Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 18:10

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για το επιτελικό κράτος

Γράφτηκε από την

“Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το επιτελικό κράτος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα υπερσυγκεντρωτικό πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο” ανέφερε μεταξύ άλλων η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του “Κινήματος Αλλαγής”.

Η πιο πάνω αναφορά έγινε κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας “Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης”, με τη βουλευτή να σημειώνει πως “η κυβέρνηση νομοθέτησε για το επιτελικό κράτος, χωρίς καν να έχει ορίσει τι ακριβώς εννοεί με αυτόν τον όρο”.

Οπως υποστήριξε η βουλευτής “σε συνθήκες δημοσιονομικής ανελαστικότητας και χρονικής πίεσης απαιτείται μια «μεταρρυθμιστική έκρηξη» στη δημόσια διοίκηση. Οχι αποσπασματικές διευθετήσεις, που συντείνουν στην υπερσυγκέντρωση της κρατικής δομής, ενώ στόχος πρέπει να είναι η αποκέντρωση και η απλοποίηση των διαδικασιών”.

Καταλήγοντας, η Νάντια Γιαννακοπούλου πρότεινε “τη σύσταση ενός συντονιστικού κέντρου διακυβέρνησης για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κυβερνητικού έργου και της δημόσιας διοίκησης”, την “αναμόρφωση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων με την αναδιάρθρωση των οργανωτικών τους δομών” και την “διάκριση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης αφενός σε υποστηρικτικές και επιτελικές, που ασκούνται από τα κεντρικά υπουργεία και αφετέρου σε εκτελεστικές, που θα αποκεντρώνονται σταδιακά στα κατά τόπους και καθ’ ύλην αρμόδια όργανα και ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση”.