Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 21:17

"Φωτογραφική διάταξη για τα τσιγάρα slim" είπε ο Πετράκος στη Βουλή

Γράφτηκε από την

 

Φωτογραφική, υπέρ συμφερόντων μεγάλων διεθνών καπνοβιομηχανιών και σε βάρος ελληνικών, χαρακτήρισε ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κατάργηση των λεπτών τσιγάρων. Χαρακτηρίζοντας υποκριτική την αιτιολογία της πρότασης, ο κ. Πετράκος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος να προστατεύσουν την υγεία. Τους πήρε ο πόνος διότι η Ελληνική Καπνοβιομηχανία έχει κατακτήσει την αγορά στη Βουλγαρία, τη Ρωσία κ.α. με τα λεπτά τσιγάρα, τύπου slim. Παίζονται λοιπόν παιχνίδια και πρέπει, κύριε υπουργέ, να μην δεχθείτε τη "φωτογραφική" διάταξη για την κατάργηση των λεπτών τσιγάρων, τύπου slim. Πρέπει να αντισταθείτε.

Η αύξηση της φορολογίας των φτηνών τσιγάρων ξεκίνησε το 2005 και το δέχτηκε, τότε, η κυβέρνηση. Είπαν να αυξηθεί η φορολογία στα φτηνά τσιγάρα, αλλά στα ακριβά να μην αυξηθεί. Ποιοι παράγουν τα ακριβά τσιγάρα; Συγκεκριμένες πολυεθνικές. Ποιοι έβγαζαν φτηνά τσιγάρα; Συγκεκριμένες ελληνικές βιομηχανίες. Τι έγινε με την αύξηση της φορολογίας των φτηνών τσιγάρων; Προχθές έγινε και νέα αύξηση, με αποτέλεσμα να έχουν εξισωθεί. Ποιον εξυπηρετεί αυτό; Εξυπηρετεί την ελληνική βιομηχανία και την παραγωγή, ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολυεθνικές; Εγώ απαντώ, ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολυεθνικές. 

Προστατεύουν τη δημόσια υγεία με αυτά τα παραμύθια; Οχι, και σας μιλάει ένας που έχει αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα από το 1990 - αλλά δεν αντέχω αυτήν την υποκρισία από χώρες οι οποίες είναι υπέρ των πυρηνικών σταθμών για παραγωγή ενέργειας και όταν τους συμφέρει αυξάνουν και τα εργοστάσια να παράγουν ενέργεια από λιγνίτη. Συμφέροντα εξυπηρετούνται. 

Εμείς, τουλάχιστον σε αυτές τις διατάξεις, σας καλούμε να πείτε όχι. Ολοι οι εργαζόμενοι στις καπνοβιομηχανίες, όλα τα σωματεία είναι αντίθετα, και γι' αυτό πρέπει να συμβάλετε και να μην δεχθείτε αυτές τις διατάξεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές γιατί θα κλείσουν όλα τα ελληνικά εργοστάσια και θα μπει κι άλλος κόσμος στην ανεργία.

Επιπλέον για την αύξηση της φορολογίας: Οι αρχές εκτιμούσαν ότι το λαθρεμπόριο των τσιγάρων μέχρι το 2004 ήταν 3%, αλλά αποδείχτηκε ότι είναι 17% φέτος. Με αυτό που πάει να γίνει τώρα, θα πάει πάνω από το 20% το λαθρεμπόριο. Ούτε η εθνική οικονομία προστατεύεται. Αρα, έχω την άποψη ότι δεν πρέπει να συμφωνήσετε στις Βρυξέλλες με τη συγκεκριμένη εισήγηση».