Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 17:21

Ερώτηση Μαντά για τους δασμούς των ΗΠΑ στο ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ερώτηση Μαντά για τους δασμούς των ΗΠΑ στο ελαιόλαδο

 

Τη ανησυχία τους για την επιβολή από τις ΗΠΑ δασμού 100% επί της εμπορικής αξίας του ελαιολάδου, εκφράζουν με ερωτήσεις τους ο βουλευτής Περικλής Μαντάς και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Μαντάς στην ερώτηση που κατάθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη αναφέρει μεταξύ άλλων: Αν το σενάριο επιβολής δασμών ύψους 100% της εμπορικής αξίας των ευρωπαϊκών ελαιολάδων και ελιών από την αμερικανική κυβέρνηση υλοποιηθεί, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, καθώς αφορά σε μια αγορά ύψους περίπου 90 εκατ. δολαρίων ετησίως (αξία των εισαγόμενων ελληνικών ελαιολάδων και ελιών στις ΗΠΑ).

Ωστόσο η αιτία του προβλήματος αφορά μια εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ και των χωρών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αγγλίας, αναφορικά με την ενίσχυση της αεροναυπηγικής βιομηχανίας της ευρωπαϊκής AIRBUS έναντι της αμερικανικής BOEING. Στην διαμάχη αυτή η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη και δεν καρπώνεται καμία ωφέλεια".

Ο κ. Μαντάς ρωτά τους υπουργούς:

"Υπάρχει πλέον ο χρόνος και ο τρόπος ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας μετέωρους τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς;

Ποια η πολιτική στρατηγική σας σε περίπτωση υλοποίησης των συγκεκριμένων δασμών και των σχετικών οικονομικών επιπτώσεών τους έναντι των παραγωγών ελαιολάδου αλλά και των εξαγωγικών εταιριών στις ΗΠΑ;

Πώς θα προασπιστούν τα συμφέροντά τους, η οικονομική ευρωστία των ίδιων των παραγωγών και των επιχειρήσεων, και πώς θα προστατευθούν οι θέσεις εργασίας που παρέχουν;"

Στη ερώτηση του ο κ. Κεφαλλογιάννης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει:

«Η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο "αντιποίνων" κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης προετοιμάζεται να επιβάλλει υπέρογκους δασμούς εισαγωγής για το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επάρκεια στα προϊόντα αυτά και δεν μπορεί η εγχώρια παραγωγή τους να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες καλύπτοντας μόνο το 5% της ζήτησης.

Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του εισαγόμενου ελαιολάδου και πιθανόν να ωθήσει πολλούς καταναλωτές στην επιλογή άλλων προϊόντων που δεν έχουν τις υγιεινές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Μία επιβολή δασμών από πλευράς των ΗΠΑ θα πλήξει καίρια τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που πραγματοποιούν εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απειλώντας ακόμη και την οικονομική τους βιωσιμότητά.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι σε γνώση της η ανωτέρω πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ;

- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που πραγματοποιούν εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER