Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 10:48

Ανοιχτό το θέμα της ρύθμισης πυροδανείων

Γράφτηκε από τον
Ανοιχτό το θέμα της ρύθμισης πυροδανείων

Ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη μέρα τη Δευτέρα, έκλεισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με το βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο “για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα” -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- με τα πυροδάνεια. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως φλέγον θέμα, για το οποίο έχει δείξει άμεσο ενδιαφέρον ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και καθ' ομολογία του αρμόδιου υφυπουργού αφορά 8.688 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό ύψος της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στα 727.000.000 ευρώ.

Χθες το πρωί πάντως το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του κ. Πετράκου. Ο υφυπουργός Χρήστος Σταϊκούρας μεταξύ άλλων τόνισε ότι “αναφορικά με τα μη εγγυημένα δάνεια, το υπουργείο Οικονομικών μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, διερευνά την πιθανότητα άμεσης τροποποίησης της σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως ζητάτε και εσείς, κατά τρόπο παρεμφερή με αυτόν των εγγυημένων”.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Πετράκος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι “επειδή συνεχίζεται η φθίνουσα οικονομική κατάσταση και οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση -όπως φυσικά σε όλη τη χώρα-, με υπουργική επίσης απόφαση του κ. Σαχινίδη δόθηκε νέα παράταση στην καταβολή των χρεολυτικών δόσεων για τις 30 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου του 2012 με υποχρέωση εξόφλησης των τόκων από τους δανειολήπτες. Ομως κατά τη συνήθη τακτική των τραπεζών η ερμηνευτική εγκύκλιος αυτή κατέστη ατελής, διότι εξαίρεσε από την ευνοϊκή ρύθμιση τα δάνεια τα οποία είχαν εμπράγματες εγγυήσεις του δανειολήπτη και ρυθμίζει μόνο όσα είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου”, ενώ σε άλλο σημείο της εισήγησής του υπογράμμισε: "Το 2012 ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως λεγόταν τότε το υπουργείο, κ. Δημήτρης Σπυράκος, έστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο, που έλεγε τα εξής: «Ωστόσο με βάση το σκοπό και το πνεύμα του νόμου πρέπει να γίνει δεκτό ότι στην παράγραφο 7 του άρθρου  2 του ν.3816/10, υπάγονται και τα δάνεια των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των πυρόπληκτων περιοχών που ρυθμίστηκαν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν μια διακριτικά δυσμενής μεταχείριση και μάλιστα σε βάρος δανειοληπτών που παρέχουν οι ίδιοι επαρκείς εγγυήσεις». Εξάλλου, ενώ με την απόφαση με αριθμό 36579 υπήχθησαν σε μεταγενέστερες τροποποιήσεις και άλλα δάνεια, η διάταξη του άρθρου 2 παράγραφος 7 του ν.3816/10, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της καταλαμβάνει μόνο δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών πυρόπληκτων περιοχών". 

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας  διευκρίνισε ότι “με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών προς την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος τον τελευταίο Ιούνιο ζήτησε να παρασχεθούν διευκρινίσεις, σχετικά με την εφαρμογή της προαναφερόμενης τροποποίησης και της αντίστοιχης υπουργικής απόφασης”. Επεσήμανε δε ότι στα πλαίσια εφαρμογής της υπουργικής απόφασης όλα τα αιτήματα των ενδιαφερομένων που θα υποβληθούν εμπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα θα εξεταστούν αρμοδίως από συγκεκριμένη Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την 25η Διεύθυνση, προκειμένου να παρασχεθεί η τελική έγκριση για την υπαγωγή των εν λόγω δανειοληπτών στην αναστολή της καταβολής των οφειλόμενων δόσεων του έτους 2012. 


NEWSLETTER