Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 19:20

«Νάντια: Υπερκατανάλωση νερού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις αγροτικές δραστηριότητες»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Νάντια: Υπερκατανάλωση νερού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις αγροτικές δραστηριότητες»

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα. Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Τβέντε της Ολλανδίας, στην οποία εμφανίζεται ότι το υδάτινο «αποτύπωμα» - κατανάλωση νερού στην Ελλάδα είναι δυσανάλογο του πληθυσμού και των παραγωγών.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει το δυσάρεστο γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζεται στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε κατανάλωση νερού, με κάθε πολίτη να καταναλώνει περίπου 2.300 κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Την ίδια στιγμή, η μέση ετήσια κατανάλωση νερού παγκοσμίως κυμαίνεται περί τα 1.385 κυβικά μέτρα ανά άτομο, κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα ξεπερνάει κατά πολύ τον γενικό μέσο όρο. Στην αναφορά επισημαίνεται και η άποψη του Διευθυντή της Greenpeace κ. Χαραλαμπίδη, σύμφωνα με τον οποίο, «το πρόβλημά μας είναι ότι διαθέτουμε εξαιρετικά σπάταλες μεθόδους άρδευσης, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα». Μάλιστα, στην αναφορά τονίζεται ότι πρέπει να κοιτάξουμε στενότερα την ανεξέλεγκτη σπατάλη νερού που πραγματοποιείται σε αγροτικές περιοχές, καθώς είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης κατανάλωσης στις αστικές περιοχές. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η κ. Γιαννακοπούλου στο γεγονός ότι από τα 9.000 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού ή πόσιμου νερού που σπαταλούνται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή το 92%, χρησιμοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριμένα, το 27% αυτού του νερού δαπανάται για την παραγωγή δημητριακών, όπως ρύζι, καλαμπόκι και σιτηρά, ενώ το 22% για την εκτροφή κρέατος.

Με την αναφορά αυτή, η βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει την ανάγκη διερεύνησης τρόπων για την εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί βελτιώνοντας τις τεχνικές άρδευσης, εκμεταλλευόμενοι καλύτερα το βρόχινο νερό και αξιοποιώντας την πρακτική των υδατοδεξαμενών. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι διατροφικές συνήθειες του δυτικού κόσμου πρέπει να τροποποιηθούν, καθώς θα μπορούσε να εξοικονομηθεί νερό εάν περιοριζόταν η κατανάλωση κρέατος.

Παναγιώτα Ντίντα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER