Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 21:35

Κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς στη Σκάλα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κρούσματα ελονοσίας έχουν παρουσιαστεί σε αλλοδαπούς εργάτες της Σκάλας σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης. Στην ερώτηση του κ. Δαβάκη αναφέρεται:
«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι απασχολούνται σε αγροτικές καλλιέργειες στη Σκάλα Λακωνίας, και οι οποίοι πιθανόν μεταφέρουν επιδημικές νόσους από τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται. Τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν διαπιστωθεί σε μετανάστες, έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι φοβούνται για το ενδεχόμενο εξάπλωσης των κρουσμάτων αυτών. Η Πολιτεία πρέπει να επέμβει άμεσα και αποτελεσματικά.
Ερωτάται ο κ. υπουργός: Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ελονοσίας στη Σκάλα Λακωνίας;».
Η ελονοσία είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα του γένους Πλασμώδιο (Plasmodium) και η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του είδους Ανωφελές (Anopheles). Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές. Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια [malaria (από τις ιταλικές λέξεις: mal + aria = κακός αέρας)] λόγω της πεποίθησης που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια επροκαλείτο από τον "κακό αέρα" κοντά στα έλη. Η ελονοσία δεν θεωρείται πλέον ενδημική στην Ελλάδα. Η κατά το παρελθόν χρήση δραστικών εντομοκτόνων (π.χ. DDT) και η εκτέλεση μεγάλων τεχνικών έργων (π.χ. η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας) συνέβαλαν στην πλήρη εξάλειψη της νόσου από την Ελλάδα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER