Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 21:25

Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΖΗΤΕΙ Μέτρα για την μείωση της παραβατικότητας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΖΗΤΕΙ   Μέτρα για την μείωση   της παραβατικότητας

 

Ερώτηση για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Πολιτεία για την μείωση της παραβατικότητας στη Μεσσηνία και την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων, κατέθεσε ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Πετράκου έχει ως εξής:   

"Η επί δεκαετίες ανεπαρκής πολιτική εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων για κοινωνική ενσωμάτωση των τσιγγάνων σε συνδυασμό:

- με τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες έχουν βυθίσει στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία 3,5 εκατ., 

- την ελλιπή αστυνόμευση της υπαίθρου της Μεσσηνίας, 

έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραβατικότητα και εγκληματικότητα κυρίως οι κλοπές στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στη Μεσσήνη. 

Είναι χαρακτηριστικό το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων: 

«…Οι κάτοικοι των περισσότερων περιοχών του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης είναι παντελώς ανυπεράσπιστοι και έρμαια στις διαθέσεις των εποχούμενων συνήθως αθιγγάνων. Οι παρανομούντες αθίγγανοι κυρίως με τα αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (δημόσιας και ιδιωτικής), ζημιώνουν σοβαρά τους πληττόμενους ήδη από την οικονομική κρίση δημότες μας και  διασπείρουν το φόβο και την ανασφάλεια …».

Η έκρηξη παραβατικότητας έχει αιτίες και δεν λύνεται με την φασιστικού περιεχομένου δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου: «Διαλύστε όλους τους καταυλισμούς των Ρομά». Επιβάλλεται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα που να συμβάλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση, μέτρα πρόληψης αλλά και μέτρα προς αυστηροποίηση των ποινών και για τους κλεπταποδόχους. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος. Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί όχι μόνον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αλλά μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα.

1) Αμεσο μέτρο κρίνεται η ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μεσσήνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα ορισμένων τσιγγάνων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτοδικίας. Τέλος αν και υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία τις τελευταίες ημέρες, αυτό δεν μπορεί να είναι μόνιμο λόγω της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Α.Δ. Μεσσηνίας.

2) Είναι ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων κοινωνικής μέριμνας για την επιβίωση του τσιγγάνικου πληθυσμού, καθότι στην οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε τα επιδόματα έχουν κοπεί και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του τσιγγάνικου πληθυσμού. Οπότε θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια για να ενταχθούν στην κοινωνία. 

3) Απαιτείται σοβαρή ενίσχυση σε προσωπικό και υποστήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών της Μεσσηνίας και πρώτα από όλα της Μεσσήνης.

4) Τέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπορία μετάλλων που θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό των κλεπταποδόχων, την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς και την ενθάρρυνση της νόμιμης ενασχόλησης των τσιγγάνων με την ανακύκλωση.  Η τεχνολογία έχει προχωρήσει θεαματικά και θα πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, αλλά και τα πάσης φύσεως οχήματα που εμπλέκονται στη συλλογή και τη μεταφορά: Οπως π.χ. να εγκατασταθούν κάμερες 24ωρης λειτουργίας στις εισόδους τους, υποχρεωτική χρήση GPS σε οχήματα μεταφοράς μετάλλων, ηλεκτρονική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων κ.λπ . 

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

- Τι ενέργειες έχει υλοποιήσει και τι πρόκειται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε να ενταχθεί  ο πληθυσμός των τσιγγάνων της περιοχής στην τοπική κοινωνία;

- Θα ενισχυθεί η οργανική δύναμη των αστυνομικών τμημάτων της Μεσσηνίας με προσωπικό και μέσα ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση της αστυνόμευσης της Μεσσήνης και όλης της Μεσσηνίας; Και πότε; Η ενίσχυση αυτή θα κάνει δυνατή την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων.

- Τι επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει η Αστυνομία ώστε να επιτευχθεί αίσθημα ασφάλειας στη Μεσσήνη;

- Γιατί δεν εκπονείται άμεσα ένα σχέδιο με ό,τι έχει να κάνει με την εμπορία μετάλλων που θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό των κλεπταποδόχων, την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς και την ενθάρρυνση της νόμιμης ενασχόλησης των τσιγγάνων με την ανακύκλωση; Αλλωστε η τεχνολογία έχει προχωρήσει θεαματικά και μπορεί να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται την υπόθεση της ανακύκλωσης των μετάλλων, αλλά και τα πάσης φύσεως οχήματα που εμπλέκονται στη συλλογή και τη μεταφορά.

- Τι κονδύλια είναι προγραμματισμένο να διατεθούν για την ένταξη στην κοινωνία των πληθυσμών των αθιγγάνων της περιοχής;".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER