Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 08:43

Καλαμάτα: Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών από την κυβέρνηση ζήτησε ο Χουντής (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών από την κυβέρνηση ζήτησε ο Χουντής (βίντεο)

 

Για τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να αποζημιώσει τους παραγωγούς, επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα.

Παράλληλα, ο Ν. Χουντής -που νωρίτερα είχε επισκεφθεί το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, μαζί με τα τοπικά στελέχη της ΛΑΕ Θανάση Πετράκο και Βασίλη Τσουλάκο- κάλεσε τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου αλλά και της αεροπορικής εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ βρέθηκε στην Καλαμάτα ως κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ η Ν.Ε. Μεσσηνίας του κόμματος στο ξενοδοχείο “Rex” με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώπης, καθώς και για τον ρόλο της “ανυπότακτης Αριστεράς”. Ο ίδιος νωρίς χθες το απόγευμα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων των παραγωγών του νομού μας, σχετικά με την απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από ζημιές που προκάλεσαν παθογόνοι οργανισμοί και κλιματολογικές συνθήκες.

Στη χθεσινή συνέντευξη, ειδικότερα, παρεμβαίνοντας ο Θ. Πετράκος σχετικά με το θέμα της καταστροφικής φετινής χρονιάς στην ελαιοπαραγωγή, επέρριψε ακέραια την ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία “αντί να πάρει θέση για το αίτημα αποζημίωσης των παραγωγών θεωρητικολογεί περί της κλιματικής αλλαγής”, για να παρατηρήσει ότι “αυτή κώφευε, παρά τις επισημάνσεις που από πέρυσι είχαν γίνει για την αλλαγή του καθεστώτος στη διαδικασία των συμβάσεων στη δακοκτονία, είχαμε προειδοποιήσει από πέρυσι ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία συμβασιοποίησης”. Εκανε λόγο για “αδιαφορία και αναισθησία” από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πλέον θα πρέπει να αποζημιώσει τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις φετινές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή”.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Νωρίτερα, ο Νίκος Χουντής σημείωσε -με αφορμή την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας- ότι φορείς και πολίτες οφείλουν να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αεροδρομίου αλλά και της αεροπορικής εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ.

“Η ιδιωτικοποίηση “ακουμπάει” και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς ανοίγει ένας νέος κύκλος ιδιωτικής διαχείρισης 23 ακόμα αεροδρομίων, μετά τα πρώτα 14”, σημείωσε ο ευρωβουλευτής, χαρακτηρίζοντας τον αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ως “το φιλέτο του νέου πακέτου”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η πολιτεία προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση, ενώ “θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην αναγκαία αναβάθμιση με συγκεκριμένες ενέργειες”, προσθέτοντας ότι “η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι θα αυξηθεί το κόστος των εισιτηρίων, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων και όχι της ελληνικής οικονομίας”. Παράλληλα σχολίασε αρνητικά και την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση “της στρατιωτικής αεροπορικής εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ από μια ιδιωτική καναδική εταιρεία”, κάτι που αν συμβεί “θα προκαλέσει επιπλέον φόρτο στη μη τουριστική δραστηριότητα του αεροδρομίου, γεγονός που θα πλήξει το τουριστικό προϊόν”.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί εν όψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, μέσα στο 2019, ο Ν. Χουντής μίλησε για μια Ευρώπη που “φλέγεται, κλυδωνίζεται, βράζει”, σημειώνοντας ότι “οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι θυμωμένοι, απογοητευμένοι, αγανακτισμένοι, με τις πολιτικές που ακολουθεί η Ε.Ε.” και παρατηρώντας ότι “από ένα όραμα για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας, της ειρήνης, σε όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Ευρωπαίοι -και όχι μόνο οι Ελληνες- έχουν εισπράξει μια διαφορετική πολιτική, με συνεχή μείωση μισθών και εισοδημάτων, περιστολή κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ένταση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων -μια πολιτική που εξυπηρετεί τις τράπεζες και τις πολυεθνικές”. Οπως τόνισε, “αυτή θα είναι η Ευρώπη παρ’ εκτός αν δυναμώσουν οι φωνές -όχι μόνο κοινωνικά μέσα από τα κινήματα, αλλά κι από τις πολιτικές δυνάμεις ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ρήξη με τους θεσμούς, τους μηχανισμούς και τις πολιτικές της Ε.Ε. και της ευρωζώνης”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Η Ακροδεξιά και η φασιστική απειλή από τη μία και ο νεοφιλελεύθερος ευρωπαϊκός ολοκληρωτισμός από την άλλη, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος”.

“Για μας λύση είναι η ρήξη με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές για να δουλέψουν οι λαοί της Ευρώπης χωρίς τον βραχνά της Ε.Ε. και της ΟΝΕ. Επομένως στις εθνικές και τις ευρωεκλογές πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και στη Βουλή και την Ευρωβουλή, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας γενικότερης ανατροπής”, συνέχισε.

Καταλήγοντας ο Ν. Χουντής έκανε λόγο για “συσπείρωση και διαμόρφωση πολιτικού μετώπου αριστερών αντιμνημονιακών, δημοκρατικών, πατριωτικών δυνάμεων για να μην συνεχιστούν τα μεταμνημονιακά μέτρα, όπως η περικοπή συντάξεων που έτσι κι αλλιώς γίνεται, η κατάλυση του εργασιακού και ασφαλιστικού στάτους των εργαζομένων, οι ιδιωτικοποιήσεις που υποθηκεύουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, οι πλειστηριασμοί που απειλούν τη λαϊκή κατοικία και περιουσία, η αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος των τραπεζών”.


NEWSLETTER