Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 14:35

ερώτηση Πετράκου για την παραγωγή και την επεξεργασία του μεταξιού

Γράφτηκε από την
ερώτηση Πετράκου για την παραγωγή και την επεξεργασία του μεταξιού

Ερώτηση για την ανάπτυξη του τομέα παραγωγής και επεξεργασίας μεταξιού κατέθεσαν χθες προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος. Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

"Το Σουφλί είναι μια από τις κυριότερες μεταξοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα, η οποία μέχρι τη δεκαετία του ‘70 ζούσε κατά κύριο λόγο από την παραγωγή μεταξιού. Σήμερα, ενώ η μεταξουργία είναι μία δραστηριότητα μέσα από την οποία είναι προκύπτουν δυνατότητες ανάπτυξης για την περιοχή του Έβρου, η οποία φθίνει πληθυσμιακά, οι δυνατότητες αυτές παραμένουν ανενεργές. Ο Δήμος ίδρυσε σύγχρονο αναπηνιστήριο, το οποίο, ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και 6 χρόνια, δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επεξεργασία των κουκουλιών από τους σηροτρόφους, να μην παράγεται ίνα στο Σουφλί και αυτή, αναγκαστικά, να εισάγεται από την Κίνα.

Έτσι, μια επένδυση που στοίχισε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα αζήτητα και τα κουκούλια καταστρέφονται στις αποθήκες.

Σήμερα, οι τάσεις στην παραγωγή κουκουλιών είναι ανοδικές και δίνονται επιδοτήσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, η παραγωγή μεταξιού βρίσκεται σε στασιμότητα, επειδή εξαιτίας, της μη λειτουργίας του απηνιστηρίου, οι σηροτρόφοι δεν μπορούν να επεξεργαστούν σωστά τα κουκούλια με συνέπεια να μην είναι εμπορεύσιμα.

Η αναμφισβήτητα δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να αποδειχτεί χρυσή ευκαιρία για έναν κλάδο που έχει δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα στο παρελθόν. Η σηροτροφία μπορεί να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής, να πλήξει την ανεργία, να στηρίξει χιλιάδες οικογένειες.

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  1. Γιατί ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το εργοστάσιο επεξεργασίας – αναπήνισης μεταξιού στο Σουφλί δεν λειτουργεί;

  2. Γιατί δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 223/ 2008 «περί καθορισμού των προϋποθέσεων και διαδικασιών για την αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών σηροτρόφων»;

  3. Γιατί δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την παραγωγή μεταξιού, με δράσεις όπως

    1. η δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου και η υιοθέτηση τακτικών που να δώσουν τη δυνατότητα εξασφάλισης ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς ανεξάρτητα από τη χορήγηση κοινοτικών ή άλλων επιδοτήσεων,

    2. εκμετάλλευση των υψηλής ποιότητας προϊόντων που είναι δυνατόν να παραχθούν στη χώρα μας, τα οποία μπορούν να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας του υφάσματος και της υψηλής ραπτικής και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τον ανταγωνισμό από την Κίνα, με εφαρμογή νέων τεχνικών που θα αυξήσει την παραγωγή και θα βελτιώσει την ποιότητα, ώστε να γίνεται εξαγωγή σε άλλες χώρες,

    3. πιστοποίηση του ελληνικού μεταξιού και η ανάδειξη της ανώτερης ποιότητας του, σε σχέση με τα εισαγόμενα από την Ασία αντίστοιχα προϊόντα, με ταυτόχρονη προώθηση του τόσο στις αγορές της Ευρώπης όσο και στην εγχώρια αγορά;"



Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Πετράκος

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

Ευάγγελος Αποστόλου

Αϊχάν Καραγιουσούφ

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ




NEWSLETTER