Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 09:03

Επίσκεψη Χαρίτση στον καταυλισμό: Αστεγες από τον ανεμοστρόβιλο 10 οικογένειες Ρομά στην Αγία Τριάδα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Την εξεύρεση προσωρινής λύσης για τη στέγαση των 10 οικογενειών στον καταυλισμό τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα, που έχουν μείνει χωρίς στέγη από τον προχθεσινό ανεμοστρόβιλο, εξέτασε χθες σε επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο βουλευτής Μεσσηνίας - εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Και τόνισε, συμφωνώντας με τον πρόεδρο του καταυλισμού Βασίλη Δημητρίου, πως το πιο σημαντικό είναι η εξεύρεση μόνιμης, βιώσιμης λύσης στέγης με σπίτια, για να δοθεί τέλος σε μια ντροπιαστική κατάσταση και να σταματήσουν η γκετοποίηση και τα φαινόμενα παραβατικότητας.

Τον κ. Χαρίτση ξενάγησε στον καταυλισμό που επλήγη από τον ανεμοστρόβιλο ο Β. Δημητρίου.

Στον καταυλισμό σε παράγκες με τσιγκόφυλλα για στέγες ο ανεμοστρόβιλος ξήλωσε και γκρέμισε στέγες και άλλα τμήματα κατασκευών και ήταν θαύμα που δεν προκλήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.

Σε δηλώσεις του ο Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι είδε και τις ζημιές σε μαγαζιά στην οδό Αθηνών και ανέφερε πως επικοινώνησε με το δήμαρχο Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλο. Παρατήρησε ότι “είχαμε μια πρώτη συνεργασία, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους καταστηματάρχες της περιοχής και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, όπου χρειάζονται διαδικασίες αποζημίωσης”.

Για την εικόνα στον καταυλισμό είπε ότι “υπάρχουν οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα. Δεν έχουν να μείνουν και φιλοξενούνται, προσπαθούν ο ένας να φιλοξενήσει τους άλλους. Ευτυχώς υπάρχει η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων”.

Για την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης σημείωσε: “Δεν μπορούμε να το θυμόμαστε και να βγαίνει στην επιφάνεια όταν έχουμε καταστροφές και φαινόμενα σαν τα χθεσινά. Πρέπει να βρεθούν λύσεις, υπάρχουν λύσεις. Εχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και κάποιες σημαντικές ενέργειες για την περιοχή μας, όπως η μεταφορά της αρμοδιότητας στο υπουργείο, στην υπουργό Εργασίας της έκτασης των 18 στρεμμάτων που ανήκαν στον ΟΑΕΔ. Αρα είναι πολύ πιο εύκολη και η διαδικασία μεταβίβασης. Θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα προς το Δήμο Καλαμάτας, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οπως είχαμε συζητήσει και στην ημερίδα πριν λίγες ημέρες το θέμα των Ρομά πρέπει να το δούμε συνολικά. Να το δούμε και στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη. Θα πάρουμε και την πρωτοβουλία να κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και οι δύο δήμοι πρέπει να συνεργαστούν. Και βεβαίως άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα πολλά χρόνια και οι αρμόδιες υπηρεσίες να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε μία λύση, γιατί αυτή η κατάσταση την οποία αντικρίζουμε εδώ είναι μια κατάσταση ντροπιαστική για όλους μας και για την Ελλάδα του 2019”.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι “το πρώτο, το επείγον είναι να βρεθεί μία λύση γι’ αυτές τις 10 οικογένειες που αυτή τη στιγμή είναι στο δρόμο, να βρεθεί προσωρινό κατάλυμα” κι επεσήμανε: “Με αφορμή αυτό να εκφράσουμε την πολιτική μας βούληση, για να βρεθεί μια μόνιμη επιτέλους λύση σ’ αυτό το ζήτημα, το οποίο οδηγεί σε γκετοποίηση, περιθωριοποίηση των ανθρώπων και σε φαινόμενα παραβατικότητας. Ολα αυτά για να αντιμετωπιστούν πρέπει να βρεθούν λύσεις βιώσιμες, ανθρώπινες για όλο αυτό τον κόσμο. Θα δούμε και σε συνεργασία με το δήμαρχο, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εγώ θα το φέρω το θέμα και στη Βουλή ως οφείλω. Θα κάνουμε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για να δούμε πώς προχωράμε. Δεν είναι ζήτημα στο οποίο θέλουμε να σηκώσουμε αντιπολιτευτικούς τόνους, λύσεις θέλουμε να βρούμε. Να βρεθεί μια λύση για τους ανθρώπους, αυτό έχει σημασία και να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας από τη μεριά του να μπορέσει να προχωρήσει μια βιώσιμη λύση”.

Ο πρόεδρος του καταυλισμού Βασίλης Δημητρίου επεσήμανε ότι “το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν θάνατοι. Γιατί είδαμε το θάνατο με τα μάτια μας, να φεύγουν τα τσιγκόφυλλα, να βλέπουμε τον ανεμοστρόβιλο να περνάει από δίπλα μας και ότι είμαστε ζωντανοί αυτό είναι το ευχάριστο”.

Για την κατάσταση που βιώνουν, σημείωσε ότι “να μένουμε σε παράγκες και σε τσιγκόφυλλα το 2019 είναι απαράδεκτο. Ας σκεφθεί σοβαρά η Πολιτεία ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει πλέον να μένουν σε παράγκες. Πρέπει να έχουν πραγματικά σπίτια να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Τα παιδιά μας δεν θέλουν να πάνε σχολείο, γιατί φοβόντουσαν, είχαν το φόβο ότι κάτι θα ξαναγίνει. Θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, πιο πολύ για τα παιδιά μας να μην ζήσουν αυτά που έχουμε ζήσει και μεις. Να μην κρατάμε το θέμα μας, όταν κάτι γίνεται, να μην έχουμε θύματα και μετά να λέμε οι τσιγγάνοι πρέπει να έχουν σπίτια. Το θέμα πρέπει να το έχουμε πάντα στην επικαιρότητα και να βρεθεί λύση άμεσα”.

Για το πώς γλίτωσαν από τον ανεμοστρόβιλο, τόνισε πως “δεν το καταφέραμε εμείς, το έκανε η Παναγία και ο Χριστός και είμαστε ζωντανοί, γιατί είδαμε το χάρο με τα μάτια μας”.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι “δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αλλάξει. Το θέμα μας πρέπει να το ψάξει η Πολιτεία, να το δει όσο γίνεται γρηγορότερα. Μ’ έναν ανεμοστρόβιλο ακόμα κανείς δεν μου εγγυάται ότι δεν θα έχουμε θύματα, ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά”.

Τέλος, εξέφρασε παράπονα για το δήμαρχο, αναφέροντας ότι “είπαμε τα παιδιά και οι μανάδες να πάνε να μείνουν σε ένα χώρο, γιατί είχαν το φόβο. Δεν πήρε κανένα τηλέφωνο να πει ότι βρέθηκε ένας χώρος, τίποτα. Μείναμε εδώ, ο ένας φιλοξένησε τον άλλον, και βέβαια με το φόβο”.

Γ.Σ.