Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 07:10

Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Δραγασάκη στην Καλαμάτα: «Οι αλλαγές ιδιοκτησίας δεν συνιστούν επενδύσεις»

Γράφτηκε από τον
Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Δραγασάκη στην Καλαμάτα: «Οι αλλαγές ιδιοκτησίας δεν συνιστούν επενδύσεις»

"Οι αλλαγές ιδιοκτησίας δεν συνιστούν επενδύσεις" σημείωσε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, οικονομολόγος και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του κόμματος.

 Ο Γιάννης Δραγασάκης, που βρέθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ποια έξοδος; Από ποια κρίση; Με ποιες δυνάμεις;», επανέλαβε -σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του κόμματος- ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι αδιέξοδη και το μόνο που κατορθώνει είναι να συντηρεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της σκληρής λιτότητας.

«Αυτή την χρονική περίοδο ζούμε την τρίτη παράλυση, την παράλυση της οικονομίας και το στέρεμα της κοινωνίας. Εχουμε ήδη υποστεί νωρίτερα την πρώτη παράλυση, με την απόλυτη ενοχοποίηση του δημοσίου και την δεύτερη με την αδράνεια των τραπεζών» σημείωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που πλαισιωνόταν από τον βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο και τον επικεφαλής της οργάνωσης στο νομό Σπύρο Μωρακέα.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε ανακοπή της πορείας που ακολουθείται, η αναμονή ενδεχόμενων θετικών εξελίξεων μετά τις γερμανικές εκλογές -που συντηρεί η Γερμανία και υιοθετεί και ο πρωθυπουργός- δεν έχει κανένα νόημα, είναι αδιέξοδη» συνέχισε ο Γ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι η ύφεση θα συνεχίζει να αυξάνεται:

«Μέχρι το τέλος του 2012, υπήρχαν ληξιπρόθεσμα χρέη 12 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Τα έσοδα υποχωρούν διαρκώς, η οικονομία βρίσκεται σε πτώση και η κοινωνία σε κρίση» επισήμανε.

Παράλληλα, ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της κυβέρνησης, που -όπως είπε- «θεωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για όλα, επιλέγει να επιδίδεται σε στρατηγικές όξυνσης και να πυροδοτεί εντάσεις, προκειμένου να δικαιολογεί μέτρα και πολιτικές καταστολής».

Είναι μια κρίση συστημική, όχι μια απλή διαχειριστική κρίση -συνέχισε- σημειώνοντας ότι ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει, «πρέπει να σταματήσουμε την ύφεση και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους« τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα πρέπει να επανατοποθετήσει το ελληνικό πρόβλημα στο πραγματικό του πλαίσιο που είναι η Ευρώπη:

«Το πρώτο και κύριο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η λαϊκή ετυμηγορία, η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει για λογαριασμό του λαού» είπε.

 

«ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε», ο αντιπρόεδρος της Βουλής απέρριψε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλώνοντας ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα αποκλειστικά λογιστικό μέγεθος, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να αυξάνονται τα χρέη του κράτους:

«Οταν κάνεις στάση πληρωμών μπορείς να εμφανίσεις πρωτογενές πλεόνασμα, πρόκειται ουσιαστικά για λογιστικό μέγεθος» είπε ο Γ. Δραγασάκης, που σχολίασε ως «μακάβρια» την οποιαδήποτε αναφορά στο Χρηματιστήριο, που σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις πλησίαζε τις 1.000 μονάδες, με επιπλέον ανοδική τάση.

«Το 80% της οικονομίας στη χώρα μας εξαρτάται αποκλειστικά από την εσωτερική κατανάλωση. Ομως η αγορά έχει ακινητοποιηθεί, ενώ στις τράπεζες εκκρεμούν οφειλές 230.000.000 ευρώ από δάνεια που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Μόλις χθες (Σ.Σ. την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου) το ΔΝΤ συνέστησε ότι απαιτείται, είτε διαγραφή, είτε περικοπή των ιδιωτικών δανείων. Επομένως, η αισιοδοξία που καλλιεργεί -για δικούς της λόγους- η Γερμανία και επιλέγει να υιοθετήσει και ο πρωθυπουργός μας, είναι τεχνητή και ψεύτικη» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ»

Σε άλλη ερώτηση της «Ε», εξ άλλου, -σε σχέση με τη συχνή επίκληση της «θεωρίας των άκρων» από τα κόμματα της κυβέρνησης- ο Γ. Δραγασάκης επέκρινε εκ νέου τη στάση της κυβέρνησης να στοχοποιεί την Αριστερά.

Παρατήρησε πάντως, με χιουμοριστική διάθεση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι δηλώνει ακραίος, αποκλειστικά όμως όσον αφορά στην αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης -«είμαστε στο… άκρο αντίθετο με τον Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι «εμείς αναζητούμε αντιπαράθεση με ιδέες και όχι με… κουμπούρια».

Απαντώντας επί της ουσίας, ο Γ. Δραγασάκης επικαλέστηκε δηλώσεις που έκανε -σε πρόσφατη εκδήλωση, στην Αθήνα- ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ:

«Ο μη αριστερός Βρετανός χαρακτήρισε μεγάλο λάθος της κυβέρνησης που πολεμά την Αριστερά και όχι την Ακρα Δεξιά» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς ένα ακραίο δεξιό κόμμα, αλλά αποτελεί την αναβίωση των ναζιστικών συμπεριφορών. Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά» παρατήρησε.

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «προκαλεί απορία το περιστατικό στις Σκουριές της Χαλκιδικής -και όχι μόνο για τη χρονική συγκυρία».

 

ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα του έχει πρόγραμμα και προτάσεις, ενώ δεσμεύεται από όσα έχει υποσχεθεί στον λαό.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι όσο επιμηκύνεται η πολιτική της μονομερούς λιτότητας και των περικοπών τόσο πιο δύσκολο και χρονοβόρο θα είναι να υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών.

«Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός μας, αλλά ακόμα και αν υπάρξει θα επιμείνουμε να αναζητούμε ευρύτερες συμμαχίες και συμπράξεις, γιατί απαιτούνται δραστικές αλλαγές και ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

«Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι οι ψήφοι, αλλά να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου σε ένα σχέδιο ανατροπής της κατάστασης, που δεν θα οδηγήσει απλώς σε μια αλλαγή κυβέρνησης, αλλά σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας», σημείωσε.

Οπως εξήγησε, «ο δικομματισμός μπορεί να ηττήθηκε, ωστόσο παρέμειναν ''γαντζωμένοι'' στην εξουσία αυτοί που κυβερνούσαν και κυβερνούν στην πραγματικότητα. Δηλαδή το κεφάλαιο που εκφράζουν οι τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν την πληροφόρηση και ένα πολιτικό σύστημα που χειρίστηκε λάθος την είσοδο της χώρας στο ευρώ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πραγματική πολιτική αλλαγή θα συντελεστεί μόλις τους πιο πάνω παράγοντες «αντικαταστήσουν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας».

Δήλωσε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα από τις δημοσκοπήσεις και το διαφαινόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας:

«Η κοινωνία είναι αυτή την στιγμή ''κινούμενη άμμος'', δεν μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα -μόλις λίγο πριν τις προηγούμενες εκλογές, το κόμμα μας φαινόταν στο 12%» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, που δέχθηκε πάντως ότι η εκτίναξή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε και συνέπειες, «δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει να είμαστε ένα ενιαίο και συμπαγές κόμμα» είπε.

Καταλήγοντας, πάντως, τόνισε ότι «ζούμε μια κρίση τεραστίων διαστάσεων» και ζήτησε από όλους να σκεφτούν με ιστορικούς όρους, αναρωτώμενοι «αν θα παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας μια χώρα σε ερείπια».


NEWSLETTER