Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 11:18

Ο Δ. Σαμπαζιώτης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Γράφτηκε από την
Ο Δ. Σαμπαζιώτης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στην συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2013, αν ήταν δύσκολος στο σχεδιασμό και τη σύνταξή του, εκτιμώ ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολος στην υλοποίησή του και την εφαρμογή του. Και αυτό γιατί η υλοποίηση του χρειάζεται κατά τη γνώμη μου όλους τους πολίτες, χρειάζεται όλη την κοινωνία, χρειάζεται όλο το πολιτικό σύστημα. Η πιστή όμως εφαρμογή του είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει τον κρισιμότερο παράγοντα της εξόδου της χώρας από την κρίση, και θα αποτελέσει τη γέφυρα για να περάσουμε από τα ελλείμματα του χθες στα πρωτογενή πλεονάσματα του αύριο.

Και ενώ η Κυβέρνηση αγωνίζεται με συνεχείς διαπραγματεύσεις να μειώσει τα επώδυνα μέτρα, και να εφαρμόσει, παράλληλα στο ακέραιο τις προοδευτικές και διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες, αν γίνουν σωστά, στο τέλος θα ευνοήσουν τους συνεπείς, τους έντιμους και τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας, και ενώ το κλίμα στο εξωτερικό έχει ήδη αλλάξει όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, στο εσωτερικό είμαστε αντιμέτωποι με τον λαϊκισμό της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, λαϊκισμό που ξεχειλίζει, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, δήθεν για τα προβλήματα  των πολιτών.

Και τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Προτείνει περισσότερο κράτος. Γυρίζει σε όλους και λέει πως μόλις έρθει στην Κυβέρνηση θα τους διορίσει στο Δημόσιο. Με την διεύρυνση του κράτους όλοι θα βρουν δουλειά. Τι σημαίνει όμως αυτό; Αυτό σημαίνει νέα ελλείμματα, νέος δανεισμός. Λέει όχι στον περιορισμό των δαπανών, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει νέος δανεισμός, νέα ελλείμματα. Λέει όχι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στην συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, όχι στις νέες επενδύσεις. Άρα, μας λέει ξεκάθαρα πως δεν έχει καμία πρόταση σχετικά με το πώς θα αυξήσουμε το Α.Ε.Π.

Από την άλλη μεριά έχουμε την τρόικα η οποία στην ουσία κάνει αυτό που κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επιτείνει με τα μέτρα της ύφεση της οικονομίας, καθυστερεί την δόση, παραβιάζει τους κανόνες. Έτσι η χώρα ωθείτε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση με την καθυστέρηση καταβολής της δόσης των 31,5 δις.

Στη προσπάθειά της η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την αδιαλλαξία της τρόικα απλώνει την πολιτική της σε δύο τομείς. Ο πρώτος τομέας λέει μείωση του δημόσιου χρέους, με συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένες προβλέψεις. Με μέτρα που προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τα ελλείμματα και να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Μιλάμε δηλαδή για την μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο. Μιλάμε για την επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού. Μιλάμε για την ένταξη της χώρας μας στη συμφωνία για απευθείας ανακεφαλοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Ο δεύτερος τομέας είναι αύξηση του ΑΕΠ μέσω της ανάπτυξης. Ανάπτυξη σημαίνει ότι αυξάνω την αποτελεσματικότητα του κράτους και μειώνω το μέγεθος του. Ενισχύω την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Αν κύριοι της αντιπολίτευσης μας κάνατε κριτική στο ότι καθυστερούμε να κάνουμε αυτά βήματα, θα είσαστε, πραγματικά, κοντά στη λύση του προβλήματος. Δεν άκουσα όμως καμία τέτοια κριτική από μέρους σας.

Ανάπτυξη σημαίνει βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα, αυξάνουμε την παραγωγικότητα, αίρουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ανοίγουμε τις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα στον ανταγωνισμό. Δεν μας κάνατε όμως καμία κριτική, γιατί αργούμε. Αντίθετα μας ασκείτε κριτική γιατί τα προχωράμε.

Ακόμα ο βουλευτής τόνισε ότι βασικό εργαλείο για να έρθει η ανάπτυξη είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Ρευστότητα που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και σε αυτό είστε απέναντι. Τέλος, ανάπτυξη θα έρθει αν πραγματοποιηθούν άμεσα οι σχεδιασμένες επενδύσεις. Αν υπάρξει άμεσα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αν γίνουν αποκρατικοποιήσεις.

Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Έστω και τώρα είναι αναγκαίο να κάνουμε το μεγάλο άλμα της υπέρβασης, το άλμα της φυγής προς τα εμπρός. Σήμερα πρέπει να βρούμε τη δύναμη, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει το πολιτικό σύστημα εδώ και χρόνια: να προωθήσουμε τα υπαρκτά και δυνητικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Και αυτά είναι πολλά.

Ο δρόμος είναι ένας δυστυχώς. Ανηφορικός, μακρύς και δύσκολος. Πρέπει να ανακαλύψει ξανά η χώρα, όλοι μας, την πραγματική παραγωγή, τη σκληρή δουλειά και κυρίως την αποτελεσματικότητα. Η διέξοδος δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε αυτόματη.

Τέλος ο κ. Σαμπαζιώτης υπογράμμισε πως είναι καιρός να αφήσουμε, στην άκρη τις λαϊκίστικες πρακτικές , γιατί αυτές μας έφεραν εδώ. Ας σταματήσουμε να παριστάνουμε πως δεν βλέπουμε την κατάσταση , γιατί η κατάσταση παραμένει το ίδιο αρνητική είτε στρουθοκαμηλίζουμε είτε όχι. Σήμερα αυτή την κρίσιμη στιγμή θεωρώ πως είναι εθνική επιταγή, η Κυβέρνηση να συνεχίσει με σοβαρότητα και συνέπεια να υλοποιεί τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, ώστε να βγούμε από το φαύλο και αδιέξοδο κύκλο της ελλειμματολογίας και του θρίλερ της επόμενης δόσης, και να ασχοληθούμε με τα θέματα της πραγματικής παραγωγής, της απασχόλησης, και της εξωστρέφειας.



Από το Γραφείο Τύπου του Δ. Σαμπαζιώτη



 

 


NEWSLETTER