Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 13:24

Αναφορά Πετράκου για τα περί συγχώνευσης δικαστικών δομών στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Αναφορά Πετράκου για τα περί συγχώνευσης δικαστικών δομών στην Πελοπόννησο

Ο βουλευτής  Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Αθανάσιος Πετράκος κατάθεσε ως αναφορά την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προς τους κους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών, με την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας διαμαρτύρεται έντονα για την  τις προτάσεις για την κατάργηση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και τη συγχώνευση των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη.

Τονίζει ότι μία τέτοια πρόταση πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση διότι δεν είναι σωστή η εισχώρηση λογικών λογιστικού χαρακτήρα στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η πρόταση του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεωργίου Μικρούδη για την κατάργηση (εκτός των άλλων) των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και για τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη, που έχουν καταξιωθεί διαχρονικά στη συνείδηση όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης για τη συμβολή τους στη διαδικασία απονομής του δικαίου κατά τρόπο όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, παραβλέπει πλήρως τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο μας και τις ανάγκες που διαρκώς σωρεύονται. Παράλληλα, μία τέτοια πρόταση παραγνωρίζει πλήρως την έλλειψη υλικοτεχνικής και εν γένει κτηριακής υποδομής που, ως συστημικό πρόβλημα, μαστίζει επί σειρά ετών το χώρο της Δικαιοσύνης και το οποίο αναμένεται προφανώς να γιγαντωθεί παρά να επιλυθεί αν επικρατήσουν λογικές που θα οδηγήσουν σε συσσώρευση δικαστηριακής ύλης σε κατά τόπους Δικαστήρια, συντελώντας απλώς και μόνο στη χωροταξική μετάθεση ενός χρόνιου προβλήματος. 

Και ζητά να απαντήσουν τα Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών αν σχεδιάζουν την κατάργηση την κατάργηση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και τη συγχώνευση των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη.

 

Ο καταθέτων βουλευτής

Αθανάσιος Πετράκος

 

 

 

 


NEWSLETTER