Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 13:44

Ερώτηση Πατριανάκου για τα ζητήματα υγείας στην Λακωνία

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Πατριανάκου για τα ζητήματα υγείας στην Λακωνία

Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε, Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας αφενός μεν την άμεση ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νομού, αφετέρου δε την άμεση αντιμετώπιση τόσο των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό όσο και των γενικότερων συνθηκών ασφυξίας που έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων και η μη απόδοση από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των οφειλομένων στα νοσοκομεία.

 

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

  

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Λακωνίας καταγγέλλει την επικίνδυνη πλέον έλλειψη εφημεριακής κάλυψης των κλινικών και ιατρικών τμημάτων του Γ.Ν. Σπάρτης. Ενδεικτικά και μόνον, βάσει του εφημεριακού προγράμματος στο νοσοκομείο Σπάρτης κατά τον μήνα Αύγουστο, χωρίς εφημερεύοντα ειδικευμένο γιατρό, λειτούργησε το Παιδιατρικό και το Καρδιολογικό τμήμα 17 ημέρες, το Γαστρεντερολογικό για 25 ημέρες, το Ορθοπεδικό  για 10 ημέρες, το Ψυχιατρικό για 29 ημέρες, το ΩΡΛ για 24 ημέρες κλπ, με αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων περιστατικών να απαιτείται η μετακίνηση των ασθενών  εκτός Νομού. Να επισημανθεί μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών πέραν της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νομό, διαμένουν και οι οικογένειες των αποδήμων Λακώνων αλλά και αυτών που τον υπόλοιπο χρόνο κατοικούν εκτός των ορίων του νομού με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιάζονται οι διαμένοντες άρα και οι αντίστοιχες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη.

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι, επίσης, οι αναφορές για ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό καθώς και σε αναλώσιμα πρώτης ανάγκης είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω κακού προγραμματισμού στην προμήθειά των. Ειδικότερα στο Γ.Ν. –ΚΥ Μολάων  το υγειονομικό υλικό, για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, επαρκεί για μόλις μία εβδομάδα, τα δε φίλτρα για 15 ημέρες. Τα παραπάνω προβλήματα επιτείνονται από την έλλειψη συνεργασίας της Διοίκησης των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Γ.Ν. Σπάρτης και Γ.Ν.-Κ.Υ. Μολάων.

Την όλη κατάσταση επιδεινώνει η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του Νομού και η έλλειψη αγροτικών γιατρών με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής η Α!θμια φροντίδα υγείας στο νομό. Μάλιστα λόγω των προβλεπομένων διαδικασιών και των αδυναμιών της εφαρμογής  της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι ηλικιωμένοι ταλαιπωρούνται  δυσανάλογα και κυρίως αυτοί που διαμένουν εκτός των πόλεων αισθάνονται ότι η Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει.

Η μη απόδοση  από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των οφειλομένων προκαλεί γενικότερη ασφυξία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ιατρικών εφημεριών και προβλήματα στην λειτουργία των Νοσοκομείων, με επακόλουθο την υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.- Τι προτίθεται να πράξει για την άμεση ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού του Νομού και ειδικότερα για την τοποθέτηση αγροτικών γιατρών ακόμα και επί θητεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής υγειονομική κάλυψη των πολιτών ;

2.- Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό αλλά και τις γενικότερες συνθήκες ασφυξίας που έχει δημιουργήσει η μη απόδοση από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των οφειλομένων στα νοσοκομεία ;

 

Από το Γραφείο Τύπου της Φ. Πατριανάκου


NEWSLETTER