Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 18:14

Η Μαρίνα της Μονεμβασιάς στη Βουλή από το Θανάση Δαβάκη

Γράφτηκε από την
Η Μαρίνα της Μονεμβασιάς στη Βουλή από το Θανάση Δαβάκη

 

Την ολοκλήρωση της κατασκευής της Μαρίνας Μονεμβασίας μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή ο Λάκωνας βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης. Το περιεχόμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη πρός τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη έχει ως εξής :

Το 1987 ξεκίνησε η προσπάθεια κατασκευής Μαρίνας στη Μονεμβάσια, με την ανάθεση εκπόνησης μελέτης από το Νομαρχιακό Ταμείο Λακωνίας, η οποία περιελάμβανε τη μελέτη των λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ το 1991 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη. Κατά τα έτη 1992-1993 ξεκίνησε η κατασκευή τμήματος της Μαρίνας Μονεμβασίας από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, ενώ κατά τα επόμενα έτη πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από λιμενικά έργα, όπως η επισκευή της εξωτερικής θωράκισης του προσήνεμου μώλου και τέλος το χρονικό διάστημα 2006-2007 κατασκευάστηκε τμήμα του προσήνεμου μώλου και των παραλιακών κρηπιδωμάτων, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν τα λιμενικά έργα.

Το 2000 ξεκίνησαν και οι απαραίτητες διεργασίες για την κατασκευή και των κτηριακών εγκαταστάσεων με την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Σύνταξη ΜΠΕ Μαρίνας Μονεμβασίας και μελέτης κτηριακών εγκαταστάσεων» και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Το 2010 εγκρίθηκαν οι μελέτες εφαρμογής αρχιτεκτονικών, στατικών και Η/Μ εγκαταστάσεων της ανωτέρω μελέτης, χωρίς όμως να έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα τα κτηριακά έργα.

Από τα ανωτέρω είναι φανερό ότι έχουν περάσει 25 χρόνια και το έργο αυτό παραμένει ημιτελές. Αν και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για κατασκευή και συντήρηση, εντούτοις για να ολοκληρωθεί απαιτείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά πάνω από όλα η διάθεση εκ μέρους των αρμοδίων.

Ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, έργο που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, αλλά και την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μας.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής της Μαρίνας της Μονεμβασίας ;

2. Προτίθεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, να εκδώσει προκήρυξη-πρόσκληση που να επιτρέπει την ένταξη του εν λόγω έργου, ώστε να συνεχιστεί η κατασκευή και ολοκλήρωση του;

Από το Γραφείο τύπου του Θ. Δαβάκη


NEWSLETTER