Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 11:20

Επιστολή Σαμπαζιώτη για τις μεταγραφές φοιτητών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επιστολή Σαμπαζιώτη για τις μεταγραφές φοιτητών

 

Επιστολή στον υπουργό Παιδείας για το θέμα των μεταγραφών των φοιτητών απέστειλε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης. ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

 

Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2012

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ:

Εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφές που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένα στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη μου μπορούν να λειτουργήσουν θετικά ως προς την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Θεωρώ πως η πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει για την επαναφορά εφέτος του θεσμού των μεταγραφών είναι στην σωστή κατεύθυνση διότι η χώρα μας βιώνει μια τεράστια κρίση και το κόστος των σπουδών των παιδιών είναι για όλες τις οικογένειες δυσβάσταχτο. ‘Όταν όμως προκειμένου να λάβει το επίδομα θέρμανσης μια οικογένεια με δύο παιδιά έχει τεθεί προϋπόθεση ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά 41.000 ευρώ και μάλιστα με βάση τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους 2012, όταν για την δωρεάν σίτιση ενός φοιτητή στην φοιτητική λέσχη έχει τεθεί προϋπόθεση ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά 45.000 ευρώ, πως είναι δυνατόν για μια οικογένεια που έχει δυο παιδιά που σπουδάζουν σε δυο διαφορετικές πόλεις εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας της οικογένειας, να θέτουμε ως όριο για να μπορούν τα δύο αδέλφια να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, και να πάψει η οικογένεια να διατηρεί τρία σπίτια, το οικογενειακό εισόδημα να είναι κάτω από 28.500 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, και μάλιστα με βάση τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους 2011; Τα 7.125 ευρώ ανά άτομο που θέτεται ως προϋπόθεση είναι το όριο της φτώχειας όπως το ορίζουν οι διεθνείς οργανισμοί. Μα μια οικογένεια που βρίσκεται τόσο κοντά σ’ αυτό το όριο είναι δυνατόν να διατηρεί τρία σπίτια;

 

Κύριε Υπουργέ, εφόσον ισχύσει αυτή η ρύθμιση θεωρώ πως θα δημιουργηθούν νέες αδικίες. Όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα πως γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις. Οι μισθωτοί που εκ των πραγμάτων δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, αλλά και οι υπόλοιποι συνεπείς φορολογούμενοι, παρουσιάζονται ως οι πλούσιοι πολίτες αυτού του κράτους, ενώ κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας εισοδήματα στο όριο του αφορολογήτου. Με μια τέτοια ρύθμιση όλοι αυτοί οι φοροφυγάδες θα ευνοηθούν ενώ οι μισθωτοί και οι συνεπείς φορολογούμενοι εκτός του ότι σηκώνουν το φορολογικό βάρος της χώρας θα βρεθούν εκ νέου σε δυσμενή θέση.

 

Από την άλλη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τα εισοδήματα του 2011 με βάση τα οποία προτείνεται να γίνουν οι μεταγραφές καμία σχέση δεν έχουν με τα εισοδήματα αυτής της στιγμής καθώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Τα οικονομικά των οικογενειών συρρικνώνονται διαρκώς και οι μειώσεις μπορεί να ξεπερνούν το 30%-40% κατά έτος. Γι’ αυτό και θεωρώ πως θα ήταν σκόπιμο να εξετάσει η Κυβέρνηση τη δυνατότητα καθορισμού του εισοδηματικού κριτηρίου με βάση τα εισοδήματα του 2012 και όχι του 2011, και μάλιστα για όλες τις κατηγορίες μεταγραφών εκτός από τις μεταγραφές για τα αδέλφια. Εξάλλου δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που έχουν αδελφό που φοιτά σε άλλη πόλη και που υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην πόλη αυτή για να μεταγραφούν, ώστε να φέρουν πρόβλημα στα πανεπιστήμια και να προκαλέσουν αλλαγή του προγραμματισμού τους.

 

Όπως και εσείς γνωρίζεται στην παρούσα κατάσταση είναι εντελώς αδύνατον μια οικογένεια να συντηρεί τρία σπίτια διότι εκτός από το οικονομικό ο κατακερματισμός της οικογένειας επιφέρει και κοινωνικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα, γι’ αυτό και θεωρώ ότι η μονή λύση είναι τα αδέρφια να σπουδάζουν στην ιδία πόλη ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια. Οποιαδήποτε άλλη λύση μονό λύση δεν θα αποτελεί, αλλά θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και αδικίες. Εξάλλου οι μεταγραφές ανάμεσα στα αδέρφια ίσχυαν δεκαετίες ολόκληρες και η κατάργηση τους στην παρούσα οικονομική συγκυρία από τον νόμο Διαμαντοπούλου θεωρώ πως ήταν άτοπη και αποτελεί κοινωνική απαίτηση η επαναφορά τους τουλάχιστον για εφέτος.

 

Σας αποστέλλω τις προτάσεις μου με την πεποίθηση πως απηχώ τα αισθήματα και τις εκκλήσεις των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε απόγνωση, θεωρώντας πως θα τις λάβετε υπ’ όψιν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

Με τιμή

Δημήτρης Αθ. Σαμπαζιώτης

 

 

Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.

Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών 

Σχόλια  

0 # ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ 30-11-2012 14:06
Πελάαααατες μου !!!!!!
Σοβαρά κύριε Σαμπαζιώτη στην κατάσταση που είναι η χώρα εσύ ασχολείσαι με τις μεταγραφές της πελατείας αντί να ασχοληθείς μαζί με τους άλλους εθνοπατέρες του νομού με την παραγωγική κατεύθυνση του νομού για να παραχθεί κάποιο προιόν ώστε να μείνουν οι νέοι και να μη τρέχουν σε αδιαβάθμητα ΤΕΙ προκειμένου να σπουδάσουν για την αναπαραγωγή της καρακάξας .Το κόμμα σου πήρε την μοναδική σωστή απόφαση για την κατάργηση της εισαγωγής φοιτητών εάν δεν γράφουν 10 ,και το καταργήσατε ,γιατί φώναξαν οι κατά τόπους σουβλατζίζες και οι λοιποί μεταπράτες .Δεν γνωρίζεις ότι το σύνταγμα λέει ότι οι Έλληνες έχουν όλοι δικαίωμα στη μόρφωση και πουθενά δεν λέει ότι θα σπουδάζουν όλοι ;
Εάν ζούσε ο Τρίτσης θα σου έλεγε ότι η χώρα έχει ανάγκη και από υδραυλικούς ,αγρότες κλπ. Εσύ για να πάρεις ψήφους λες σε όλους ότι θα σπουδάσουν υποχρεωτικά ,όχι κύριε θα σπουδάσουν αυτοί που πρέπει να σπουδάσουν και μπορούν .Στην Ευρώπη πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν πάνε όλοι στα πανεπιστήμια υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που οδηγούν τους ανθρώπους στην ευτυχία και στην προσφορά τους στην κοινωνία .Εάν είχες ασχοληθεί έστω κάτ ελάχιστο με την ανασυγκρότηση του νομού να είσαι βέβαιος ότι κανένας δεν θα ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο .Τα αδέλφια εάν θέλουν να σπουδάσουν να τους πεις να διαβάσουν τόσο προκειμένου να μπουν στη πόλη που έχει μπει ο αδελφός τους σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να δώσουν πάλι εξετάσεις .Αυτή είναι η θέση κύριε εάν μπορείτε να την υποστηρίξετε θα αποκτήσουμε κράτος ,εάν όχι η καταστροφή είναι μπροστά μας . Η συμπεριφοράς σας είναι της δεκαετίας του 50 κρίμα για αυτούς που σας εξέλεξαν .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER