Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 14:58

Γιώργος Κύρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν «πλυντήριο»

Γράφτηκε από την

Επιλεκτική και βρόμικη η κάθαρση που διαφημίζεται

Η κάθαρση, το υποτιθέμενο προεκλογικό υπερόπλο του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε μπούμερανγκ. Η επιχείρηση «κάθαρση» οδηγείται σε επικοινωνιακή και πολιτική αποτυχία επειδή είναι επιλεκτική και βρόμικη.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του χωρίζουν τους πολιτικούς με διαχειριστικό παρελθόν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και σε αυτούς που θεωρούνται πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτοι θεωρούνται εξ ορισμού «καθαροί», ενώ οι δεύτεροι κατηγορούνται για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και για παράνομο πλουτισμό.

 

Το μεγάλο μπέρδεμα

Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μοιράζει πολιτική κάλυψη και κατηγορίες η κυβερνητική ηγεσία, δημιουργείται μεγάλη σύγχυση.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα μεγάλα ελλείμματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ στα οποία στηρίζονται οι κατηγορίες κατά συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Στις υπογραφές που έχουν μπει σε αποφάσεις που οδήγησαν σε σημαντικά ελλείμματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στον χώρο της Υγείας είναι και αυτές της πρώην υπουργού Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κουρουμπλή. Επειδή όμως έχουν ενταχθεί στην πολιτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τους δίνεται αυτόματα συγχωροχάρτι σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελλειμμάτων. Ο ελιγμός δεν περνάει βέβαια απαρατήρητος και έτσι καταρρέει η αξιοπιστία της προεκλογικής επιχείρησης κάθαρσης της κυβέρνησης.

Ανάλογοι ελιγμοί γίνονται σε σχέση με τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Παυλόπουλο που διεκδικούσαν και οι δύο την Προεδρία της Δημοκρατίας με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα. Την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός αποφάσισε υπέρ του κ. Παυλόπουλου και αυτό προσδιορίζει τη στάση της κυβέρνησης έναντι των δύο ανδρών σε ζητήματα «κάθαρσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος κατηγορείται για πρωταγωνιστικό ρόλο στα σκάνδαλα της Υγείας. Θεωρείται πλέον πολιτικός αντίπαλος ο οποίος πρέπει να εξουδετερωθεί επικοινωνιακά και πολιτικά. Ο κ. Τσίπρας ήξερε βέβαια όταν διαπραγματευόταν μαζί του την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι είχε διατελέσει υπουργός Υγείας σε μία περίοδο κατά την οποία οι δημόσιες δαπάνες και τα ελλείμματα αυξήθηκαν σημαντικά.

Την ίδια μεταχείριση θα είχε ο κ. Παυλόπουλος, σαν πρώην υπουργός σε κυβέρνηση της ΝΔ, εάν δεν είχε προτιμηθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πολλές διαχειριστικές υπογραφές που έβαλε θα τον κατέτασσαν αμέσως στην κατηγορία των υπόπτων. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε πολιτικά στον κ. Παυλόπουλο η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη δεν ασχολούνται με το διαχειριστικό παρελθόν του σε κυβερνήσεις της ΝΔ. Γι’ αυτό διαμαρτύρεται το ΚΙΝΑΛ για διακριτική μεταχείριση σε βάρος των δικών του στελεχών που βρίσκονται στο στόχαστρο της επιχείρησης «κάθαρση» και του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος δεν αμφισβητείται στο βάθρο του προεδρικού αξιώματος.

 

Τους πήραν είδηση

Η κοινή γνώμη παρακολούθησε στην αρχή με κάποια ικανοποίηση την κυβέρνηση Τσίπρα να κηρύσσει τον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, στη συνέχεια όμως κατέληξε σε ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, 51% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κράτος είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν μια πενταετία, το 29% ότι είναι σε γενικές γραμμές στην ίδια κατάσταση και μόνο 19% ότι σήμερα λειτουργεί καλύτερα.

Μετά την αρχική αισιοδοξία που δημιούργησε η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες κυριαρχούνται σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, από απογοήτευση σε ποσοστό 22%, οργή και αγανάκτηση σε ποσοστό 21% και ανησυχία και άγχος σε ποσοστό 19%.

Η επιλεκτική και βρόμικη κάθαρση έκανε ακόμη πιο σκούρα τη δημόσια εικόνα της εξουσίας.