Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 07:51

Ερώτηση Γιώργου Βαρεμένου: Επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη χώρα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ερώτηση Γιώργου Βαρεμένου: Επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη χώρα

 

 

Την επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη χώρα ζητεί ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος.

 

Σε ερώτηση που κατέθεσε σημειώνει τα εξής: 

«Η ελιά Καλαμάτας που παράγεται στο Νομό Μεσσηνίας, έχει αναγνωρισθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1993. Η ίδια βεβαίως ποικιλία ελιάς καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της χώρας (και συγκεκριμένα, στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας και νοτιότερα), στις οποίες μάλιστα και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής παραγωγής.

Σχετικά πρόσφατα, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου - Ελιάς και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και Λακωνίας ανέλαβαν πρωτοβουλία για την υποβολή μελέτης που προβλέπει την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης του προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε μια ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Νομό Λακωνίας και τμήματα των Νομών Ηλείας και Αρκαδίας.

Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας και επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας ελαιών επαναφέρουν το παλαιότερο αίτημα για επέκταση της γεωγραφικής ζώνης προστασίας του προϊόντος με τρόπο που να καλύπτει το σύνολο της εθνικής παραγωγής, κατά το πρότυπο της ελληνικής φέτας που έχει αναγνωρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή, με το υπόλοιπο να τροφοδοτεί ως πρώτη ύλη τα τυποποιητήρια της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας, καθώς και άλλων περιοχών.

Η ποιότητα του προϊόντος και οι συνθήκες παραγωγής και τυποποίησής του στη συγκεκριμένη περιοχή δεν διαφέρουν καθόλου από εκείνες της υφιστάμενης ζώνης αναγνώρισης της ελιάς ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και καλύπτουν πλήρως τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου η γεωγραφική ζώνη
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης να καλύψει το σύνολο της εθνικής
παραγωγής της ελιάς Καλαμάτας και, πάντως, τις περιοχές εκείνες που
συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο της εθνικής παραγωγής και όπου η ποιότητα του προϊόντος και οι συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησής του δεν διαφέρουν από αυτές της υφιστάμενης γεωγραφικής ζώνης.

2. Αν, σε κάθε περίπτωση και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση μεταβολής της
υφιστάμενης κατάστασης, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία διαβούλευσης
και διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς».

 

Σχόλια  

0 # Ν. Κ. 13-01-2013 14:57
Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει πρόσφατα σε τοπικό site o πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κ. Κατσούλης,πανελ λαδικό ΠΟΠ δεν μπορεί να γίνει. Άλλο η ποικιλία Καλαμών και άλλο το ΠΟΠ Καλαμάτα. Προσωπικά πιστεύω ότι η απαίτηση της αποκλειστικότητ ας της χρήσης τού ονόματος της ελιάς Καλαμάτας από τους Μεσσήνιους παραγωγούς και επεξεργαστές δεν κινείται από τοπικιστικά συναισθήματα. Επιβάλλεται να μείνει σε περιορισμένη έκταση, προκειμένου να μην υπάρξουν τεράστια προβλήματα και να μπορεί έτσι να ελεγχθεί καλύτερα.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER