Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 19:17

Ενημέρωση για τα οδικά έργα της Λακωνίας ζήτησε ο Δαβάκης

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση για τα οδικά έργα της Λακωνίας ζήτησε ο Δαβάκης

 

Με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο Λάκωνας βουλευτής κ.Θανάσης Δαβάκης, ζήτησε να ενημερωθεί, τη περασμένη Παρασκευή, για τη πορεία των μεγάλων οδικών έργων, που εκτελούνται στη Λακωνία.

Στη Βουλή προσήλθε για να απαντήσει στον κ.Δαβάκη, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.Σταύρος Καλογιάννης.

Κατ' αρχάς ο κ.Δαβάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης  του έργου Λεύκτρο -Σπάρτη, αλλά και τής παράκαμψης Βουτιάνων και του δρόμου Σκούρα-Πυρί, που εκτελούνται από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης σχετικά με το σταθμό παράπλευρων διοδίων στο κόμβο του Λογγανίκου, ο κ.Δαβάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, οι κάτοικοι του συγκεκριμένου τοπικού διαμερίσματος να υποχρεούνται να καταβάλουν διόδια για να μετακινηθούν από και προς τη Σπάρτη, μέσα δηλαδή στα όρια ακόμη και τού ίδιου του Δήμου τους και ζήτησε από το παριστάμενο Υπουργό την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος εκπτωτικής πολιτικής, όπως άλλωστε είχε επαγγελθεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

 

Ακολουθούν τα πρακτικά της Βουλής.

«ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θα συζητηθεί η με αριθ. 276/18-9-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την πορεία των οδικών έργων της Λακωνίας.

Το λόγο έχει ο κ. Δαβάκης για να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταθέτοντας αυτή την επίκαιρη ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό σκοπό είχα να ανανεώσω το ενδιαφέρον όλων μας και κυρίως της Εθνικής Αντιπροσωπείας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τρία σημαντικά έργα για τη νότια Πελοπόννησο και ιδιαίτερα για τη Λακωνία, τρία έργα εκ των οποίων τα δύο έχουν ένα βεβαρημένο και αμαρτωλό παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι η απάντηση του κυρίου Υπουργού θα φωτίσει και την πορεία εξέλιξης αυτών των έργων και το χρονοδιάγραμμα που αυτά τα έργα θα δοθούν στην κυκλοφορία, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, γιατί πρόκειται περί οδικών έργων. Επίσης θέλω να πιστεύω ότι η απάντησή του θα διαγράψει μια ευοίωνη προοπτική προκειμένου και ο λακωνικός λαός αλλά και όλοι οι επισκεπτόμενοι τον πελοποννησιακό νότο να μην βλέπουν τουλάχιστον για τα δύο έργα αυτό το χάσμα που υπήρχε μέχρι τώρα, ένα χάσμα αδιαφάνειας, λεηλασίας εθνικού πλούτου, ένα χάσμα που πολλές φορές όλους μας και ιδιαίτερα εμάς τους πολιτικούς μας έκανε να ντρεπόμαστε τα τελευταία χρόνια.

Είναι έργα που χαράχθηκαν για να δημιουργήσουν ευοίωνες προοπτικές όπως είπα και πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να δοθούν στην κυκλοφορία και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους, παραλλήλως δε, να υπάρξει όπως έχει προαναγγελθεί από προκατόχους του Υπουργού, η ανάλογη ποινική κύρωση των υπευθύνων. Γιατί τρία βασικά έργα έγιναν την τελευταία επταετία-οκταετία στη Λακωνία και τα τρία είχαν σοβαρά προβλήματα, εκτός από το δρόμο της συμβάσεως παραχώρησης του Λεύκτρου-Σπάρτης το οποίο πράγματι προχωρά με σωστούς ρυθμούς παρότι και αυτό ενέχει σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν αδικίες όσον αφορά τα διόδια σε μια συγκεκριμένη χωροταξικά περιοχή.

Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντηση του κυρίου Υπουργού προκειμένου να υπάρξει αυτή η διαλεύκανση και αυτή η πληροφόρηση την οποία όλοι επιζητούμε.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Καλογιάννης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα αναφερθώ καταρχάς στον άξονα Λεύκτρου-Σπάρτης ο οποίος υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης όπως γνωρίζετε. Είναι ένας άξονας σαράντα έξι περίπου χιλιομέτρων ο οποίος έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2008.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα θα γινόταν τώρα, το Σεπτέμβριο του 2012. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 65% του έργου. Οι κυριότερες αιτίες καθυστέρησης είναι δύο. Κατ’ αρχάς, το εκτεταμένο αρχαιολογικό ανασκαφικό έργο και δεύτερον, τα προβλήματα στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ορισμένων ιδιοκτησιών, θέμα το οποίο γνωρίζετε καλά. Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις αρχαιολογικές ανασκαφές μέχρι σήμερα το Υπουργείο έχει δαπανήσει 4.200.000 ευρώ που αφορούν μισθοδοσία κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού και βοηθητικού όμως προσωπικού, προμήθεια υλικών, διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών, εργασίες διατήρησης στην κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, θα καταβληθεί ποσό περίπου 800.000 ευρώ επιπλέον για την απόσπαση δύο λουτρικών εγκαταστάσεων ρωμαϊκών χρόνων και για την τοποθέτησή τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στην Πελλάνα. Η δεύτερη αιτία καθυστέρησης οφείλεται στην άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να προχωρήσει ο οδικός άξονας, παρά το γεγονός ότι είχε συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση και είχε κατατεθεί η αναλογούσα αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έχει ήδη χορηγηθεί μία παράταση στην παράδοση των χώρων εκτέλεσης του έργου μέχρι το Νοέμβριο του 2013. Μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών είναι προφανές ότι οι εργασίες στο συγκεκριμένο οδικό άξονα θα προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και εκτιμάται ότι περίπου σε ενάμισι χρόνο από σήμερα αυτό το κομμάτι του άξονα Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη θα είναι στο σύνολό του ολοκληρωμένο.

Στη δευτερολογία μου θα σας δώσω ορισμένα πρόσθετα στοιχεία για τους άλλους δύο άξονες. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

Κύριε Δαβάκη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Θα απαντήσω επί του πρώτου ζητήματος το οποίο έθιξε στην απάντησή του ο κύριος Υπουργός.

Πράγματι, η παρουσίαση αυτού του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον δρόμο Λεύκτρο - Σπάρτη είναι μία πρωτοφανής υπόθεση, η οποία φωτίζει μία νέα ιστορία στη Βόρεια Λακεδαίμονα. Θεωρώ ότι και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πεδίο δόξης λαμπρόν, προκειμένου να δώσει μία σύγχρονη προοπτική της συνύπαρξης οδικών έργων με αρχαιολογικά ευρήματα. Ανατρέπεται ένα μεγάλο κομμάτι της λακωνικής ιστορίας, όταν σε απόσταση εκατό, διακοσίων, τριακοσίων μέτρων έχουν ανευρεθεί διάφοροι αρχαίοι παραποτάμιοι οικισμοί του Ευρώτα. Πράγματι είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη, κύριε Υπουργέ, η οποία εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου σας, αλλά εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι και το Υπουργείο Πολιτισμού με τα γλίσχρα οικονομικά τα οποία διαθέτει αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να έχει μία σωστή προσέγγιση. Σημειωτέον δε ότι είναι θέματα τα οποία αφορούν όλη την ευρύτερη περιοχή και αφορούν και τους διερχόμενους οι οποίοι θα έρχονται και θα επισκέπτονται αυτά τα μέρη.

Τώρα, δεν έχω τις απαντήσεις των άλλων δύο θεμάτων τα οποία έχουμε θίξει, δεδομένου ότι ο χρόνος είναι λίγος. Νομίζω ότι τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων για το Λεύκτρο – Σπάρτη είναι πολύ σημαντικά. Υπάρχουν δυσλειτουργίες, υπάρχουν και αδικίες σε πολλούς συμπολίτες μας αγρότες, οι οποίοι αναγκάζονται εξαιτίας της διελεύσεως του δρόμου να παραχωρήσουν τις καλλιέργειές τους, τα χωράφια τους και πρέπει και αυτό να το δούμε με μία ιδιαίτερη προσοχή.

Το κεφαλαιώδες ζήτημα αδικίας, κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το δρόμο Λεύκτρο - Σπάρτη είναι η τοποθέτηση σταθμού διοδίων σε κόμβο στην περιοχή του Λογκανίκου όπου διέρχεται ο μεγάλος δρόμος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού αυτού να αναγκάζονται να πληρώνουν διόδια να πληρώνουν για να πάνε στον ίδιο νομό, στη πρωτεύουσα του Δήμου τους, στη Σπάρτη. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι εξωφρενικό. Δεν μπορεί οι κάτοικοι συγκεκριμένου χωριού να πληρώνουν διόδια για να πάνε από το χωριό τους στη Σπάρτη και να επιστρέψουν. Ο προκάτοχος Υπουργός, ο κ. Μαγκριώτης, είχε μιλήσει για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους για να υπάρξει μία καλύτερη πολιτική στο ζήτημα της καταβολής διοδίων. Την ανέφερε ως εκπτωτική πολιτική.

Εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε να καταργηθεί η καταβολή διοδίων ή τα διόδια στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν μπορούν οι κύριοι παραχωρησιούχοι να τιμωρούν συγκεκριμένη κοινότητα.

Όσον αφορά άλλα θέματα, υπάρχουν μεγάλες φθορές στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής από τον παραχωρησιούχο. Πρέπει να επιληφθείτε, κύριε Υπουργέ. Επίσης υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες και κακοτεχνίες σε άλλα παράπλευρα θέματα, όπως είναι υδραυλικά έργα κ.λπ. Έχουν καταστραφεί αγροτικοί δρόμοι από τη διέλευση του δρόμου, όπως επίσης το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής Λογγανίκου στον κάμπο της περιοχής, ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να δείτε ως επιβλέποντες και ως –θα έλεγα- κυρίαρχος μέτοχος στην όλη υπόθεση.

Κύριε Πρόεδρε, ζητώ την ανοχή σας για την απάντηση όσον αφορά τα άλλα δύο έργα. Βέβαια θα ήθελα να πω και κάτι περαιτέρω, δεδομένου ότι ο κύριος Υπουργός -εξαιτίας του χρόνου- δεν απάντησε στο σύνολο της ερωτήσεώς μου. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά το αρχαιολογικό- ανασκαφικό έργο, σας διαβεβαιώνω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι είμαστε πράγματι σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και γίνεται εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό. Βεβαίως, υπάρχει μία υστέρηση στο χρόνο και αυτό είναι μία σημαντική παράμετρος σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των έργων.

Στο θέμα των πλευρικών διοδίων, που θέτετε με την ερώτησή σας, στον ανισόπεδο κόμβο Λογγανίκου, στη σύμβαση παραχώρησης για το συγκεκριμένο κόμβο προβλέπεται η δημιουργία ανοιχτού συστήματος διοδίων.

Θέλω να επισημάνω ότι όσον αφορά τις μετακινήσεις των κατοίκων -όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή που θέτετε, αλλά γενικότερα- μία αρχή που ισχύει σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, στους οποίους τίθενται διόδια, είναι ότι υπάρχει η εναλλακτική λύση των υφιστάμενων οδικών αξόνων χωρίς διόδια. Μπορεί ο κάθε χρήστης να επιλέξει ποιο δρόμο θα πάρει.

Το Υπουργείο, όπως γνωρίζετε καλά, βρίσκεται σε συζήτηση με τους παραχωρησιούχους σε ό,τι αφορά μια ενιαία εθνική πολιτική για τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, όπου στόχος είναι να υπάρχουν μικρότερες χρεώσεις στους συχνούς χρήστες στους συγκεκριμένους άξονες.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο έργα που έχετε θέσει στην ερώτησή σας, το τμήμα Σκούρα-Πυρί είναι ένα έργο που δεν αφορά το Υπουργείο μας, αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ζητήσαμε και πήραμε τα σχετικά στοιχεία και η Περιφέρεια μας ενημέρωσε ότι το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και θα επαναδημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο έργο, την παράκαμψη Βουτιάνων, και αυτό είναι έργο της Περιφέρειας και όχι του Υπουργείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραμε, η σύμβαση της εργολαβίας έχει υπογραφεί στις 30 Ιουλίου 2012, προ μηνός δηλαδή. Οι εργασίες άρχισαν, εκτελούνται και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι η 31η Ιανουαρίου 2013.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.»

 

Από το Γραφείο Τύπου του Θανάση Δαβάκη

 


NEWSLETTER