Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 10:30

Αόριστες απαντήσεις σε ερώτηση Λαμπρόπουλου για τα λεπτά τσιγάρα

Γράφτηκε από την

Αόριστες απαντήσεις και υποσχέσεις για προσπάθειες να μην θιγεί η ελληνική βιομηχανία από την αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα, δίνουν τα αρμόδια υπουργεία σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου.

 

Ειδικότερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων σε όλα τα όργανα της ΕΕ (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Επιτροπή) αλλά και με τη διαμόρφωση συμμαχιών με άλλα κράτη - μέλη, την τροποποίηση και τη βελτίωση της πρότασης ως προς τα σημεία που θίγουν την τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και αναλογικότητας και επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία. Επιπλέον, όσον αφορά στην παραβίαση των αρχών της επικουρικότητας και αναλογικότητας, εκδόθηκε η αιτιολογημένη γνώμη του Κοινοβουλίου της Ελλάδας, όπως αντίστοιχα της Τσεχίας και της Ιταλίας. Κατά την επίσκεψη του Ε. επιτρόπου για την υγεία στην Ελλάδα το υπουργείο έθεσε υπόψη του τις ελληνικές θέσεις και τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις από την αναθεώρηση της Οδηγίας στους Ελληνες καπνοπαραγωγούς. Ο επίτροπος διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι τα επίμαχα σημεία που αποκλείουν τα ελληνικά καπνά θα αποσυρθούν. Τέλος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθεται να θέσει προς συζήτηση την πρόταση της αναθεώρησης της Οδηγίας και σε επίπεδο Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς καταλήγοντας σημειώνει: «Πραγματοποιούνται συναντήσεις διυπουργικής άτυπης ομάδας εργασίας στο υπουργείο Υγείας με θέμα συζήτησης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Στις συναντήσεις αυτές γίνονται επισημάνσεις ανά άρθρο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση των θέσεων της χώρας μας για τη συνάντηση της ομάδας εργασίας "Δημόσια Υγεία".

Η Γ.Γ.Κ. συμμετέχει στην ομάδα εργασίας της συγκεκριμένης διυπουργικής επιτροπής καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν αποκλειστικά την προστασία του καταναλωτή».