Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 13:34

Ο Δ. Σαμπαζιώτης για το φορολογικό

Γράφτηκε από την
Ο Δ. Σαμπαζιώτης για το φορολογικό

 Την Παρασκευή 11-1-2013 ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της πρώτης φάσης για τη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος, που έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, αλλά και που εφαρμόζει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 σε 9.000 ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή. Όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 42% για τα εισοδήματα από 42.000 ευρώ και άνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των οικογενειών με δύο παιδιά η επιβάρυνση αρχίζει από τα 22.000 ευρώ και αφορά μόνο το 9,99% των οικογενειών. Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 το μήνα, ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 21.000 ευρώ θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.940 ευρώ το έτος αντί των 1.584 σήμερα. Δηλαδή θα έχει όφελος 1.356 ευρώ το χρόνο.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμπαζιώτης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη σπατάλη στην κοινωνική πολιτική. Ο τρόπος που κάναμε πολιτική για τα παιδιά ήταν ανορθολογικός. Το 70% των φτωχών οικογενειών που έχουν ανάγκη, είναι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Αυτούς είτε το αφορολόγητο για τα παιδιά δεν τους έπιανε ή δεν έπαιρναν καθόλου επίδομα. Αυτό προσπαθούμε να το διορθώσουμε, βάζοντας εισοδηματικό κριτήριο. Η αποδέσμευση της κοινωνικής από τη φορολογική πολιτική σημαίνει ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα μέσα από ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα.

Ποιος είπε ότι το παλιό σύστημα ήταν σωστό; Οι τρίτεκνοι για παράδειγμα πήραν επιχορήγηση τη δεκαετία του 2000 χωρίς κριτήρια. Είναι γνωστό το παράδειγμα της κ Χριστίνας Χριστοφάκη συζύγου του κ. Πάγκαλου που έπαιρνε επίδομα τριτέκνου από τον ΟΓΑ. Αυτές τις αδικίες προσπαθούμε να σταματήσουμε και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Απευθυνόμενος προς τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης είπε: Μας κατηγορείτε πως το φορολογικό νομοσχέδιο είναι έκτρωμα και βάρβαρο. Δεν ξέρετε τι λέτε και παραπληροφορείτε συνειδητά και συστηματικά τον ελληνικό λαό. Σταματήστε το επιτέλους! Αυτό το «ωραίο» αντιμνημονιακό μέτωπο που έχετε φτιάξει κάθε τρις και λίγο αλλάζει επιχειρήματα.

Τι μας λεγάτε αρχικά: Θα πέσει έξω ο Προϋπολογισμός. Δεν πρόκειται να πετύχουν οι μακροοικονομικοί στόχοι. Όταν έρχονται καλά αποτελέσματα στο επίπεδο των μακροοικονομικών στόχων, γιατί πράγματι μειώνεται το έλλειμμα, γιατί πράγματι βελτιώνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ξεχνάμε αυτό. Πηγαίνουμε στο επόμενο. Ποιο ήταν το επόμενο; Μας λέγατε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση. Τη δόση, όμως, την πήραμε και πήραμε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά τα οποία περιμέναμε. Αφού δεν έπιασε αυτό προχωράτε στο επόμενο. Το χρέος. Είναι επαχθές, είναι επονείδιστο, οι διεθνείς τοκογλύφοι, πληρώνουμε μεγάλους τόκους, μας παίρνουν τα κέρδη κλπ.

Ερχεται η Κυβέρνηση με συμφωνία, πετυχαίνει το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, παίρνει παράταση αποπληρωμής δεκαπέντε ετών, επιστρέφονται τα κέρδη, γίνεται νέο κούρεμα του χρέους. Πριν λίγες ημέρες υπονομεύατε την επαναγορά των ομολόγων λέγοντας ότι είναι βλαπτική. Αυτή, όμως, η επαναγορά οδήγησε σε επιπλέον διαγραφή 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό χρέος. Πάει λοιπόν και το επιχείρημα του χρέους.

Συνεχίζοντας την αντεθνική σας στάση εξακολουθείτε να «παίζετε» και με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Την ώρα που το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πλέον βιώσιμο –διότι αν δεν το αποδεχόταν δεν θα συνηγορούσε στην εκταμίευση των 52,5 δισεκατομμυρίων ευρώ- την ώρα που ακόμη και αυτοί που δημιούργησαν το θέμα δέχονται ότι έχει ξεπεραστεί και κάνουν πίσω, στη Ελλάδα υπάρχει το «ωραίο» αντιμνημονιακό μέτωπο που αμφισβητεί σε διεθνές επίπεδο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά όμως δεν κάνουν κακό στην Κυβέρνηση, ούτε αμφισβητούν τις επιτυχίες της. Όλα αυτά κάνουν κακό στη χώρα και αμφισβητούν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πίσω από αυτή την απίστευτη πολιτική μικροψυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρύβεται η παντελής έλλειψη αξιόπιστης και ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης. Δεν έχετε ούτε μία πραγματική πρόταση εξόδου από την κρίση, Δεν έχετε την παραμικρή δημιουργική συμβολή μέσα σε αυτήν τη διεργασία. Θεωρούσα ότι μετά την μεγαλειώδη επίσκεψη του αρχηγού σας στην Αργεντινή και τη Βραζιλία θα είχατε αλλάξει μυαλά, δυστυχώς όμως παραμένετε αμετανόητοι.

Αφού είδατε λοιπόν ότι αυτή ρητορική δεν σας βγαίνει επανήλθατε στον γνωστό σας κλεφτοπόλεμο. Το μόνο στο οποίο αναλώνεστε σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εδραιώσετε τη θέση σας στο ένα από τα δύο άκρα, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας, είτε με στελέχη της νεολαίας σας, είτε με συγγενικά πρόσωπα βουλευτών σας, σε παράνομες πράξεις. Βαφτίζετε καταστολή και αντιπερισπασμό την τήρηση της νομιμότητας και χαρακτηρίζετε μέσω του left.gr πράξη αλληλεγγύης την εισβολή στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Καλό θα ήταν να μαζέψετε τους παράνομους συντρόφους σας από τις διάφορες “πολιτιστικές εκδηλώσεις” όπως λέει και ο κ. Διαμαντόπουλος στη “Βίλα Αμαλία”, την ΑΣΟΕΕ και την οικία της Μαρίας Κάλλας, και όχι να υποστηρίζετε πως τα χιλιάδες μπουκάλια που βρέθηκαν εκεί δεν ήταν για μολότοφ, αλλά για... ανακύκλωση. Προφανώς, και οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, και τα ρόπαλα που έχειο κ. Καραγιαννίδης, στο σπίτι του είναι για τις αποκριές... Φαίνεται πως το καρναβάλι του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πριν καλά καλά τελειώσουν τα Χριστούγεννα.

Αν παρά ταύτα όμως καίγεστε τόσο πολύ για τους άστεγους αναρχικούς, ας τους φιλοξενήσετε στα σπίτια σας, που έχετε τα ίδια είδη οικιακής χρήσης (ρόπαλα, μάσκες κλπ) και εκεί να κάνετε τις φιλολογικές σας συζητήσεις γύρω από τον “τσελεμεντέ του αναρχικού”.

Ο κ. Σαμπαζιώτης τελείωσε λέγοντας: Γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης άλλαξε για πρώτη φορά το μείγμα πολιτικής και υπάρχει πραγματική προοπτική και ελπίδα για ανάπτυξη. Κερδίσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση οριστικά. Την αξιοπιστία μας την αποκαταστήσαμε στο εξωτερικό. Τώρα παρά την στείρα αντιπολιτευτική ρητορεία, και απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα και μέσα στη χώρα και θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού.

Από το Γραφείο Τύπου του Δ. Σαμπαζιώτη


NEWSLETTER