Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 19:11

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη Φοιτητική Εστία Σπάρτης

Γράφτηκε από την

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών στην φοιτητική εστία της Σπάρτης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Κώστας Ζαχαριάς (Αρκαδίας) και Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας). Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

"Σήμερα στους καιρούς της μεγάλης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής εξαθλίωσης η λειτουργία της ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ θα έδινε ανάσα σε πάρα πολλούς φοιτητές και σπουδαστές μαζί και στης οικογένειες τους, ενώ θα αναδεικνυόταν σε ένα σημαντικό πυρήνα εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ιστορική Αναδρομή:

Το νυν κτίριο της Φοιτητικής εστίας Σπάρτης ανεγέρθη στα έτη 1974-75 ως Μαθητική Εστία Σπάρτης. Στο δεύτερο μισό της 10ετίας του 80 ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου κατέρρευσε χωρίς να υπάρξει σεισμός. Κατά την επιστημονική έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι ο κατασκευαστής είχε προβεί σε εγκληματικές παραλείψεις, κακοτεχνίες κ παραβιάσεις της μελέτης.

Το 2007 εντάχθηκε μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2009, οπότε και το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στο οποίο ανήκε η Μαθητική Εστία Σπάρτης αποφάσισε να προχωρήσει στην δεύτερη φάση του έργου δηλαδή την δημοπράτηση των αναγκαίων εργασιών ολοκλήρωσης ύψους 7.800.000€.

Τον Οκτώβριο του 2011 σύμφωνα με την τότε Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το έργο βρισκόταν στην φάση αναδημοπράτησης με προϋπολογισμό 8.000.000€ και προβλεπόταν η διεξαγωγή δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού η χρηματοδότηση είχε εγκριθεί στο σύνολό της.

Το κτίριο παραμένει γιαπί και απομένουν όλες οι οικοδομικές κ ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για να ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι στον αρχικό σχεδιασμό περιλαμβάνοντας 240 κλίνες με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, τα οποία θα παρείχαν στους φιλοξενούμενους φοιτητές όλες τις ανέσεις που απαιτεί η σύγχρονη εκπαίδευση, συγκεκριμένα ατομικά μπάνια, συνδεσιμότητα με το internet, μικρή εγκατάσταση κουζίνας σε κάθε δωμάτιο, εστιατόριο για φοιτητές κ διδάσκοντες, αναγνωστήριο, κλπ. Επιπλέον είχαν προβλεφθεί αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις Πολιτιστικών κ Αθλητικών Σωματείων της Σπάρτης και της Λακωνίας, γενικότερα.

Ωστόσο η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το κτήριο της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης, δύο χρόνια μετά, είναι εικόνα εγκατάλειψης και ακόμα το κτήριο παραμένει σε ερειπιώδη κατάσταση, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία και διαμονή των φοιτητών που σπουδάζουν στις Σχολές της Σπάρτης.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες που απαιτούνται για την ανακατασκευή της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης και την λειτουργία της στο επόμενο διάστημα ;

  • Ποίο το κόστος της πρώτης φάσης ;

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην μη ολοκλήρωση και αποπεράτωση της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης ;

  • Ποιες εργασίες υπολείπονται να γίνουν και ποιο το απαιτούμενο ύψος της δαπάνης ;

  • Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση του έργου ;



Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Κοδέλας Δημήτριος