Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2013 07:09

Οδ. Κωνσταντινόπουλος βουλευτής Αρκαδίας: Το ΠΑΣΟΚ θα βιώσει την άνοδο μαζί με τη χώρα

Γράφτηκε από την
Οδ. Κωνσταντινόπουλος βουλευτής Αρκαδίας: Το ΠΑΣΟΚ θα βιώσει την άνοδο μαζί με τη χώρα

"To ΠΑΣΟΚ βιώνει την κάθοδο μαζί με την χώρα, θα βιώσει όμως και την άνοδο μαζί με την χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια, στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί η νεότερη πολιτική γενιά της παράταξης". Αυτό σημειώνει μιλώντας στην "Ε" ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Εκτιμά ακόμη ότι "μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης και ακραίου λαϊκισμού είναι γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ καθρεφτίστηκε η τιμωρητική παρόρμηση του εκλογικού σώματος" και προσθέτει πως "ακόμα και σήμερα, που κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει καταλάβει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, υπάρχει αδυναμία συμφιλίωσης της κοινής λογικής με την πολιτική επιλογή".

 

Συνέντευξη στο
Θανάση Λαγό

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ερώτημα για το έργο Τατούλη στην Περιφέρεια και αναφέρει ότι "σε αυτές τις νέες συνθήκες μάς δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε την πορεία του νέου αυτού θεσμού αλλά και τα πρόσωπα που αναδείχτηκαν μέσα από αυτό το θεσμό". Κλείνοντας σημειώνει: "Ας μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων γενιών, που εξασφάλιζαν μεν το παρόν αλλά άφησαν το δύσκολο μέλλον του παρόντος".   

 

- Το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ. Το 2013 θα είναι καλύτερη χρονιά; 

"Το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους Ελληνες πολίτες. Μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές, που όφειλαν να είχαν προβλεφθεί και να είχαν γίνει σταδιακά και ομαλά χρόνια πριν, έγιναν σε χρονικό διάστημα δύο ετών, με αποτέλεσμα να βιώσουμε μια βίαιη ανατροπή. Για το 2013 όλοι ευχόμαστε να έρθουν καλύτερες μέρες. Πέρα όμως από τις ευχές, θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι εφόσον υλοποιηθούν οι αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα -και όπου αλλαγή δεν εννοώ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις-, μπορούμε να ελπίζουμε και στην σταθεροποίηση της χώρας και σε καλύτερες μέρες". 

 

- Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εκτίμησε σωστά την ένταση της ύφεσης ή την υποτίμησε με συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση; 

"Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως και η κυβέρνηση Παπαδήμου στην συνέχεια, κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρα δύσκολη οικονομική κατάσταση. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις και πέρα από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση σύσσωμη ζούσε σε μια άλλη πραγματικότητα υποσχόμενη τα πάντα διαφορετικά και εύκολα, υπήρχαν μεγέθη, που ο ποιοτικός και ποσοτικός καθορισμός τους  ήταν συνάρτηση των ορίων και των κόκκινων γραμμών, που έθετε η άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή οι δανειστές μας. Και δυστυχώς εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη δεν εκτίμησε σωστά ότι η κρίση εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της χώρας. Η Ελλάδα έγινε απλά η πύλη εισόδου της κρίσης λόγω των διαρθρωτικών της προβλημάτων. Η είσοδος της Κύπρου στο μνημόνιο είναι μια απάντηση σε όλους όσοι σήμερα ή χθες συνωμοσιολογούσαν". 

 

- Μπορούσε να αποφευχθεί η βαθιά μακροχρόνια ύφεση ή πιστεύετε ότι ήταν αναπόφευκτη;

"Αναπόφευκτη μεν η ύφεση εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης, αναγκαία δε η υπέρβασή της για την έξοδο από την κρίση. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι πολυεπίπεδη. Οσο καθυστερούμε να λύσουμε διαρθρωτικά προβλήματα, τόσο η ύφεση θα βαθαίνει. Οι λύσεις σε ένα τόσο πολύπλοκο περιβάλλον δεν είναι πάντα «ένα και ένα κάνουν δύο». Πολλοί υποστηρίζουν ότι η λύση είναι μία και ότι αυτό είναι να ρίξουμε χρήματα στην αγορά για να λυθεί το πρόβλημα. Ας δούμε όμως και τι έγινε την διετία 2007 - 2009, όπου το κράτος έριξε γύρω στα 20 δισ. χωρίς να πιάσουν όμως τόπο, γιατί τα έριξε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο". 

 

- Ανεξαρτήτως ευθυνών, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις τις επιπτώσεις της κρίσης. Για ποιο λόγο το εκλογικό σώμα τιμώρησε τόσο αυστηρά το ΠΑΣΟΚ;

"Οι επιπτώσεις της κρίσης ήταν ένα μεγάλο σοκ για το εκλογικό σώμα. Την ίδια στιγμή που οι πολίτες καλούνταν σε συνεχείς θυσίες, φωνές από δεξιά και αριστερά υποστήριζαν ότι κρατούν το μαγικό ραβδί για την υπέρβαση της κρίσης χωρίς θυσίες. Το ΠΑΣΟΚ όφειλε το 2010 να προχωρήσει στην δανειακή σύμβαση ζητώντας την συμφωνία της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών. Δεν το έκανε και ανέλαβε μόνο του όχι μόνο την ευθύνη αλλά και την επίπτωση της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος εν συνόλω να συμφιλιώσει την κοινή λογική με την πολιτική επιλογή. Μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης και ακραίου λαϊκισμού είναι γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ καθρεφτίστηκε η τιμωρητική παρόρμηση του εκλογικού σώματος". 

 

- Το εκλογικό σώμα τιμώρησε το παλιό ΠΑΣΟΚ που ασκούσε πελατειακή πολιτική ή μήπως τελικώς τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν μπορεί πλέον να ασκήσει πελατειακή πολιτική λόγω έλλειψης δανεικών; 

"Ακόμα και σήμερα, που κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει καταλάβει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, υπάρχει αδυναμία συμφιλίωσης της κοινής λογικής με την πολιτική επιλογή. Και όταν μιλάω για πολιτική επιλογή δεν εννοώ κομματική. Εννοώ πολιτική. Και αυτό είναι ένα πρώτο ακατέργαστο αντανακλαστικό, στο οποίο καταρχάς εξαναγκάστηκε η κοινωνία ως απάντηση στα ποικίλα ερεθίσματα που δέχτηκε. Από το «μαζί τα φάγαμε» έως τα «μαγικά ραβδιά». Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς ήταν πολλά τα ερεθίσματα που προκάλεσαν τους πολίτες πριν να δράσουν, να αντιδράσουν. Δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσει κανείς το καλό από το κακό μέσα σε τέτοια σύγχυση. Μόνο που σήμερα δράση ή αντίδραση είναι σαφές ότι οφείλει να είναι πρώτα και κύρια αξιόπιστη. Και το ΠΑΣΟΚ του σήμερα αποδεικνύει καθημερινά τα τελευταία τρία χρόνια ότι είναι αξιόπιστο. Οτι δεν είναι εδώ για να μοιράσει δανεικά ή υποσχέσεις. Οτι είναι εδώ αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος και την ευθύνη για να τα καταφέρουμε". 

 

- Θα ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ;

"Ενα από τα αποτελέσματα της κρίσης ήταν ο κοινωνικός κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς. Ο κοινωνικός αυτός χώρος θα εκφραστεί ξανά, προοδευτικά, δημιουργικά και αυθεντικά. Τα άκρα δυναμώνουν και τρέφονται από την κρίση. Η παράταξη δεν ανήκει στα πρωτοκλασάτα στελέχη. Ανήκει στον κόσμο της προόδου, της παραγωγής και της δημοκρατίας, που αναζητά τον ορθό και ρεαλιστικό λόγο, που θα είναι συνεπής με τις πράξεις. Προοδευτικοί, παραγωγικές δυνάμεις και δημοκράτες θα δώσουν πνοή στον χώρο αυτό ξανά. To ΠΑΣΟΚ βιώνει την κάθοδο μαζί με την χώρα, θα βιώσει όμως και την άνοδο μαζί με την χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια, στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί η νεότερη πολιτική γενιά της παράταξης". 

 

 

Ανανέωση πολιτικού δυναμικού

 

- Εχει ακουστεί πολλές φορές η ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού στελεχιακού δυναμικού. Την ίδια ώρα όμως το ακροατήριο όλων των κομματικών εκδηλώσεων παραμένει βαθιά γερασμένο. Για ποιο λόγο οι νέοι απορρίπτουν τα κόμματα;  

"Ξέρετε και οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, με την ψήφο τους αποφασίζουν! Οι αλλαγές, τα καλά και τα κακά, έρχονται και θα συνεχίζουν να έρχονται μέσα από την πολιτική. Ευθύνη όλων είναι να συμμετέχουν με τον τρόπο που ο καθένας επιλέγει, χωρίς δογματισμούς αλλά με αίσθημα ευθύνης. Τα προηγούμενα χρόνια, που όλα πήγαιναν καλά, η συμμετοχή ήταν à la carte στα κόμματα, τώρα χρειάζεται ο καθένας μέσα από ό,τι τον εκφράζει να συμμετέχει και να μην δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν. Η πεπατημένη «ψηφίζω και από την επόμενη μέρα αρχίζω να βρίζω», δεν βοηθάει κανέναν". 

 

- Γιατί ένας νέος επιστήμονας θα πρέπει να ασχοληθεί με την πολιτική όταν γνωρίζει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολιτικούς παλαιάς κοπής που κάνουν ρουσφέτια;

"Γιατί ένας νέος πολιτικός δεν θα φοβηθεί το πολιτικό κόστος και θα αναλάβει την ευθύνη; Γιατί ένας νέος δημόσιος υπάλληλος δεν θα λειτουργήσει με τους τρόπους ενός παλιού, που η συμπεριφορά του αγκύλωνε μια επένδυση ή απλά δυσκόλευε άνευ λόγου έναν πολίτη που χρειάστηκε την υπηρεσία του; Γιατί ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη κάποιων συναδέλφων του που φοροδιαφεύγουν; Είναι μια σειρά «γιατί» που πρέπει να απαντηθούν για να προχωρήσουμε. Αν πιστεύεις στην Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής, υπάρχουν μια σειρά από απαντήσεις σε αυτά τα «γιατί». Τίποτα δεν χαρίζεται. Οπως και στον επαγγελματικό στίβο, όπου υπάρχουν παλιότεροι, πρακτικές, δυνατότητες, ανταγωνισμός, συγκρούσεις, βάζεις τις δικές σου δυνάμεις και το παλεύεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα κοινά. Πόσο μάλλον όταν η εποχή γυρίζει σελίδα, έστω και αν αυτό γίνεται με τρόπο δύσκολο. Σήμερα, που παθογένειες, όπως το ρουσφέτι, έχουν αποσυνδεθεί από την πολιτική, είναι η ώρα της νέας γενιάς". 

 

Η μπάλα στην εξέδρα

 

- Στην Πελοπόννησο τι γίνεται; Η περιφερειακή αρχή εκλέχτηκε με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ. Πώς κρίνετε το έργο της; 

"Στις πρώτες περιφερειακές εκλογές, η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την στήριξη του συνδυασμού του σημερινού περιφερειάρχη, του κ. Τατούλη. Αμέσως μετά τις εκλογές στήριξε παρά τις γνωστές δυσκολίες το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση των εκλεγμένων. Σε αυτές τις νέες συνθήκες μάς δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε την πορεία του νέου αυτού θεσμού αλλά και τα πρόσωπα που αναδείχτηκαν μέσα από αυτό το θεσμό".

 

Τελείωσε το χθες;

 

- Μέχρι… προχθές οι πολιτικοί έταζαν ένα στρατόπεδο, ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη. Μέχρι προχθές οι πολιτικοί έταζαν ένα κέντρο υγείας, μια ΔΟΥ και ένα ταχυδρομείο σε κάθε κωμόπολη. Τελείωσε αυτή η πολιτική ή θα συνεχιστεί μόλις τελειώσει η ύφεση; 

"Μέχρι χθες όλα ήταν διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι όλα διαφορετικά, κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν αύριο με τον ίδιο τρόπο που έβλεπαν χθες. Οπως σας είπα και πριν, είναι μια σειρά από «γιατί» που πρέπει να απαντηθούν και αφορούν τον καθένα από εμάς για να προχωρήσουμε αύριο με όρους αύριο και όχι χθες. Στα ευχολόγια όλοι συμφωνούμε, στην πρακτική είναι που πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι που θέλουμε. Αν απλά κάναμε ένα διάλειμμα και συνεχίσουμε στο γνωστό παλιό δρόμο... τότε καλύτερα να σταματήσουμε την προσπάθεια!".

 

- Ποιες δυνάμεις θα πρωταγωνιστήσουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της νέας εποχής; 

"Οι δυνάμεις της παραγωγής. Στον πρωτογενή τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα. Στον κρατικό μηχανισμό. Μοχλοί ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την ανταγωνιστικότητα, την διαφάνεια, την πάταξη της γραφειοκρατίας. Το μεταπολιτευτικό μέρισμα κοινωνικής ειρήνης είναι σαφές ότι δεν θεμελιώθηκε σωστά ή αν θέλετε θεμελιώθηκε σε σαθρές βάσεις. Και σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ν.Δ. και τα μικρότερα κόμματα που σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα αλλά μέχρι χθες ήταν στην πρώτη γραμμή και πίεζαν για περισσότερες παροχές και ενδοτικότητα χωρίς να εντάσσουν οποιαδήποτε διεκδίκηση σ’ έναν μακροπρόθεσμο μετρήσιμο σχεδιασμό με λογοδοσία για το αποτέλεσμα, τα θετικά και τα αρνητικά. Το πρόβλημα το δημιούργησε η ροπή στην ανομία, η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, το πελατειακό κράτος, η έλλειψη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής, η αναποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα, οι ιδεολογικές στρεβλώσεις και ιδεοληψίες -άλλοθι η διαρκής αποποίηση ευθύνης, η μη αντίληψη του κράτους ως μιας συνεχούς γραμμής, που δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε κάθε τετραετία. Απέναντι σε αυτά έχουμε ευθύνη πολίτες και πολιτικοί να τοποθετηθούμε και να δεσμευτούμε". 

 

- Είστε νέος άνθρωπος. Υπάρχουν στιγμές που μετανιώσατε επειδή ασχοληθήκατε με την πολιτική και δεν διαθέσατε αλλού τον χρόνο σας;

"Ούτε μία. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η εποχή για τους πολιτικούς αλλά είναι και η εποχή, που περισσότερο από ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας η πολιτική πρέπει να είναι παρούσα με όλες τις δυνάμεις της. Στα δύσκολα. Σήμερα είναι η ώρα του ρεαλισμού. Πριν λίγα χρόνια σταμάτησε η προσπάθεια του κ. Γιαννίτση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Αν είχε γίνει, θα είχαμε εξοικονομήσει γύρω στα 70 δισ. και δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Το σαράκι της Μεταπολίτευσης, που λέγεται πολιτικό κόστος, έλαβε τέλος και αυτό με κάνει αισιόδοξο". 

 

- Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ζητήσω να στείλετε ένα μήνυμα στους άνεργους νέους επιστήμονες που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη. 

"Είναι δύσκολο να απευθυνθείς σε κάποιον που δεν έχει δουλειά και σε βλέπει «βολεμένο». Οσα λέω ξέρω ότι είναι αντιδημοφιλή, ότι δεν διασφαλίζουν την καρέκλα μου, αλλά πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος να τα καταφέρουμε και αγωνίζομαι για αυτό, ώστε να μην χρειαστεί να διαχειριστούμε μια παρόμοια ή πιο δύσκολη κατάσταση στην χώρα. Γιατί τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία απέναντι στην τότε νέα γενιά. Ας μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων γενιών, που εξασφάλιζαν μεν το παρόν αλλά άφησαν το δύσκολο μέλλον του παρόντος".   


NEWSLETTER