Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 10:29

Ερώτηση Κωνσταντινόπουλου στον πρωθυπουργό για ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

 

 

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου υπέβαλε ο βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το 2013 στην Αρκαδία παρακολουθούμε μια ασυνέπεια λόγων είτε σε εθνικό είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τελικά τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες. Ως πότε όμως οι πολιτικές σκοπιμότητες θα υπερβαίνουν το κοινό καλό;” ρωτά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Περιγράφοντας την... ιστορία του διαγωνισμού, ο κ. Κωνσταντινούπολης αναφέρει στην επερώτηση: “Σε εκδήλωση που έγινε στην Τρίπολη στις 3/7/2013, ύστερα από διαγωνισμό που προηγήθηκε για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, στον οποίο η εταιρεία ΤΕΡΝΑ αναδείχτηκε ως μειοδότης, παρευρέθηκαν οι κ.κ. Μανιάτης, Χατζηδάκης, Μηταράκης και στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο πρέπει να προχωρήσει. Τον Ιούλιο του 2014 από το ΥΠΕΚΑ εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Ολο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε το έργο και έλεγε ότι πρόκειται για ένα «φαραωνικού τύπου» έργο, το οποίο γίνεται με σκανδαλώδη σύμβαση και «γνωστούς κατασκευαστές» και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να σταματήσει. Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και περνά τροπολογία (5/11/2015), η οποία ακυρώνει τη ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ηλείας την οποία μάλιστα την ψηφίζει και η Ν.Δ. Στις 23/2/2016 οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Ιωάννης Μανιάτης (Αργολίδας) και Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας), κατήγγειλαν μέσω δελτίου Τύπου την απόφαση για την κατάργηση του έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, λέγοντας ότι σε λίγες μέρες θα “ξεψηφίσουν” τη διάταξη, όπως και έγινε. Ταυτόχρονα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. απροκάλυπτα και κυνικά αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό: ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μέσω του κ. Σταθάκη ενέταξε τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από την άλλη, η Ν.Δ. αρχικά διεξήγαγε και διαπραγματεύτηκε τον σχετικό διαγωνισμό και μάλιστα συμμετείχε με 2 υπουργούς της στη σχετική παρουσίαση της σύμβασης στην Τρίπολη. Παρ’ όλα αυτά το 2015 άλλαξε γνώμη αφού ψήφισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου και το 2017 κατατέθηκε ερώτηση από όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας εναντίον των όρων του έργου.

Στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται κι η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειάς της να καλέσει σε κοινό τραπέζι διαλόγου την Περιφέρεια, τους δήμους και τον ανάδοχο, προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Η αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ρόλος της Πολιτείας οφείλει να είναι υποστηρικτικός των συνεργειών και χρηματοδοτικός.

Με νέα τροπολογία έξι γραμμών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Μαρτίου 2018 ξαναδίνει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τσιρώνης την παίρνει, Σκουρλέτης την φέρνει. Στις 14 Ιουνίου 2018 υπεγράφη η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου μεταξύ Περιφέρειας και ανάδοχου εταιρείας.

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ο κ. Τατούλης κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόλο που  έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν, ώστε από το 2016 να έχει δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που για χρόνια εκθέτει την Πελοπόννησο και τότε στελέχη της ΝΔ, σήμερα περιφερειακοί σύμβουλοι με τον κ. Νίκα, κατήγγειλαν το έργο. Πριν λίγες ημέρες, στην εξέταση του θέματος για την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, αυτή απορρίφθηκε με 23 ψήφους, αφού καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις των μειοψηφιών με 23 ψήφους. Το θέμα καταψήφισε και η παράταξη Τατούλη, που ως περιφερειακή αρχή υλοποίησε το έργο ΣΔΙΤ και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις και το ψήφισαν αυτοί που αντιδρούσαν επί Τατούλη”.