Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 09:51

Στη Διακοινοβουλευτική στο Κατάρ η Κοζομπόλη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στη Διακοινοβουλευτική στο Κατάρ η Κοζομπόλη

 

 

Στις εργασίες της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU), που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (6-10 Απριλίου) στην Ντόχα του Κατάρ, συμμετέχει η βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη, μέλος της αντιπροσωπείας.

Στην ομιλία της χθες με θέμα την «Επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας έως το 2030: Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία», παρουσίασε το παράδειγμα της Ελλάδας.

Στα κύρια σημεία της τοποθέτησής της η κ. Κοζομπόλη ανέφερε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που δομήθηκε στη χώρα μας τη δεκαετία του 1980, με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 απαξιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη ανεργία δημιούργησε 2,5 εκ. ανασφάλιστους. Είπε ότι η νέα κυβέρνηση το 2015 ενίσχυσε τις δημόσιες δομές υγείας με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα των 2,5 εκ. ανασφάλιστων και έθεσε ως προτεραιότητα τη μάχη κατά της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπροσθέτως, η βουλευτής υποστήριξε ότι το νέο σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δίνει έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, εδραιώνοντας μια νέα κουλτούρα στη φροντίδα που δεν εστιάζει μόνο στο άτομο και στην θεραπεία, αλλά ταυτόχρονα στην πρόληψη, στην οικογένεια και στην κοινότητα.

Τέλος, η τόνισε ότι το δικαίωμα στην υγεία είναι πολιτική επιλογή, που βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Και σημείωσε ότι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί πολιτική επιλογή· είναι ευθύνη κάθε εθνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει αυτή την πολιτική και να την υλοποιήσει.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER