Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 14:53

Καθυστερήσεις στην εγγραφή νέων αγροτών καταγγέλλουν Πετράκος - Κοδέλας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καθυστερήσεις στην εγγραφή νέων αγροτών καταγγέλλουν Πετράκος - Κοδέλας

Απαράδεκτες καθυστερήσεις του ΟΓΑ στην εγγραφή νέων αγροτών καταγγέλλουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Στους θεσσαλικούς νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας), αλλά και στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πολλοί είναι οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να ζουν με το πατροπαράδοτο επάγγελμα που κληρονόμησαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους. Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που μπροστά στο μαύρο φάσμα της ανεργίας επιστρέφουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα στα χωριά τους προσπαθώντας να ζήσουν από τη γη τους, διεκδικώντας όχι μόνο την επιβίωση τους, αλλά και γενικότερα μια καλύτερη ζωή. Η παραμονή στην ύπαιθρο και η ένταξη στην παραγωγική δραστηριότητα νέων αγροτών αποτελεί ελπίδα για την ανόρθωση της ελληνικής υπαίθρου και γεωργίας. Ωστόσο στην προσπάθεια τους αυτή, η πολιτεία δεν στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης τους, πολύ περισσότερο στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια οι αιτήσεις εγγραφής στα μητρώα νέων αγροτών του ΟΓΑ πολλών κατοίκων της χώρας. Τα

τμήματα του ΟΓΑ των διάφορων περιοχών που είναι επιφορτισμένα με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων τους, λόγω υποστελέχωσής τους, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των αιτήσεων. Για παράδειγμα ο ΟΓΑ Θεσσαλίας μόλις τις προηγούμενες μέρες άρχισε τον έλεγχο αιτήσεων που αφορούν τις αρχές του έτους 2011, ενώ αδυνατεί να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα περαίωσης της εργασίας.

Μία άμεση συνέπεια αυτού είναι να μην έχει αποδοθεί σε νεοεισερχόμενους αγρότες Α.Μ αγροτών και παρά το γεγονός ότι επιδίδονται σε αγροτικές δραστηριότητες να μην τους αποδίδεται ο φόρος επιστροφής πετρελαίου που δικαιούνται. Από την άλλη ο ΟΓΑ αξιώνει αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης εγγραφής τους την ασφαλιστική συνδρομή τους.

Επειδή η μη απόδοση του φόρου επιστροφής πετρελαίου είναι άδικη κι έρχεται σε αντίφαση με την αναδρομική καταβολή των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ

Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει το δικαίωμα των πολιτών στην εργασία

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των νέων αγροτών;

 

2.Προτίθενται να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα λειτουργίας των τμημάτων ΟΓΑ της χώρας που οφείλονται στο ελλιπές προσωπικό και τα οποία είναι επίσης φανερά στο θέμα καθυστέρησης απονομής των συντάξεων των απόμαχων αγροτών;".

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Νίκος Μιχαλάκης

Βαγγέλης Αποστόλου

Δημήτρης Στρατούλης

Παναγιώτα Δριτσέλη

Ηρώ Διώτη

Μαρία Κανελλοπούλου

Θανάσης Πετράκος

Δημήτριος Κοδέλας

Κώστας Μπάρκας

Γιάννης Ζερδελής

Χρήστος Καραγιαννίδης

Ανδρέας Ξανθός

Γιάννης Σταθάς

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Χατζηλάμπρου

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER