Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 23:04

Ερώτηση Ψαριανού για τις παρεμβάσεις στην Ελαία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Ψαριανού για τις παρεμβάσεις στην Ελαία

Ερώτηση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ελαίας κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός. Σε αυτή σημειώνει: «Ο Οικότοπος Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας» που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Κυπαρισσιακού Κόλπου είναι μια περιοχή αυξημένης οικολογικής σημασίας. Εκτός από την παρουσία ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών, αποτελεί το δεύτερο σε σημασία οικότοπο ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα στη Μεσόγειο.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο «αιτιολογημένη γνώμη» για την οικολογική αξία της περιοχής και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Παρόλο που το ΥΠΕΚΑ απέστειλε απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία δεσμεύτηκε για την λήψη των απαραίτητων μέτρων τόσο για την θαλάσσια χελώνα όσο και για τις αμμοθίνες και ενώ η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της επιβολής προστίμου, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας και η υποβάθμιση του βιοτόπου συνεχίζεται.

Το τελευταίο περιστατικό έγινε στις αρχές Απρίλη στην περιοχή Ελαία. Κατ’ εντολή της εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση παραλιακών αγροτεμαχίων στην περιοχή με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση, οργώθηκαν οι προστατευόμενες αμμοθίνες, με αποτέλεσμα την αποψίλωση της αμμοθινικής βλάστησης η οποία συγκρατεί τα νερά της θάλασσας σε ενδεχόμενη θαλασσοταραχή. Οι αμμόλοφοι αποτελούν το φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο και επίσης απορροφά την ενέργεια των κυμάτων. Για τους λόγους αυτούς, τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η σημαντικότητά τους και γι’ αυτό αποτελούν προστατευόμενη ζώνη σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές.

Η αξιοποίηση της περιοχής, η ανάπτυξη και κάθε τουριστική δραστηριότητα οφείλει να συντελείται εντός νομοθεσίας, περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και άλλων κανόνων. Ετσι άλλωστε διαφυλάσσονται και τα χαρακτηριστικά εκείνα της περιοχής, τα οποία προσελκύουν και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Αυθαιρεσίες κάθε είδους υπονομεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής».

Καταλήγοντας ο κ. Ψαριανός ζητεί να πληροφορηθεί:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο ώστε να ανασταλεί η όποια αυθαίρετη δραστηριότητα στην περιοχή μέχρι την οριστική έκδοση της υπουργικής απόφασης και προκειμένου να μην δημιουργηθεί μη αναστρέψιμη ζημιά.

- Αν θα τηρηθούν και στην πράξη όσα αναφέρονται  στην γραπτή απάντηση του ΥΠΕΚΑ προς την «αιτιολογημένη γνώμη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε αφενός να μην κινδυνεύσει ο οικότοπος και αφετέρου να μην βρεθεί η χώρα για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση της παραπομπής της στο Ευρωπαϊκή Δικαστήριο, για θέματα προστασίας περιβάλλοντος και της επιβολής προστίμου.

 

 

 

 

Παναγιώτα Ντίντα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER