Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 18:14

Απάντηση Μωραΐτη σε Κουσελά για τις εκκρεμείς επενδύσεις Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Απάντηση Μωραΐτη σε Κουσελά για τις εκκρεμείς επενδύσεις Περιφέρειας Πελοποννήσου




Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραΐτης απάντησε στην 3979/09-1-2012 Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά.

Με την Ερώτηση ο Μεσσήνιος βουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί για τις επενδύσεις του παλαιού αναπτυξιακού νόμου, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν, μένοντας μπλοκαρισμένες σε συρτάρια υπηρεσιών ή Υπουργείων, παρ’ ότι αφορούν σε σημαντικά ποσά, (άνω των 3 δις ευρώ για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων) και επείγει να απεμπλακούν για να προωθηθεί το ταχύτερο η διαδικασία υλοποίησής τους.  

Το πλήρες κείμενο της Απάντησης έχει ως εξής:

«Σε απάντηση του ονωτέρω υπηρεσιακού σημειώματός σας με το οποίο μας κοινοποιείται η με αριθμ. πρωτ. 3979/09-01-2012 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Δημήτρη Κουσελά, σας γνωστοποιούμε σε ό,ΤΙ μας αφορά τα εξής:

Στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου μας τα υπολειπόμενα προς αξιολόγηση επενδυτικά σχέδια του Ν.3299/04 που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχονται σε 7, συνολικού κόστους 240,6 εκ. ευρώ και ύψους ενίσχυσης 41,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1 επενδυτικό σχέδιο συνολικού κόστους 1 εκ. ευρώ και ύψους ενίσχυσης 0,41 εκ. ευρώ αφορά το Νομό Μεσσηνίας. Όλα τα ανωτέρω επενδυτικά σχέδια αφορούν τον τομέα της μεταποίησης.

Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα υπολειπόμενα προς αξιολόγηση επενδυτικά σχέδια του Ν.3299/04 ανέρχονται σε 47, εκ των οποίων:

-το Νομό Αργολίδας αφορούν τα 3 επενδυτικά σχέδια συνολικού κόστους 1,33 εκ. ευρώ και ύψους ενίσχυσης 0,53 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 3 επενδυτικά σχέδια, 2 αφορούν τον πρωτογενή τομέα και 1 αφορά τον τομέα της μεταποίησης.
-το Νομό Αρκαδίας αφορούν 9 επενδυτικά σχέδια συνολικού κόστους 8,56 εκ. ευρώ και ύψους ενίσχυσης 4,26 εκ. ευρώ. Από αυτά το 9 επενδυτικά σχέδια, 6 αφορούν τον τομέα της μεταποίησης, 2 αφορούν τον τομέα του τουρισμού και 1 αφορά τον πρωτογενή τομέα.
-το Νομό Κορινθίας αφορούν 5 επενδυτικά σχέδια συνολικού κόστους 5,9 εκ. ευρώ και ύψους ενίσχυσης 2,15 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 5 επενδυτικά σχέδια, 4 αφορούν τον τομέα της μεταποίησης και 1 αφορά τον τομέα του τουρισμού.
-το Νομό Λακωνίας αφορούν 10 επενδυτικά σχέδια συνολικού κόστους 10,7 εκ. ευρώ και ύψους ενίσχυσης 5,1 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 10 επενδυτικό σχέδια, 3 αφορούν τον τομέα της μεταποίησης, 4 αφορούν τον τομέα του τουρισμού και 3 αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
-το Νομό Μεσσηνίας αφορούν 20 επενδυτικά σχέδια συνολικού κόστους 21,9 εκ. ευρώ και ύψους ενίσχυσης 10,7 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 20 επενδυτικά σχέδια, 15 αφορούν τον τομέα της μεταποίησης, 3 αφορούν τον τομέα του τουρισμού και 2 αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των παραπάνω σχεδίων οφείλεται στην καθυστέρηση των επενδυτών προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί και ειδικότερα η δυσκολία στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση και απεμπλοκή των ανωτέρω επενδυτικών σχεδίων στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Στη συγκυρία της κρίσης, των μειωμένων διαθέσιμων δημόσιων πόρων, στην ανάγκη ρευστότητας αλλά ταυτόχρονα και στην ανάγκη να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη μέρα, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στο επιχειρείν και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κατ1 επέκταση της ελληνικής οικονομίας.»

Από το Γραφείο Τύπου του Δ. Κουσελά


NEWSLETTER