Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 20:49

«Ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης» ζητάει η Νάντια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης»  ζητάει η Νάντια

Ο θεσμός της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης επιχειρήθηκε να θεσπιστεί για πρώτη φορά με τον ν. 880/1979, ο οποίος κηρύχτηκε αντισυνταγματικός με την υπ’ αριθμόν 1071/1994 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στη συνέχεια, για το ίδιο θέμα, θεσπίστηκε ο ν. 2300/1995, ο οποίος, επίσης, κηρύχτηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, με την υπ’ αριθμόν 6070/1996 Απόφαση του άνω Δικαστηρίου. Εν συνεχεία, ψηφίστηκε ο ν. 3044/2002 και άρχισε η εφαρμογή του. Με την υπ’ αριθμόν 2366/2007 Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ «αναγνωρίστηκε» για πρώτη φορά ο θεσμός της Μ.Σ.Δ. ως συνταγματικός, εκτός της παραγράφου 4 του άρθρου 5 που αφορούσε τις Ζώνες Αγοράς Συντελεστή Δόμησης.

Με το άρθρο 7, παράγραφος 2, του παραπάνω νόμου (3044/2002) ακυρώθηκαν αυτοδίκαια οι ονομαστικοί τίτλοι Μ.Σ.Δ. που είχαν εκδοθεί για μη βαρυνόμενα ακίνητα με χρήση χώρων στάθμευσης, οι οποίοι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, με την παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου του άνω νόμου προβλέφθηκε η αποζημίωση των μη χρησιμοποιηθέντων και ακυρωθέντων ονομαστικών τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και συγκεκριμένα από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων. Στο άρθρο 7, παράγραφος 6, εδάφιο 3 προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Οικονομικών που θα καθορίζει τη διαδικασία και τους όρους εξαγοράς των ανωτέρω ακυρωθέντων ονομαστικών τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Ωστόσο, η παραπάνω Κ.Υ.Α., επί δέκα χρόνια, δεν έχει εκδοθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες τίτλων να βρίσκονται σε απόγνωση με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και να αναγκάζονται να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας ευλόγως αποζημίωση.

Με την υπ’ αριθμόν 2773/2010 Απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε επί προσφυγής, όπως αναμενόταν, ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώσει τους κατόχους τίτλων Μ.Σ.Δ., με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για σωρεία αγωγών κατά του Δημοσίου, το οποίο θα αναγκαστεί να καταβάλει μεγάλα ποσά.

Επειδή, ο θεσμός της Μ.Σ.Δ.

α) είναι χρήσιμο πολεοδομικό εργαλείο, αφού μεταφέρει Συντελεστή Δόμησης από το κέντρο της πόλης στην περιφέρεια και βοηθά στην απόκτηση κοινόχρηστων χώρων από τους Δήμους,

β) είναι χρήσιμο πολιτιστικό εργαλείο, αφού ευνοείται η δυνατότητα διατήρησης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεταφέροντας Συντελεστή Δόμησης απ’ την αδόμητη επιφάνεια των διατηρητέων κτιρίων στην περιφέρεια, επιτυγχάνοντας παράλληλα χρηματοδότηση για τη συντήρηση και ανάδειξή τους,

γ) παρέχει δυνατότητα είσπραξης σημαντικών φόρων από μεταβιβάσεις τίτλων Μ.Σ.Δ. στο κράτος, αναθερμαίνει την οικοδομική δραστηριότητα και την οικονομία γενικότερα, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Επειδή, υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, το ελληνικό Δημόσιο είναι αδύνατον να ικανοποιήσει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες τίτλων Μ.Σ.Δ. που δικαιώνονται ήδη από τα Δικαστήρια, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά ο θεσμός της Μ.Σ.Δ., όπως αυτό προβλέπεται με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται από τον Νόμο 3044/2002.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Προτίθεται η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει στην ουσία το ν. 3044/2002, εκδίδοντας τις Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται σε αυτόν και ιδιαίτερα εκείνες που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 7, καθώς και εκείνη που προβλέπει τις προδιαγραφές για τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.Δ.), όπως αυτό σημειώνεται και στην υπ’ αριθμόν 2366/2007 Απόφαση του ΣτΕ;

 

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER