Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 17:10

Οδ. Βουδούρης: "Αναθεώρηση της μείωσης της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονταν ρύθμιση που μείωνε την φοροαπαλλαγή των τόκων των στεγαστικών δανείων από το 40% στο 20%. Το μέτρο αυτό, που προφανώς στην παρούσα συγκυρία πρόβαλε αναγκαίο, εκτός του ότι έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην αγορά ακινήτων, έχει  θέσει σε δυσχερή θέση δανειολήπτες που είχαν δανειστεί και είχαν προγραμματίσει την αποπληρωμή του δανείου τους με τους προηγούμενους ευνοϊκούς όρους, που η πολιτεία είχε θεσπίσει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Ενδιάμεση Έκδοση 2010-Οκτώβριος 2010) «τα έξι τελευταία τρίμηνα παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού καθυστερήσεων σε όλες τις κατηγορίες δανείων», συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών.
Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας και των μικρών κατοικιών. Η ανησυχία μας ενισχύεται ακόμη περισσότερο για τα χαμηλά εισοδήματα, το σταθερά αυξανόμενο αριθμό ανέργων και τις άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.  Η μείωση της φοροαπαλλαγής μπορεί να πάρει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, αφού όλο και μικρότερος αριθμός δανειοληπτών θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα δάνεια τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανές συνέπειες από την μείωση της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας και των μικρών ιδιοκτησιών;

Από το Γραφείο Τύπου του Οδυσσέα Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER