Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 21:57

Τοποθέτηση Νάντιας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού – Πρόγραμμα Ηλιος – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τοποθέτηση Νάντιας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού – Πρόγραμμα Ηλιος – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών»

Η χώρα μας διανύει μια ιδιαίτερη περίοδο πολυεπίπεδης ανασυγκρότησης δομών και θεσμών και προσδιορισμού και διασαφήνισης στόχων, κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων.
Από τη μία, οι δομές του ελληνικού κράτους εξορθολογίζονται και ο ρόλος και η φυσιογνωμία των υπαρχόντων θεσμών επαναξιολογείται.
Από την άλλη, οι στόχοι της ελληνικής Πολιτείας εξειδικεύονται και οι στοχεύσεις συγκεκριμενοποιούνται, σε ένα συνεχώς διαμορφούμενο πλαίσιο ρυθμίσεων.
Ένα πλαίσιο που διασφαλίζει τον περιορισμό της σπατάλης για την δημοσιονομική εξυγίανση, σε πρώτο στάδιο, και την εξοικονόμηση πόρων για την προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων στη συνέχεια.
Η διττή, αυτή, κατεύθυνση της μεταρρυθμιστικής δράσης της κυβέρνησης επιτελείται προς το παρόν σε σημαντικό βαθμό από ένα πλάνο χρηματοδότησης που βασίζεται στη φορολογία.
Ένα πλάνο που επιβαρύνει την εξασθενημένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών που περιορίζουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες, αδυνατώντας να τροφοδοτήσουν μια αγορά που καλείται και αυτή να ανταποκριθεί σε αυξημένα φορολογικά καθήκοντα.
Ως αποτέλεσμα η αγορά αναγκάζεται να περιορίσει τις δαπάνες της οδηγούμενη σε αναγκαστικές απολύσεις με σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις.
Εκτίναξη της ανεργίας,
απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία,
περικοπές μισθών και συντάξεων και
η εξωτερική μετανάστευση
είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις που πλήττουν βάναυσα την καθημερινότητα πολλών δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.
Ωστόσο, αυτό το πλάνο οικονομικής βιωσιμότητας συνεπικουρείται υποτυπωδώς και σε πολύ περιορισμένη ένταση από ένα αφιλόξενο και δύσκαμπτο επενδυτικό περιβάλλον.
Ένα περιβάλλον που, υπό συνθήκες ομαλότητας, θα μπορούσε να συνδράμει πολυσήμαντα τόσο στην δημοσιονομική εξισορρόπηση, όσο και στην αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων των συμπολιτών μας που διανύουν καθημερινά, κατά εκατοντάδες, το κατώφλι της ανεργίας ή της μισθολογικής υποτίμησης.
Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να συνδράμει ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι η πρώτη μεγάλη «δοκιμασία» του ελληνικού κράτους στην πρόκληση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι ένα έργο, το οποίο εξαγγέλλεται εδώ και περίπου μια δεκαετία - πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι φτάσαμε εδώ, όχι μόνο από τα λάθη των κυβερνήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά επιπλέον από τις παραλήψεις τους.
Το Ελληνικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε συνδυασμό με το κέντρο της Αθήνας και τα ολυμπιακά ακίνητα, η αξιοποίηση μέρους των οποίων προβλέπεται και εδώ, μπορούν, και πρέπει πάση θυσία, να αποτελέσουν τα σύμβολα της αναπτυξιακής και αστικής αναγέννησης της πρωτεύουσας και της χώρας.
Χωρίς υπαναχωρήσεις, πρέπει να γίνουν μοντέλα προσέλκυσης επενδύσεων.
Με ένα συνδυασμό διαδικασιών ταχείας αξιοποίησης μέσω μιας σύγχρονης και απλής νομοθετικής και αδειοδοτικής διαδικασίας και συμβατών, οικιστικά και περιβαλλοντικά, πολεοδομικών περιορισμών, το ζήτημα εντάσσεται σε σωστή και ρεαλιστική βάση.
Μια βάση, που μόνο όφελος θα έχει, όχι μόνο για τους περιοίκους αλλά για όλη την εικόνα της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο προσδιορισμός των κύριων χαρακτηριστικών της ανωτέρω συνθήκης, δηλαδή των γενικών χρήσεων γης και του μικτού συντελεστή δόμησης, που ορίζεται στο 0,5 και κατ’ εξαίρεση στο 0,6, βρίσκονται προς αυτήν την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι εγγυώνται μια μεικτή ανάπτυξη στο Ελληνικό.
Επιπλέον, επιτυγχάνεται ο σκοπός της προσέλκυσης επενδύσεων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της χώρας και η δημιουργία όγκου και θέσεων εργασίας σε τομείς με υψηλή ανταγωνιστικότητα.
Σε αρχικό στάδιο, αναμένεται να ωφεληθούν ο κατασκευαστικός κλάδος, τα επαγγέλματα των μηχανικών και τα νομικά επαγγέλματα και σε μεταγενέστερο στάδιο ο τουρισμός, το εμπόριο και τα οικονομικά επαγγέλματα.
Ωστόσο, πλέον όλων, επιχειρείται η επιχειρηματική ενδυνάμωση της Αθήνας στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με προσέλκυση δραστηριοτήτων που βρίσκονται στην αιχμή της ελληνικής οικονομίας.
Δραστηριότητες, οι οποίες, όχι μόνο, αναφέρονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, αλλά παράλληλα δημιουργούν οικονομίες συγκέντρωσης, με σκοπό τη διάχυση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων και πέραν της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τολμώ να πω ότι το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, είναι από εκείνα που έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο τη δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα μας.
Όπως προανέφερα συναντά προσδοκίες δεκαετιών και απαιτήσεις πλήθους συμπολιτών μας.
Πόσες αναφορές έχουμε κάνει εδώ μέσα στα Ολυμπιακά ακίνητα και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αυτός ο χώρος στο Ελληνικό;
Πόσες ιδέες και εξαγγελίες έχουνε μείνει στα χαρτιά για ένα από τα καλύτερα οικόπεδα της Μεσογείου, κυριολεκτικά;
Έφτασε η ώρα, λοιπόν, αυτές να γίνουν πράξη…
Ωστόσο, σε αυτήν την αίθουσα έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές διαχρονικά και σε έναν άλλο τομέα που η φύση έχει επιφυλάξει για την πατρίδα μας μια προνομιακή θέση…
Στο νερό, τον άνεμο και εν προκειμένω τον ήλιο.
Η ιστορία της ολοκληρωμένης και επιτυχούς αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας είναι κάθε άλλο παρά τωρινή.
Ωστόσο, και σε αυτόν τον τομέα, τα αποτελέσματα συγκριτικά με τις δυνατότητές μας, αποδεικνύονται μέχρι σήμερα πενιχρά.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας και η αξία της, μέχρι πρότινος ανύπαρκτης, αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ στα επόμενα χρόνια.
Επιτέλους, με το παρόν σχέδιο νόμου, οι απεριόριστες δυνατότητες της χώρας μας στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας εντάσσονται με δυναμισμό στη «φαρέτρα» των επενδυτικών εργαλείων της Πολιτείας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και την οικονομική επιβίωση της πατρίδας μας.
Επιπλέον, ενδυναμώνεται και γεωστρατηγικά η θέση της χώρας μας στη διεθνή αγορά ενέργειας, μέσω της συμμετοχής της στις λεγόμενες «Λεωφόρους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές» που δύναται να μας καταστήσει «στρατηγικό παίκτη» στην ευρωπαϊκή αγορά μεταφοράς ενέργειας.
Η παραπάνω πρωτοβουλία εντάσσεται, πέραν των άλλων, σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, καθώς η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αξιοποιεί και εφαρμόζει τις διατάξεις της Οδηγίας 28/2009 για την προώθηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κι εδώ, κύριε Υπουργέ, θα πρότεινα να μην μείνουμε απλά στην πώληση.
Αντίθετα, θα πρότεινα τη σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού, όπου θα προϋπολογίζεται ποσοστό κέρδους που θα διατίθεται για την έρευνα και παραγωγή των φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε συνεργασία με εγχώρια πανεπιστημιακά/ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τις ρυθμιστικές διατάξεις στο τρίτο κεφάλαιο που αφορούν την ικανοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για επίτευξη του στόχου χρήσης 20% ΑΠΕ και μείωσης 6% εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2020 προκύπτει ένα σημαντικό αποτέλεσμα και πρέπει να τονιστεί.
Η μείωση της εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου στον τομέα των μεταφορών και η διείσδυση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχει πλέον γίνει κοινός τόπος εντός αυτής της αίθουσας, αλλά και η κοινωνία βοά για την ανάγκη προώθησης επενδυτικών δράσεων.
Μετά και από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων από τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (με την ευκαιρία θα ήθελα να τον συγχαρώ για την εκλογή του και από το βήμα της Βουλής) και την απαλλαγή από μεγάλο μέρος του βραχνά του χρέους, τώρα είναι η ώρα για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.
Πρέπει να συμβάλει ο καθένας, από τη θέση ευθύνης, του τα μέγιστα.
Πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις που θα προσελκύσουν σημαντικό όγκο κεφαλαίων, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν εισοδήματα, απασχόληση και δυναμική στην ελληνική πραγματική οικονομία.
Επιπλέον, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τον αναπτυξιακό προσανατολισμό μας.
Να σχηματίσουμε έναν προσανατολισμό που δεν θα αγνοεί τα εθνικά αλλά και διεθνή οικονομικά συμφραζόμενα, αλλά θα διαμορφώνει, κατά τον καλύτερο τρόπο, την θέση του μέσα σε αυτά.
Ευχαριστώ θερμά!
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER