Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 18:07

Δήλωση Νάντιας για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δήλωση Νάντιας για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας


Η 8η Μαρτίου, ειδικά φέτος, δεν αποτελεί μόνο αφορμή εορτασμού των κοινωνικών κατακτήσεων και των αγώνων των γυναικών στην κοινωνία αλλά και υπενθύμιση ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, η γυναίκα βάλλεται σοβαρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Συγκεκριμένα, οι ανισότητες που παραμένουν εις βάρος των γυναικών, η φτώχεια που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, η διαφορά στην αμοιβή συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους τους, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας και η ελλιπής προστασία της μητρότητας εντείνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Από τη μεριά του κράτους, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει η γυναίκα στο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, είναι η ύπαρξη υποστηρικτικών δομών και κινήτρων, όπως η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φύλαξης για τα παιδιά και η προστασία της μητρότητας, γενικότερα.
Συνακόλουθα, ο ιδιωτικός τομέας οφείλει με τη σειρά του να συνδράμει στη στήριξη της οικογένειας, ιδίως σε κεφαλαιώδεις τομείς όπως για παράδειγμα η βοήθεια στα ζευγάρια με παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, δύναται να επιφέρει άμεσες θετικές επιπτώσεις στη γήρανση του πληθυσμού και στην υπογεννητικότητα που υπονομεύει τα ασφαλιστικά συστήματα και μαστίζει τη χώρα μας, με ολέθριες συνέπειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι ο αποκλεισμός των εργαζόμενων μητέρων συνεπάγεται την απώλεια πολύτιμου εργατικού δυναμικού από την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία ερευνών εάν τα ποσοστά απασχόλησης, μερικής απασχόλησης και παραγωγικότητας των γυναικών ήταν παρεμφερή με τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 30%.
Επίσης, η γυναίκα συνεχίζει να λαμβάνει μειωμένη αμοιβή για ίσης αξίας εργασία, καθώς το χάσμα μεταξύ των αμοιβών ανδρών και γυναικών είναι κατά μέσο όρο 18% στην Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος καλείται να διαμορφώσει ένα περιβάλλον εργασίας πιο φιλικό προς την οικογένεια και η κοινωνία να προωθήσει νέα κοινωνικά πρότυπα ουσιαστικής ισότητας που θα προσανατολίζονται στις σύγχρονες συνθήκες.
Στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία, η Πολιτεία επιβάλλεται να ενισχύσει σημαντικά το ρόλο της γυναίκας στην αγορά εργασίας και στον εργασιακό χώρο με φιλόδοξους αλλά και πρακτικούς στόχους όπως η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας των γυναικών, η ενίσχυση της μητρότητας, η ισότητα των ευκαιριών στην εργασία, οι κοινές αφετηρίες στην εργασιακή εξέλιξη και η προώθηση της κατ’ οίκον ή από απόσταση εργασίας.
Από το Γραφείο Τύπου της Ν. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER