Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 17:55

Ο Χαρίτσης για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Ο Χαρίτσης για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας

 

“Περιμένουμε από το υπουργείο τις κατάλληλες ενέργειες, έτσι ώστε αυτό που συζητήσαμε, που συμφωνήσαμε, να γίνει πολύ γρήγορα πράξη και να χαρούμε όλοι με το ξεκίνημα ενός τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή μας”.

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, σε δηλώσεις του στο ΙΟΝΙΑΝ και την “Ε”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σημαντικό αυτό έργο της Μεσσηνίας ο κ. Χαρίτσης σημείωσε: “Τα μεγάλα έργα δεν υλοποιούνται ούτε με διαρροές, ούτε με πληροφορίες, ούτε με δημοσιεύματα στον Τύπο. Τα μεγάλα έργα υλοποιούνται με αποφάσεις, με σχεδιασμό και με δουλειά. Πράγματι τα 2 τελευταία χρόνια, για να είμαστε δίκαιοι, υπήρξε μια επιτάχυνση του έργου. Εγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσει μελετητικά, αδειοδοτικά και χρηματοδοτικά αυτό το έργο. Φθάσαμε στις αρχές Ιουλίου στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, με 5 διεθνείς ομίλους να παρουσιάζονται σε αυτή την προκήρυξη. Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μία στασιμότητα, μία ολιγωρία, μία αδράνεια της κυβέρνησης στο να προχωρήσει το έργο. Και βεβαίως ακούμε από κυβερνητικά στελέχη και από στελέχη της Ν.Δ. διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει αυτό το έργο. Εγώ, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, στη συνάντηση που είχα με τον υπουργό Υποδομών, τον κ. Καραμανλή, υπήρξε μία συνεννόηση στο ότι το έργο πρέπει πάση θυσία, εδώ που έχει φθάσει, να προχωρήσει και να μην γυρίσουμε στο σημείο μηδέν. Περιμένουμε, λοιπόν, από το υπουργείο τις κατάλληλες ενέργειες, έτσι ώστε αυτό που συζητήσαμε, που συμφωνήσαμε, να γίνει πολύ γρήγορα πράξη και να χαρούμε όλοι με το ξεκίνημα ενός τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή μας. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι υπήρξε μία πολύ σημαντική πρόοδος του έργου τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι προς τιμήν του. Περιμένουμε, λοιπόν, αυτά τα λόγια να γίνουν και πράξεις. Εγώ το είπα και στον υπουργό, το έχω πει και δημοσίως και θα το επαναλάβω, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει και να γίνει πράξη, επιτέλους, το πολύ σημαντικό αυτό έργο. Βεβαίως, όμως, θα στηλιτεύσουμε και θα βρεθούμε απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να καθυστερήσει και να οδηγήσει πάλι το έργο στο σημείο αρχής, από το οποίο κάναμε πολύ μεγάλο κόπο να προχωρήσουμε τα τελευταία χρόνια”.

Για την κατάργηση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων από το υπουργείο Παιδείας παρατήρησε: “Είναι κεντρική επιλογή του υπουργείου Παιδείας που έχει πολύ αρνητικές συνέπειες. Θεωρούμε ότι είναι μία απόφαση που προσβάλλει την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η ίδρυση αυτών των πανεπιστημιακών τμημάτων προέκυψε μετά από μια μακρά διαβούλευση, συνεννόηση και απόφαση των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών. Βεβαίως καταστρατηγεί και το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου αυτή η λογική τού “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ακόμα περισσότερο όμως μια τέτοια απόφαση ουσιαστικά κόβει και τα πόδια σε περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην προσπάθεια που κάνουν να αναπτυχθούν περισσότερο, να εδραιωθούν στις τοπικές κοινωνίες, να αποκτήσουν μια πιο στιβαρή παρουσία στην περιοχή τους και ειδικά στην Πελοπόννησο είναι σημαντικό να στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Αυτή ήταν και η λογική της δημιουργίας των νέων τμημάτων, που δυστυχώς με αυτή την απόφαση - κόλαφο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας μας πηγαίνει πάρα πολύ πίσω. Είναι μια απόφαση πολύ αρνητική για την περιοχή μας, όπως και για όλη την Ελλάδα. Και βεβαίως εμείς όπως είδατε και με την παρουσία μας και με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή την καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή”.

Για τις επιθέσεις της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ ο κ. Χαρίτσης είπε: “Αυτές είναι πρωτόγνωρες εικόνες για τη χώρα μας, δεν παραπέμπουν σε μία πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα και είναι εικόνες δυστυχώς από την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να δυναμιτίσει το κλίμα στα πανεπιστήμια και στην ελληνική νεολαία συνολικότερα. Αυτή η προσπάθεια όξυνσης και επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση έχει διπλή πολιτική σκοπιμότητα. Καταρχάς γιατί προσπαθεί να αποπροσανατολίσει ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, από το μείζον ζήτημα του χαρτοφυλακίου του που είναι το προσφυγικό. Εκεί η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο, εκεί είναι το πραγματικό μπάχαλο και τα μεγάλα προβλήματα. Και βεβαίως η δεύτερη πολιτική στόχευση έχει να κάνει με μια προσπάθεια πλήρους απαξίωσης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Αν ακούσετε τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε όλα τα κυβερνητικά στελέχη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας, νομίζω ότι αυτό απαξιώνει την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια από καθηγητές, φοιτητές, ερευνητές. Μια δουλειά που έχει στηρίξει την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες και την οποία κάποιοι επιλέγουν να την πετάξουν στα σκουπίδια συνειδητά. Γιατί είδαμε και τις αποφάσεις αναβάθμισης των κολεγίων που προχώρησε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας. Δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαίες αυτές οι εξελίξεις”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER