Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 12:07

Ο Σαμπαζιώτης για το φορολογικό νομοσχέδιο

Γράφτηκε από την
Ο Σαμπαζιώτης για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στην συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της πρώτης φάσης για τη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος, που έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, αλλά και που εφαρμόζει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 σε 9.000 ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή. Όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 42% για τα εισοδήματα από 42.000 ευρώ και άνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των οικογενειών με ένα παιδί, επιβάρυνση από τις νέες ρυθμίσεις θα προκύπτει για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα 23.000 ευρώ και άνω, επιβάρυνση που αφορά μόνο το 8,95% των οικογενειών με ένα παιδί. Αντίστοιχα, για οικογένειες με δύο παιδιά η επιβάρυνση αρχίζει από τα 22.000 ευρώ και αφορά μόνο το 9,99% των οικογενειών, ενώ στα τρία παιδιά η επιβάρυνση ξεκινά από τα 21.000 ευρώ και αφορά το 10,26% των οικογενειών με τρία παιδιά. Συνολικά, η συντριπτική πλειοψηφία (90% και άνω) των οικογενειών με παιδιά θα έχουν ελάφρυνση φόρων.

Ακόμα ο βουλευτής τόνισε ότι οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 το μήνα, ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 21.000 ευρώ θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.940 ευρώ το έτος (1.500 από το πολυτεκνικό (500 επί 3 παιδιά) και 1.440 από την ενίσχυση παιδιών (40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 40 ευρώ για το τρίτο) αντί των 1.584 σήμερα (528 ανά παιδί). Δηλαδή θα έχει όφελος 1.356 ευρώ το χρόνο, ενώ στα 30.000 ευρώ εισόδημα, θα παίρνει 1.980 ευρώ το χρόνο αντί 1.584 ευρώ σήμερα.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη σπατάλη στην κοινωνική πολιτική. Δίνουμε παραπάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και η φτώχεια δεν μειώνεται. Έχει παραμείνει στα επίπεδα που ήταν εδώ και 10 χρόνια, ενώ ως ποσοστό στο ΑΕΠ οι κοινωνικές δαπάνες έχουν ανέβει πάνω από το 23-24%. Ο τρόπος που κάναμε πολιτική για τα παιδιά ήταν ανορθολογικός. Το 70% των φτωχών οικογενειών που έχουν ανάγκη, είναι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Αυτούς είτε το αφορολόγητο για τα παιδιά δεν τους έπιανε διότι είχαν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο ή δεν έπαιρναν καθόλου επίδομα. Αυτό προσπαθούμε να το διορθώσουμε, βάζοντας εισοδηματικό κριτήριο. Η αποδέσμευση της κοινωνικής από τη φορολογική πολιτική σημαίνει ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα μέσα από ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα.

Ποιος είπε ότι το παλιό σύστημα ήταν σωστό; Οι τρίτεκνοι για παράδειγμα πήραν επιχορήγηση τη δεκαετία του 2000 χωρίς κριτήρια. Είναι γνωστό το παράδειγμα της κ Χριστίνας Χριστοφάκη συζύγου του κ. Πάγκαλου που έπαιρνε επίδομα τριτέκνου από τον ΟΓΑ. Αυτές τις αδικίες προσπαθούμε να σταματήσουμε και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε "μας κατηγορείτε πως το φορολογικό νομοσχέδιο είναι έκτρωμα και βάρβαρο. Δεν ξέρετε τι λέτε και παραπληροφορείτε συνειδητά και συστηματικά τον ελληνικό λαό. Σταματήστε το επιτέλους! Αυτό το «ωραίο» αντιμνημονιακό μέτωπο που έχετε φτιάξει κάθε τρις και λίγο αλλάζει επιχειρήματα.

Τι μας λεγάτε αρχικά: Θα πέσει έξω ο Προϋπολογισμός. Δεν πρόκειται να πετύχουν οι μακροοικονομικοί στόχοι. Δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα από όλα αυτά. Όταν έρχονται καλά αποτελέσματα στο επίπεδο των μακροοικονομικών στόχων, γιατί πράγματι μειώνεται το έλλειμμα, γιατί πράγματι βελτιώνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, γιατί πράγματι αντιμετωπίζεται ο πληθωρισμός, όταν έρχονται καλά αποτελέσματα το ξεχνάμε αυτό. Πηγαίνουμε στο επόμενο. Ποιο ήταν το επόμενο; Μας λέγατε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση. Τη δόση, όμως, την πήραμε και πήραμε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά τα οποία περιμέναμε. Αφού δεν έπιασε αυτό προχωράτε στο επόμενο. Το χρέος. Είναι επαχθές, είναι επονείδιστο, οι διεθνείς τοκογλύφοι, πληρώνουμε μεγάλους τόκους, μας παίρνουν τα κέρδη κλπ.

Έρχεται η Κυβέρνηση με συμφωνία, πετυχαίνει το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, παίρνει παράταση αποπληρωμής δεκαπέντε ετών, επιστρέφονται τα κέρδη, γίνεται νέο κούρεμα του χρέους. Πριν λίγες ημέρες υπονομεύατε την επαναγορά των ομολόγων λέγοντας ότι είναι βλαπτική. Αυτή, όμως, η επαναγορά οδήγησε σε επιπλέον διαγραφή 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό χρέος. Πάει λοιπόν και το επιχείρημα του χρέους. Αμέσως προχωράτε στο επόμενο. Ισχυρίζεστε τώρα ότι τα χρήματα της δόσης δεν θα πάνε στην πραγματική οικονομία, δεν θα διοχετευτούν σε ρευστότητα, αλλά θα δοθούν για να αποπληρώσουμε τους δανειστές μας και ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα γίνει με όρους διαφάνειας. Ούτε, όμως, αυτό θα επαληθευτεί και σ’ αυτό θα διαψευστείτε.

Συνεχίζοντας την αντεθνική σας στάση εξακολουθείτε να «παίζετε» και με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Την ώρα που το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πλέον βιώσιμο –διότι αν δεν το αποδεχόταν δεν θα συνηγορούσε στην εκταμίευση των 52,5 δισεκατομμυρίων ευρώ- την ώρα που ακόμη και αυτοί που δημιούργησαν το θέμα δέχονται ότι έχει ξεπεραστεί και κάνουν πίσω, στη Ελλάδα υπάρχει το «ωραίο» αντιμνημονιακό μέτωπο που αμφισβητεί σε διεθνές επίπεδο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά όμως δεν κάνουν κακό στην Κυβέρνηση, ούτε αμφισβητούν τις επιτυχίες της. Όλα αυτά κάνουν κακό στη χώρα και αμφισβητούν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά τώρα βρήκατε νέο τροπάριο. «Ναι» -λέτε- «αλλά κοιτάξτε τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Δεν θα έρθουν οι επενδύσεις, δεν θα τα καταφέρετε, δεν θα βγει το πρόγραμμα. Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι βάρβαρο κλπ». Δυστυχώς για εσάς αποτυγχάνει η κριτική σας η μία πίσω από την άλλη. Δυστυχώς όμως και για την χώρα γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, συνεχίζει τη μηδενιστική της ρητορεία, συνεχίζει να εύχεται την καταστροφή του τόπου και του λαού. Πίσω από αυτή την απίστευτη πολιτική μικροψυχία κρύβεται η παντελής έλλειψη αξιόπιστης και ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης. Δεν έχετε ούτε μία πραγματική πρόταση εξόδου από την κρίση, Δεν έχετε την παραμικρή δημιουργική συμβολή μέσα σε αυτήν τη διεργασία."

Τέλος ο κ. Σαμπαζιώτης υπογράμμισε πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης άλλαξε για πρώτη φορά το μείγμα πολιτικής και υπάρχει πραγματική προοπτική και ελπίδα για ανάπτυξη. Κερδίσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση οριστικά. Την αξιοπιστία μας την αποκαταστήσαμε στο εξωτερικό. Τώρα παρά την στείρα αντιπολιτευτική ρητορεία, εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα και μέσα στη χώρα και θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού.

 

Δημήτρης Σαμπαζιώτης

Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.

Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


NEWSLETTER