Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 14:24

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Ερώτηση προς τον υπυοργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

 

Διαβάτε αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

"Μετά από την συγκατάθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας , ως δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά , η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) είχε αναθέσει , την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ πέραν της Μεσσηνίας , στις όμορες περιοχές της Λακωνίας της Ηλείας και της Αρκαδίας , δηλαδή της Νότιας Πελοποννήσου γενικότερα και η οποία μελέτη κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 15-11-2012 .

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) όμως στις 22/03/2013 κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης επιτραπέζιας ελιάς : «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»-ελιά Καλαμάτας και ζητά την καθιέρωση Εθνικού ΠΟΠ για την βρώσιμη ελιά , που θα συμπεριλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή βρώσιμης ελιάς από τις περιοχές των Νομών Φθιώτιδας , Αιτωλοακαρνανίας και νοτιότερα .

Επειδή η ονομασία ΠΟΠ θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή , προκειμένου αυτό να μπορεί να ελεγχθεί .

Επειδή οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο.

Ερωτάται ο κ. κ. Υπουργός

  1. Ποια η θέση του Υπουργείου για την αιτούμενη από την ΕΔΟΕΕ επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά , πέραν της Μεσσηνίας, στου όμορους Νομούς , σύμφωνα με την μελέτη που σας έχει κατατεθεί ;.
  2. Θα απορρίψει το Υπουργείο τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ , που ζητά την κατάργηση του ΠΟΠ Καλαμάτα ; .
  3. Πως θα προστατευθεί η βρώσιμη ελιά Καλαμών , από τυποποιητές βρώσιμης ελιάς άλλων Χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που στις εξαγωγές τους χρησιμοποιούν το όνομα Kalamataolives

 

Αθήνα 28 - 3 - 2013

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER