται ανάπτυξη με το λιγνίτη, ενώ το κάστρο της Κορώνης καταρρέει και άλλα σημαντικά έργα της περιοχής βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Στη συνάντηση που έγινε στο καφενείο του Βαρβουτσή, όπου παραβρέθηκαν και νέοι - μαθητές της περιοχής, ο κόσμος έστειλε μήνυμα στην περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος μίλησε για προσπάθεια της περιφερειακής αρχής «με ανορθόδοξους τρόπους να πάει πιο πίσω, για να ετοιμάσουν αντεπίθεση ώστε να γίνει το έγκλημα στην περιοχή». Και σημείωσε πως «πρέπει να καταλάβουν ότι η αντίθεση του κόσμου είναι καθολική».
Η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη κατέγραψε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή. Σημείωσε όλα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κορώνη, όπως είναι η προστασία του κάστρου, ο βιολογικός καθαρισμός, η επέκταση του λιμενοβραχίονα κατά 110 μέτρα και ο δρόμος Ριζόμυλος - Κορώνη, για τα οποία ζήτησε τη βοήθεια και του κ. Χουντή.
Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θεμιστοκλής Αποστολίδης επεσήμανε ότι «επιχειρείται να μας αφανίσουν». Μίλησε για νέο Βατοπέδι και παρατήρησε πως «η ΡΑΕ έχει πει "όχι" στο εργοστάσιο και στην εξόρυξη λιγνίτη». Επεσήμανε, αναφερόμενος και στα προβλήματα των αγροτών, ότι «μας έχουν εγκαταλείψει στην ύπαιθρο» - και ζήτησε από τον κ. Χουντή να μάθουν στη Βουλή και την Ευρωβουλή τα προβλήματα των αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου.
Ο Νίκος Χουντής, ανέφερε ότι είναι «Κορωναίος», καθώς έρχεται στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια, και παρατήρησε πως έκανε τις ερωτήσεις στην Ευρωβουλή για το λιγνίτη και το κάστρο σαν να είναι η περιοχή του. Είπε πως στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς υπάρχει ακόμη ευαισθησία στην Ε.Ε., ενώ υποστήριξε ότι «ζούμε στην εποχή του fast track, αρκεί να γίνουν μπίζνες για να κερδίσουν κάποιοι». Σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται πως «ο κόσμος είναι ανάστατος. Η φωνή σας είναι το σημαντικότερο όπλο για την περιοχή». Επεσήμανε ότι μπορεί να έρθει και ο αρμόδιος επίτροπος να δει από κοντά την περιοχή και τόνισε πως «δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη με λιγνιτωρυχείο και με το κάστρο της Κορώνης να καταρρέει».
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Στραβόλαιμος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, παρατήρησε ότι «θέλουν να μας μολύνουν την περιοχή. Το καθαρό περιβάλλον είναι το καμάρι μας». Επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο και λευχαιμία και ξεκαθάρισε πως «σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουμε, είμαστε αντίθετοι». Σημείωσε ότι το Αθήναιο είναι πιο κοντά, αν θέλουν λιγνίτη, και τόνισε πως «εδώ παίζεται κάποιο πονηρό παιχνίδι».
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Φύκιρης, υπεύθυνος για τη Δ.Ε. Αίπειας, παρατήρησε ότι «ένα έργο που θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή δεν είδαμε... Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι στο λιγνίτη».
Ο Γιώργος Γιαννούτσος, πρώην υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ που έχει εργαστεί στη Μεγαλόπολη και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου, αποκάλυψε ότι «το υλικό σε Φαλάνθη - Χωματερό είναι ξυλίτης και δεν μπορεί να καεί στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Αυτό το κάρρβουνο δεν μπορεί να αλεστεί με τα μηχανήματα που έχει το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης». Παρατήρησε επίσης πως υπάρχει λιγνίτης πολύ πιο κοντά στο Αθήναιο, που μπορεί να μεταφερθεί με ταινία. Αναρωτήθηκε «πώς θα γίνει η αποκατάσταση, με στάχτη από τη Μεγαλόπολη;». Και σημείωσε ότι «οι λιγνίτες είναι ραδιενεργοί». Επανέλαβε πως ο λιγνίτης σε Φαλάνθη - Χωματερό φτάνει για 8 ημέρες το χρόνο να καλύψει τις ανάγκες του εργοστασίου της Μεγαλόπολης. Ενημέρωσε ότι «από το 2009 έως το 2011 έχουν πεθάνει 350 άνθρωποι στη Μεγαλόπολη από καρκίνο και λευχαιμία» και τόνισε πως «δε θα πρέπει να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε κερδοσκόπο να βάλει ταφόπλακα στην περιοχή αυτή και σε όλη τη Μεσσηνία».
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Βασιλόπουλος επεσήμανε πως «δεν είναι το κάρβουνο. Θέλουν να μας πάρουν τη γη μας για ένα καρβέλι ψωμί και να μας διώξουν από τον τόπο μας».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλλελής εξέφρασε την έκπληξή του για τη συζήτηση και την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί στο σπίτι του καθενός να μπαίνει ο άλλος. Ο δικός μας λιγνίτης δε θα λύσει, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων της  ΔΕΗ».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού Διονύσης Κοσμάς σημείωσε ότι σύσσωμη η περιοχή είναι αντίθετη.
Ο πρόεδρος του Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης προέβλεψε ότι «στόχος τους είναι να φτιάξουν λιγνιτεργοστάσιο, έχουν βρει τον τόπο» και ανέφερε: «Ο κόσμος λέει ότι η αντίσταση είναι χαλαρή. Η αντίσταση πρέπει να είναι τα όπλα». Αναρωτήθηκε αν η απόφαση του Δ.Σ. Μεγαλόπολης ήταν του Μπούρα και του Τσιριγώτη ή του Τατούλη και σημείωσε πως «δεν αγοράζουν στην περιοχή, γιατί λένε ότι θα αγοράσουν μετά από 5 χρόνια που θα είμαστε ξάπλα από την πείνα».
Ο Γερμανός Rainer Riebel που επέλεξε να ζήσει στην Κορώνη, αναρωτήθηκε: «Αφού πρόκειται να κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ με λιγνίτη, γιατί θέλουν να σκάψουν στην περιοχή μας;». Και εκτίμησε πως «κάτι μυρίζει... κάτι βρωμάει».
Ο κάτοικος του Χωματερού Θοδωρής Κωνσταντόπουλος μίλησε για 5 κοράκια που έχουν μαζευτεί και κάλεσε τον περιφερειάρχη να το σκεφτεί καλά.
Ο τοπικός σύμβουλος Κορώνης Γιάννης Ζουζούνης ρώτησε να μάθει ποιο είναι το ενδιαφέρον των άλλων ευρωβουλευτών και αν την απόφαση θα την πάρει ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Κορωναίων της Αθήνας Βασίλης Αποστολόπουλος εξέφρασε αλληλεγγύη και τόνισε: «Δε θα έπρεπε να υπάρχει καν αυτό το θέμα. Ανατρέπονται όλα αυτά για τα οποία έχουμε κοπιάσει».
Ολοκληρώνοντας, ο Νίκος Χουντής κατέγραψε τη «μαζική αντίδραση, την τεκμηρίωση και τη βούληση να το παλέψουμε» και σημείωσε: «Ή εμείς ή αυτοί, οι κερδοσκόποι και οι πολιτικάντηδες. Ή θα γίνει αυτό που θέλουν οι πολλοί ή εκείνο που θέλουν οι λίγοι. Μάθημα δημοκρατίας ήταν η σημερινή συνάντηση. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER