Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 20:51

Πατριανάκου: "Να αναγράφεται στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα η χώρα παραγωγής ή ο τόπος προέλευσης των πρώτων υλών τους"

Γράφτηκε από την
Πατριανάκου: "Να αναγράφεται στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα η χώρα παραγωγής ή ο τόπος προέλευσης των πρώτων υλών τους"

Την καθιέρωση δεσμευτικού νομοθετικού πλαισίου, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και ιδίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα προβλέπει την υποχρέωση αναγραφής της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου.

 

Η μη υποχρεωτικότητα της αναγραφής αυτής έχει πολυδιάστατες και ανησυχητικές επιπτώσεις τόσο στη δυναμική και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όσο και στην θεσμοθετημένη προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές πληροφορίες. Συγκεκριμένα:

  • Εισάγονται αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες με χαμηλότατο κόστος παραγωγής και χωρίς ποιοτικά πλεονεκτήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταποιούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοχετεύονται στις αγορές ως προϊόντα της χώρας μεταποίησης, με αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι καταναλωτές και να αγοράζουν σε υψηλότερη τιμή προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

  • Η εφαρμογή της τακτικής αυτής και στη χώρα μας έχει ως επιπλέον αποτέλεσμα τα προϊόντα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής να παραμένουν χωρίς ζήτηση, με προφανείς συνέπειες στην αγροτική οικονομία και στη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

  • Τα εξ ολοκλήρου ελληνικά μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα έχουν σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη τους είναι ελληνική και άρα εγνωσμένης ποιότητας και πιστοποιημένης προέλευσης. Δεν μπορεί, όμως, να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημά τους αυτό, δεδομένου ότι, αφού δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του τόπου προέλευσης της πρώτης ύλης τους, δεν καθίσταται γνωστό ότι αυτή είναι ελληνική, ώστε να τα επιλέξουν οι καταναλωτές είτε στην Ελλάδα είτε στην Ε.Ε.

    Από το Γραφείο Τύπου της Φεβρωνίας Πατριανάκου


NEWSLETTER