Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 21:27

Ζαχαριάς: "Απαξίωση και λεηλασία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο"

Γράφτηκε από την
Ζαχαριάς: "Απαξίωση και λεηλασία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο"

 

Για απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου και λεηλασία τροχαίου υλικού κάνουν λόγο με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς.

 

Οπως σημειώνουν «η συνεχιζόμενη παραμονή του εν λόγω σιδηροδρομικού δικτύου σε αναστολή κυκλοφορίας οδήγησε σε πλήρη απαξίωση τις επενδύσεις που έγιναν με κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ και εθνικούς πόρους, η δε εγκατάλειψή του παράλληλα με την έλλειψη φύλαξης δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για λεηλασίες, βανδαλισμούς, κλοπές τροχαίου υλικού και πάσης φύσεως φθορές».

Προσθέτουν ακόμη ότι «η λεηλασία σιδηροδρομικού υλικού που άρχισε μετά την εγκατάλειψη του δικτύου είναι πρωτοφανής. Πρώτα κλάπηκαν μπαταρίες από τα συστήματα φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων και ακολούθησαν κλοπές σιδηροτροχιών, καλωδίων και θυρών των συρμών, ενώ έμεινε ξεχασμένο στα χωράφια το προς εκποίηση τροχαίο υλικό, εύκολη λεία για τους θηρευτές μετάλλου. Αποκορύφωμα της λεηλασίας αυτής, η τεράστια σε όγκο κλοπή στο υλικό που ήταν σταθμευμένο στο Καρδιακαύτι της Ηλείας. Τα τρένα μεταξύ του Καρδιακαυτίου και του Βαρθολομιού, στη σιδηροδρομική γραμμή Καβασίλων - Κυλλήνης, εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, ενώ ο ΟΣΕ αποφάσισε να μετατρέψει το σημείο αυτό σε νεκροταφείο τροχαίου υλικού. Εκεί υπάρχουν επιβατάμαξες (Α' και Β' θέσης), σκευοφόροι και, κυρίως, αυτοκινητάμαξες Ganz Mavag κατασκευής 1985. Στο ίδιο σημείο βρίσκονταν και 6 ντιζελομηχανές Mitsubishi, οι οποίες σιγά-σιγά τεμαχίστηκαν και μεταφέρθηκαν παράνομα προς πώληση σιδήρου (σημειωτέον ότι οι αυτοκινητάμαξες αυτές ήταν ακόμα λειτουργικές προτού αφεθούν εκεί). Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου (για παράδειγμα, λεηλασία σιδηροτροχιών και στρωτήρων σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αχαΐας)». 

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν

προτίθεται να υποστηρίξει την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στο τμήμα Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα - Τρίπολη - Κόρινθος του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου, και φυσικά στο τμήμα του Νομού Ηλείας, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να πάψει η απαξίωση και η ολοκληρωτική καταστροφή του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.


NEWSLETTER