Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 12:34

Δαβάκης: "Τι θα γίνει με τις ελλείψεις του αστυνομικού προσωπικού στη Λακωνία;"

Γράφτηκε από την
Δαβάκης: "Τι θα γίνει με τις ελλείψεις του αστυνομικού προσωπικού στη Λακωνία;"

 

Οι ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό που παρατηρούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, αποτελούν το αντικείμενο της Ερωτήσεως του Βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

 

Η ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Με επανειλημμένες Κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις έχουμε επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τις ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό που παρατηρούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης της Α.Δ Λακωνίας αλλά και την καταπολέμηση της ολοένα αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Πέραν όμως των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Α.Δ. Λακωνίας, η δημιουργία και λειτουργία στην Κόρινθο, από τον Αύγουστο του 2012, του «Κέντρου Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών», έχει ως αποτέλεσμα η Α.Δ. Λακωνίας να καλείται καθημερινά να ενισχύει την Α.Δ. Κορινθίας τουλάχιστον με έντεκα αστυνομικούς, οι οποίοι διανύουν καθημερινά διακόσια ογδόντα χιλιόμετρα από και προς την Κόρινθο, ενώ η βάρδιά τους διαρκεί τουλάχιστον δώδεκα (12) ώρες. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να εκτελούν μεγάλο αριθμό διπλών νυχτερινών αλλαγών, γεγονός που προκαλεί την σωματική και ψυχική τους καταπόνηση αλλά και την υπέρβαση, σε μεγάλο βαθμό, των αμειβόμενων νυχτερινών ωρών εργασίας.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε έγγραφο της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας, η Α.Δ. Λακωνίας καλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα να ενισχύει και άλλες όμορες Αστυνομικές Διευθύνσεις με μεγάλο αριθμό αστυνομικών (είκοσι ως σαράντα αστυνομικοί εκτός Νομού την ίδια μέρα) ως μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε θρησκευτικές εκδηλώσεις κλπ. όταν την ίδια στιγμή αυτή έχει τις λιγότερες οργανικές θέσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την υπάρχουσα αστυνομική της δύναμη να υπολείπεται κατά 20% της οργανικής της.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις αστυνομικές υπηρεσίες της Λακωνίας, γεγονός που οδηγεί στην δραματική μείωση της επιχειρησιακής τους δυνατότητας, στην αδυναμία πάταξης της εγκληματικότητας, στην ελλιπή στελέχωση των έντεκα αστυνομικών τμημάτων της Λακωνίας και τέλος στην καταστρατήγηση πολλές φορές του χρόνου εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, το οποίο με αυτοθυσία προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αστυνομικού λειτουργήματος.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει στο έγγραφο της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας, ότι με την κατάργηση των πεζών περιπολιών και τη μη εφαρμογή του Αστυνόμου της γειτονιάς, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στην πόλη της Σπάρτης με το «ζόρι» πλέον καταφέρνουν να στελεχώσουν εποχούμενες περιπολίες με έναν αστυνομικό, ενώ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο να μην μπορούν να στελεχώσουν εποχούμενες περιπολίες ούτε καν με ένα αστυνομικό για όλο το 24ωρο. Επιπλέον οι μισές περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες της Λακωνίας δεν έχουν τη δυνατότητα να επανδρώσουν εποχούμενες περιπολίες έστω και με ένα αστυνομικό, ενώ οι άλλες μισές επανδρώνουν μεν εποχούμενες περιπολίες με ένα αστυνομικό, όχι όμως καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, που στην ελληνική περιφέρεια είναι πλέον ιδιαίτερα κλονισμένο.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :

α) Ποιος σχεδιασμός υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Α.Δ. Λακωνίας εξαιτίας της υποστελέχωσης της με αστυνομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα αστυνομική της δύναμη να υπολείπεται κατά 20% της οργανικής της ;

β) Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση στελέχωση με αστυνομικό προσωπικό της Υπηρεσίας Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου ;

γ) Ποιος σχεδιασμός υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της ολοένα αυξανόμενης εγκληματικότητας που παρατηρείται στην Λακωνία, εξαιτίας κυρίως της παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομά ;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

 

 


NEWSLETTER