Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 15:24

Πατριανάκου: "Να μην υποστούν περικοπές οι πολεμικές συντάξεις"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πατριανάκου: "Να μην υποστούν περικοπές οι πολεμικές συντάξεις"

Να εξαιρεθούν οριστικά από τις προβλεπόμενες μειώσεις του Νόμου 4093/2012 οι συντάξεις που έχουν απονεμηθεί στους ανάπηρους πολέμου και στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν σε πολέμους, ζητά με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου.

 

Επισημαίνει στους αρμόδιους Υπουργούς ότι οι επανειλημμένες τροποποιήσεις της ρύθμισης που αφορά τις συντάξεις που εξαιρούνται των μειώσεων, έχει προκαλέσει σύγχυση και ανασφάλεια όχι μόνο σε όσους δικαιούνται πολεμικής σύνταξης αλλά γενικότερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους.

Σύμφωνα δε με σχετική πληροφόρηση της Βουλευτού αλλά και με συγκεκριμένη περίπτωση που περιήλθε σε γνώση της, συνταξιούχοι του Δημοσίου και του Ο.Γ.Α., που λαμβάνουν σύνταξη πολεμική και γήρατος αντίστοιχα, έχουν υποστεί μειώσεις και στις δύο συντάξεις και μάλιστα με εναπομείναν συνολικό ποσό συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ, σε αντίθεση δηλαδή με το ελάχιστο όριο που προβλέπει ο Νόμος 4093/2012.

Η Βουλευτής υπογραμμίζει ότι δεν νοείται να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης οι συντάξεις που έχουν απονεμηθεί «τιμής ένεκεν» σε Έλληνες αγωνιστές για τα επιτεύγματα και τον ηρωϊσμό τους, τα οποία ούτως ή άλλως είναι αδύνατον να αποτιμηθούν και να απεικονιστούν σε οικονομική αξία.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Βουλευτού έχει ως εξής:

Οι μηνιαίες συντάξεις καθώς και τα αθροίσματα των μηνιαίων συντάξεων που υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ υπόκεινται στις κλιμακούμενες μειώσεις που προβλέπονται από το Ν. 4093/2012.

Από τις μειώσεις αυτές είχε ρητά προβλεφθεί ότι εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη.

Η ρύθμιση αυτή απαλείφθηκε με σχετική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του Ν. 4046/2012 και του Ν. 4093/2012», με αποτέλεσμα οι πολεμικές συντάξεις να υπόκεινται στις προβλεπόμενες μειώσεις.

Με το Ν. 4111/2013 αντικαταστάθηκε εκ νέου η ως άνω διάταξη και εξαιρούνται πλέον από τις μειώσεις «οι συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω σύμφωνα με γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής».

Πέραν της ασάφειας της ως άνω διάταξης, ακόμα και εάν θεωρηθεί ότι στην έννοιά της εμπίπτουν και οι πολεμικές συντάξεις, η εξαίρεση από τις μειώσεις είναι πολύ περιορισμένη, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μόνο συντάξεις αναπήρων πολέμου με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ενώ δεν εξαιρούνται οι συντάξεις που χορηγούνται σε οικογένειες στρατιωτικών που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν σε πόλεμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 («Ρύθμιση άλλων συνταξιοδοτικών θεμάτων») του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 8-2-2013 και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, φέρεται να τροποποιείται και πάλι η συγκεκριμένη διάταξη και να προστίθεται στις εξαιρέσεις από τις μειώσεις των συντάξεων και η κατηγορία των «Αναπήρων Πολέμου Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας».

Μέσα σε διάστημα, δηλαδή, 3 περίπου μηνών, το θέμα των συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις έχει ρυθμιστεί με 4 διαφορετικούς τρόπους, προκαλώντας σύγχυση και ανασφάλεια όχι μόνο σε όσους δικαιούνται πολεμικής σύνταξης αλλά γενικότερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρησή μου αλλά και βάσει συγκεκριμένης περίπτωσης που περιήλθε σε γνώση μου, συνταξιούχοι του Δημοσίου και του Ο.Γ.Α., που λαμβάνουν σύνταξη πολεμική και γήρατος αντίστοιχα, είτε ως άμεσοι είτε ως έμμεσοι δικαιούχοι, έχουν υποστεί μειώσεις και στις δύο συντάξεις.

Στην εν λόγω περίπτωση, η πολεμική σύνταξη, η οποία χορηγείται σε χήρα αναπήρου πολέμου, ανερχόταν στο ποσό των 483,85 ευρώ και μετά από μείωση 5% ανέρχεται πλέον στο ποσό των 459,65 ευρώ, ενώ η σύνταξη γήρατος ανερχόταν στο ποσό των 541,22 ευρώ και μετά από μείωση 6,7% ανέρχεται πλέον στο ποσό των 507,20 ευρώ.

Το σύνολο επομένως των δύο συντάξεων από 1.025,07 ευρώ μειώθηκε στα 966,85 ευρώ, κατά παράβαση δηλαδή της σχετικής διάταξης του Ν. 4093/2012, που ορίζει ότι το ποσό που εναπομένει μετά την προβλεπόμενη μείωση του 5% δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι σε όλες τις ρυθμίσεις που έχουν κατά καιρούς επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις, προβλεπόταν ρητά ότι εξαιρούντο των μειώσεων οι πολεμικές συντάξεις.

Αν μη τι άλλο δεν νοείται να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης οι συντάξεις που έχουν απονεμηθεί «τιμής ένεκεν» στους Έλληνες αγωνιστές για τα επιτεύγματα και τον ηρωισμό τους, τα οποία ούτως ή άλλως είναι αδύνατον να αποτιμηθούν και να απεικονιστούν σε οικονομική αξία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.- Προτίθενται να εξαιρέσουν από τις μειώσεις που προβλέπονται στο Ν. 4093/2012 τις συντάξεις αναπήρων πολέμου καθώς και αυτές που έχουν απονεμηθεί στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν σε πολέμους, κατά την έννοια του Κώδικα Πολεμικών Συντάξεων;

2.- Προτίθεται ειδικά το Υπουργείο Οικονομικών να περιλάβει στην ειδική ρύθμιση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» όλες τις ως άνω πολεμικές συντάξεις, προκειμένου να εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες μειώσεις;

3.- Ποιος είναι συγκεκριμένα ο αριθμός των άμεσων και έμμεσων δικαιούχων των ως άνω πολεμικών συντάξεων, κατά την τελευταία πενταετία;Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER