Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:50

Απάντησαν σε Σαμπαζιώτη για το μισθολόγιο των Ε.Δ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας

Γράφτηκε από την
Απάντησαν σε Σαμπαζιώτη για το μισθολόγιο των Ε.Δ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας

Την απάντησή τους σε ερώτηση που είχε καταθέσει από 13-03-2013 προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης με θέμα «Μι­σθολόγιο Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας», έδωσαν οι Υπουργοί κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και Νικόλαος Δένδιας.

 

Τα πλήρη κείμενα των απαντήσεων έχουν ως εξής:

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

"Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Μι­σθολόγιο Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω καθ' ό μέρος αφορά το ΥΠ.ΕΘ.Α., σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Καταρχάς επισημαίνεται ότι οι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών και συντάξεων, ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς - συνταξιοδοτικούς νό­μους, με βάση τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Δεδομένης της περιστολής των δαπανών σε όλο τον Δημόσιο Τομέα που ήδη συναποφασίσθηκε και επιτελέσθηκε, στο πλαίσιο των ιδιαίτερα δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών, καθίσταται σαφές ότι επιχειρήθηκε η εξάντληση των στενών περιθωρίων ελιγμών της Κυβέρνησης προκειμένου η προσαρμογή των αμοιβών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να επιφέρει τις μικρότερες δυνα­τές επιπτώσεις.

Σε αντιστάθμισμα των μισθολογικών μειώσεων το ΥΠ.ΕΘ.Α. σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία προχωρά σε διάφορα μέτρα ανακούφισης των Στελεχών όπως η εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων κατασκευής στρατιωτικών οικημάτων ώστε να αντιμετωπισθεί το στεγαστικό πρόβλημα των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, δημιουργήθηκαν σε αρκετές μονάδες πρατήρια καυσίμων με ελκυστι­κές τιμές ενώ δόθηκε δυνατότητα σίτισης των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα εστιατόρια των Μονάδων, Υπηρεσιών και Λεσχών με την καταβολή χαμηλού αντιτίμου.

Βούληση της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η προώθηση και η θετική αντιμετώπιση θεμάτων των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες μας για την βελτίωση της θέσης του εκλεκτού μέρους του Ελληνικού λαού, δηλαδή των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμ­φωνα πάντοτε με τις υφιστάμενες οικονομικές δυνατότητες και σε αγαστή συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη, με πρωτοβουλία μου συγκροτήθηκε Διαρκής Επιτροπή για το Νέο Μι­σθολόγιο, η οποία θα εξετάσει όλα τα θέματα ώστε να αρθούν τυχόν αδικίες ή ανισότητες.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι αξίζει δημόσιος έπαινος, αξίζουν συγχαρητήρια και πολλά ειλικρινή «ευχαριστώ» σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι μακριά από σκοπιμότητες, μακριά από μικροκομματικά προστάγματα και έχοντας αποσυνδέσει τις οικονομικές απολαβές τους από το καθήκον τους φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλω με την ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα και να τους διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, η Πατρίδα έχουμε απόλυτη συνείδηση της αυτοθυσίας και της αφοσίωσης με την οποία επιτελούν σε δύσκολους καιρούς το καθήκον τους. Και η Πατρίδα, μόλις έρθει η ώρα της ανάκαμψης - και θα έρθει πολύ νωρίτε­ρα απ’ ότι πιστεύουν ορισμένοι - θα τους αποδώσει τα οφειλόμενα, όπως και στον υπόλοιπο Ελληνικό Λαό, στον κόσμο της εργασίας.

 

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές σε ό,τι μας αφορά σας γνωρίζουμε ότι η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης καθορίστηκε στο πλαίσιο της γενικότερης δημοσιονομικής κατάστασης και του εφαρμοζόμενου «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» για την αντιμετώπιση της σημερινής πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κρίσης, από την εφαρμογή της οποίας δεν εξαιρέθηκε καμία κατηγορία υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, με το ν. 4093/2012 (Φ.Ε.Κ. Β' - 222) «Περί έγκρισης Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», ο οποίος, πρόσφατα, επικαιροποιήθηκε με την ψήφιση του ν. 4127/2013 (Φ.Ε.Κ. Α' - 50) «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», ρυθμίζονται τα μισθολογικά θέματα και του ένστολου προσωπικού. Περαιτέρω και με την υπ' αριθμ. Οικ.2/85127/0022 από 22-11-2012 σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παρέχονται διευκρινίσεις για τον ορθό τρόπο εφαρμογής των ως άνω ρυθμίσεων.

Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται ότι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών μας και η ενίσχυση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητάς τους, η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση της θέσης και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, αποτελούν για το Υπουργείο μας θέματα πρώτης προτεραιότητας και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και η Κυβέρνηση μας στηρίζει τα Σώματα Ασφαλείας και τους εργαζομένους σε αυτά και σας διαβεβαιώνουμε ότι πρόθεσή μας είναι η προώθηση και η θετική αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου μας. Στο πλαίσιο και το πνεύμα αυτό επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και παράλληλα τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στο βαθμό ασφαλώς και στην έκταση που το επιτρέπει η, πράγματι πολύ δύσκολη, δημοσιονομική κατάσταση και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, κατάλληλα και δημιουργικά, κάθε δημοσιονομική δυνατότητα που μας παρέχεται.

Κατά τα λοιπά θέματα, αρμόδια να σας ενημερώσουν σχετικά είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

 

 


NEWSLETTER