Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 13:42

Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και η υποκρισία της διαπλοκής

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και η υποκρισία της διαπλοκής

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη

Δικηγόρου - Βουλευτή

Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Παρότι το κλίμα της εποχής κυριαρχείται από τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και στις πολιτικές ανακατατάξεις, υπάρχει «σιωπή» επί ενός σοβαρού θέματος. Αφορά τις δίκες που είναι σε εξέλιξη και ενδιαφέρουν την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα (π.χ. μίζες Siemens σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, Τ.Τ. διασπάθιση με θαλασσοδάνεια), τις ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν και παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης (εξοπλιστικά – δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θαλασσοδάνεια ΜΜΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ) και φυσικά το μέγα σκάνδαλο της Νοβάρτις. Υπάρχει όμως και καταιγισμός ποινικών εκκρεμοτήτων πολιτικών παραγόντων του παλαιού πολιτικού συστήματος, που προκαλούν σοκ. Διότι, δεν είναι δυνατόν να καταδικάζονται (πρωτοδίκως) στελέχη της ΝΔ και πρώην βουλευτές της για ατιμωτικές και βαριές πράξεις (ασέλγεια σε ανηλίκους επ’ αμοιβή, δωροδοκία κ.ά.) και η ηγεσία της να «σφυρίζει αδιάφορα» ή να καλύπτει αμέσως ή εμμέσως αυτή την ανήθική και παραβατική συμπεριφορά τους. Πόσω μάλλον να στηρίζει Δήμαρχο στη Νέα Φιλαδέλφεια, στέλεχός της, που καταδικάστηκε το 2014 (πρωτοδίκως) σε 8 χρόνια κάθειρξη για δωροδοκία. Το ίδιο ισχύει και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τα 16 δισ.ς (!) δρχ. που αποκάλυψε ο Τσουκάτος, ως μαύρο χρήμα των εκλογών του 2000.

Ενώ όμως σε όλο τον κόσμο τέτοιες ειδήσεις θα ήταν σε πρώτο πλάνο, τα συστημικά ΜΜΕ, όχι μόνο τις αποσιωπούν, αλλά αυτογελιοποιούνται, «ανακαλύπτοντας» δήθεν, πότε «σκευωρίες» και πότε «κανιβαλισμό». Συχνά δε, μαζί με την περιβόητη «Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ», οργανώνουν προπαγανδιστικούς αντιπερισπασμούς (το καθ' όλα νόμιμο δάνειο Πολάκη ) ή κατασκευάζουν ψεύτικες ειδήσεις (δήθεν ταξίδι Τσίπρα στις Μαλβίδες κ.ά.). Σκοπός τους να αποσπάσουν την προσοχή της κοινωνίας από καλές ειδήσεις όπως θετική πορεία της οικονομίας, αύξηση κατώτατου μισθού κλπ, ή από κακές για τα παλαιά κόμματα και τη διαπλοκή. Να δημιουργήσουν συνάμα σκιές και αμφιβολίες, πως «όλοι ίδιοι είναι».

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ποιοι (κόμματα ή στελέχη τους) και πώς διασπάθισαν, έκλεψαν ή παρανόμησαν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Απαιτούν την τιμωρία των ενόχων και την επιστροφή -έστω μέρους- των κλεμμένων. Αξιώνουν να βγουν «όλα στο φως» και να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις από τη Δικαιοσύνη. Επαινώντας κάθε θετικό βήμα και ασκώντας κριτική σε εκείνους που επιδιώκουν την αποσιώπηση, τον εκφοβισμό, την ατιμωρησία. Συγχρόνως απαιτούν μέτρα διαφάνειας, συντόμευσης της απονομής δικαιοσύνης και θεσμικής θωράκισης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, καθότι δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων.

Η δική μας Αριστερά και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των παλαιών κομμάτων και το αποδεικνύει έμπρακτα. Οχι μόνο λόγω του αξιακού της φορτίου, που επιβάλλει απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, αλλά και για τη λήψη μέτρων για διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, επέκταση του «πόθεν έσχες», αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, χτυπώντας το πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι κ.ά. Κυρίως, γιατί δεν μας «κρατάει» κανένας ολιγάρχης, καναλάρχης, κρατικοδίαιτος ή μη, ούτε «γάτες Ιμαλαΐων». Αισθανόμαστε «υπηρέτες του λαού» και όχι των μεγάλων ή μικρών συμφερόντων. Ούτε θεωρούμε ότι είμαστε αιώνιοι ή επαγγελματίες της πολιτικής. Γι’ αυτό μιλάμε και για περιορισμό των βουλευτικών θητειών. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι, λάθη, παραλείψεις, απειρία, καθυστερήσεις υπάρχουν στην τετραετία 2015-2019. Ουδείς όμως τολμά να καταλογίσει στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, ότι «έκλεψε» ή διασπάθισε το δημόσιο χρήμα. Σε αντίθεση με τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα στο παρελθόν, παρά την ύπαρξη στις γραμμές τους και έντιμων ανθρώπων.

Στην αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς το «δόγμα» της σημερινής κυβέρνησης είναι «όλα στο φως» και η Δικαιοσύνη να αφεθεί στο θεσμικό της ρόλο, ενώ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκρυβαν τα στικάκια με τις λίστες των φοροφυγάδων στα συρτάρια ή δικογραφίες αρχειοθετούνταν (π.χ. Βγενόπουλου) ή «ξεχνιούνταν» επί 15 έτη (π.χ. Παπαντωνίου).

* Στις επερχόμενες εκλογές, ιδίως τις εθνικές, ένα από τα βασικά διλήμματα, εκ των πραγμάτων, θα είναι: «με το παλαιό πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα;». Είναι βέβαιο, ότι η κοινωνία θα γυρίσει την πλάτη στη διαπλοκή και στη διαφθορά!

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER