Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 18:53

Ερώτηση Σαμπαζιώτη για τις ζημιές στα σύκα

Γράφτηκε από την

  Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το θέμα των ζημιών που έχουν υποστεί οι συκοκαλλιεργητές.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης η συκοπαραγωγή αποτελεί βασική ενασχόληση για εκατοντάδες καλλιεργητές στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας & Αρκαδίας. Οι καύσωνες Ιουλίου, Αυγούστου 2012 επέφεραν έντονη ξηρασία στα συκόδεντρα με αποτέλεσμα την ελλιπή ανάπτυξη των καρπών. Τα σύκα λοιπόν δεν απέκτησαν το επιθυμητό & αναμενόμενο μέγεθος ενώ παράλληλα στερούνταν πλουσίου μελιτώματος, γεγονός που πέρα από ποσοτική οδήγησε & σε ποιοτική ζημιά.

 

Σε συνέχεια όμως των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, οι έντονες βροχοπτώσεις από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου που συνοδεύτηκαν από ισχυρό αέρα οδήγησαν σε πλήρη πτώση –καταστροφή των σύκων που ήταν αναρτημένα στα δέντρα. Τα σύκα αυτά φούσκωσαν από το νερό της βροχής & φυσικά είναι ακατάλληλα για την όποια επεξεργασία.

Ως εκ τούτου, οι συκοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ολική ζημιά στη συκοπαραγωγή ενώ να σημειωθεί πως μέχρι τον Ιούνιο η παραγωγή εξελισσόταν πάρα πολύ ομαλά τόσο στον σχηματισμό όσο & στην ανάπτυξη των σύκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να εξεταστεί η παρούσα κατάσταση & να προστατευτεί το εισόδημα των συκοκαλλιεργητών μας με δεδομένο ότι η παραγωγή είχε ήδη πληγεί σε ποσοστά που φτάνουν και το 60%.

 

Δημήτρης Αθ. Σαμπαζιώτης

Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ