Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 21:50

Πετράκος: "Τράπεζα "ρούφηξε" χρήματα από πυρόπληκτους επιχειρηματίες "

Γράφτηκε από την

Η Εμπορική Τράπεζα "ρούφηξε" χρήματα από λογαριασμούς καταθετών που έχουν λάβει πυροδάνεια, παρά την υπουργική απόφαση για ρύθμισή τους. Αυτό καταγγέλλει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. 

Ο κ. Πετράκος καταγγέλλει συγκεκριμένα: 

«Στις 24-1-2013 η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος σάρωσε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου δανειοληπτών που είχαν εγκεκριμένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δάνεια, παρά την Υπουργική Απόφαση για ρύθμιση των υποχρεώσεων των δανειοληπτών του 2012 (α' και β' εξαμήνου) και μεταφορά των υποχρεώσεων αυτών μαζί με τις δυο τελευταίες δόσεις του δανείου.

Η δικαιολογία που προτάθηκε από την τράπεζα (Υποκατάστημα Καλαμάτας) ήταν ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα της τράπεζας δεν ήταν εφικτός ο διαχωρισμός των δανείων αυτών από τα υπόλοιπα, παρά το ότι το συγκεκριμένο κατάστημα έστειλε, όπως με διαβεβαίωσαν, κατάλογο των εγκεκριμένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων. Στην ουσία η υπουργική απόφαση για ρύθμιση των δανείων αυτών έπεσε στο κενό αφού δεν ίσχυσε καμία ρύθμιση.

Τα χρήματα των καταθετών, που τα είχαν ανάγκη για να πληρώσουν άλλες υποχρεώσεις προς Εφορία, Πολεοδομία, χαράτσια κ.ά. δεν υπάρχουν πλέον στους λογαριασμούς τους και είναι άγνωστο πότε η τράπεζα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου και αν θα αντιλογιστούν.

Η δικαιολογία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και αποδεικνύει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, ακυρώνουν το νόμο και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ακόμα και τις κυβερνητικές αποφάσεις».