Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 09:37

Τροπολογία με την υπογραφή Χρυσομάλλη: Στο 75% η πώληση ρεύματος από αγροτικά φωτοβολταϊκά

Γράφτηκε από την
Τροπολογία με την υπογραφή Χρυσομάλλη: Στο 75% η πώληση ρεύματος από αγροτικά φωτοβολταϊκά

 

Τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης, μαζί με άλλους 7 βουλευτές του κόμματος.

Η τροπολογία αφορά τα φωτοβολταϊκά έργα που έχουν κατασκευάσει αγρότες παραγωγοί για ίδια χρήση στις καλλιέργειές τους και έγινε δεκτή. Ετσι ενισχύει ουσιαστικά το εισόδημα των αγροτών που ταυτόχρονα είναι και αυτοπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Α.Π.Ε., την οποία χρησιμοποιούν για τη μείωση του κόστους της παραγωγής τους. Με το υφιστάμενο σύστημα είχαν τη δυνατότητα να πωλούν στη ΔΕΗ την περισσευούμενη ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν και δεν χρησιμοποιούσαν στις καλλιέργειές τους σε ποσοστό μέχρι 20% της συνολικής τους παραγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις όμως και λόγω της εποχικότητας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις καλλιέργειές τους, χανόταν μεγαλύτερο ποσοστό ρεύματος από το 20% που μπορούσαν να πωλήσουν στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είχαν σημαντική απώλεια εσόδων.

Πλέον με την τροπολογία οι αγρότες αυτοπαραγωγοί που παράγουν ρεύμα αποκλειστικά για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους, μπορούν να πωλούν στη ΔΕΗ ποσοστό έως 75% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Η σημαντική αυτή αύξηση θα επιτρέψει στους αγρότες αυτοπαραγωγούς να αποσβέσουν ταχύτερα τις επενδύσεις τους σε Α.Π.Ε., θα μηδενίσει το κόστος παραγωγής και βέβαια θα ενισχύσει κάθετα το εισόδημα των αγροτών. Επιπλέον, θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για μεμονωμένους αγρότες ή ομάδες αγροτών να προχωρήσουν σε αντίστοιχες επενδύσεις στις καλλιέργειές τους, βελτιώνοντας έτσι το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και βέβαια την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και της αγροτικής οικονομίας συνολικά.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έγινε δεκτή τόσο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη όσο και από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.

«Συνεχίζουμε με ουσιαστικές και απτές παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών και των ανθρώπων της παραγωγής, καταθέτοντας προτάσεις εκεί που πραγματικά μπορούν να υλοποιηθούν, δηλαδή στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα μαζί με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εργαζόμαστε για την ανάταξη της οικονομίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μίλτος Χρυσομάλλης.


NEWSLETTER