Κυριακή, 26 Μαϊος 2013 07:53

Μπάμπης Βακαλόπουλος γραμματέας Πελοποννήσου της ΔΗΜΑΡ: Δεν συμφωνώ με την ταύτιση της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μπάμπης Βακαλόπουλος γραμματέας Πελοποννήσου της ΔΗΜΑΡ: Δεν συμφωνώ με την ταύτιση της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς

"Δεν με βρίσκει σύμφωνο η προσπάθεια συσχέτισης, ταύτισης των δύο χώρων, της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς" δηλώνει στην «Ε» ο γραμματέας Πελοποννήσου της ΔΗΜΑΡ Μπάμπης Βακαλόπουλος.

Αναφορικά με τις προοπτικές της Μεσσηνίας αναφέρει ότι πρέπει να συγκεραστεί ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας, ενώ ως στέλεχος του κλασικού αθλητισμού, σημειώνει ότι ο νομός μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξει και τον αθλητικό τουρισμό.

 Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

 

1. Ως γραμματέας της ΔΗΜΑΡ στην Πελοπόννησο, ποια θεωρείτε ως τα κυριότερα προβλήματα της Περιφέρειάς μας;

«Τα κυριότερα προβλήματα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η έλλειψη υποδομών (ολοκλήρωση Ολυμπίας Οδού, σιδηρόδρομος, αλλά και στους νομούς), τουρισμός, γεωργική ανάπτυξη και έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού  σχεδιασμού. Είναι ανάγκη να γίνει άμεσα σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Περιφέρειά μας είναι από τις φτωχότερες στην Ευρώπη».

 

2. Θα κρίνατε επιτυχημένη τη μέχρι τώρα εμπειρία της κυβερνητικής Αριστεράς;

«Πριν ακόμα συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Πέρα από τη διάσωση της χώρας, για μας στο επίκεντρο ήταν πάντα ο παράγων ''άνθρωπος''. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, θεωρούμε πως καταφέραμε να δώσουμε το στίγμα της Αριστεράς των κοινωνικών δικαιωμάτων, της Αριστεράς που υποστηρίζει και προωθεί την ανάπτυξη με ενταγμένη την απασχόληση, της Αριστεράς που έχει σταθερή αναφορά τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του».

 

3. H ΔΗΜΑΡ -όπως υποστηρίζουν επικριτές της- παρέχει ''αριστερό άλλοθι'' μετέχοντας στη συγκυβέρνηση;

«Η ανάγκη διάσωσης της χώρας και η παραμονή μας στο ευρώ ήταν ο κυρίαρχος λόγος συμμετοχής μας στην κυβέρνηση. Μπορεί σήμερα αυτά να φαντάζουν ως αυτονόητες εξελίξεις, αλλά δεν ήταν. Προφανώς, δικαιώθηκε η επιλογή μας. Για μας, θα ήταν η εύκολη πολιτικά λύση να βρισκόμαστε στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αλλά δεν θα ήμασταν υπεύθυνη Αριστερά».

 

4. Πρέπει να ξεχάσουμε στην Ελλάδα την ενωμένη Αριστερά;

«Ο στρατηγικός στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η συγκρότηση και η διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτό δεν γίνεται ούτε με συναντήσεις κορυφής, ούτε με συγχωνεύσεις κομμάτων. Η ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση και συσπείρωση του προοδευτικού χώρου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας από το χώρο της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας, που θα δράσει από κοινού στα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα».

 

5. Πιστεύετε στη θεωρία των δύο άκρων την οποίαν επικαλούνται τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν;

«Προσωπικά, δεν με βρίσκει σύμφωνο η προσπάθεια συσχέτισης, ταύτισης των δύο χώρων, της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς. Το ιστορικό υπόβαθρο αυτής της θεωρίας βρίσκεται στις απόψεις που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες εξομοιώνουν το ναζισμό και τον κομμουνισμό, με πρόθεση να απο-νομιμοποιηθεί ένα τμήμα της Αριστεράς, μέσα από την αναλογία της με τη Χρυσή Αυγή, και άρα να συμπεριληφθεί μαζί με την άκρα Δεξιά στις ''επικίνδυνες'' δυνάμεις. Η βία είναι ιστορικά καταστατικό στοιχείο της δράσης της άκρας Δεξιάς και βρίσκεται στον πυρήνα μιας ιδεολογίας μίσους, που καλλιεργεί τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία».

 

6. Τι νομίζετε ότι έχει συμβάλει στην αναζωπύρωση ακροδεξιών σχηματισμών;

«Η άνοδος ακροδεξιών σχηματισμών -και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, της Χρυσής Αυγής-, σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε κενά του νόμου. Η υφιστάμενη νομοθεσία, εάν εφαρμοζόταν, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την εγκληματική πλευρά της δράσης των νεοναζιστών. Ομως, με μέτρα νομικής ή αστυνομικής φύσης δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αντίθετα κινδυνεύουν να ενισχύσουν την υποτιθέμενη αντισυστημική φυσιογνωμία του συγκεκριμένου κόμματος, που αποτελεί το βασικό λόγο της δημοσκοπικής του ανόδου. Η Χρυσή Αυγή ενδυναμώθηκε σε μια συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, όπου επικρατεί η ανεργία και η ανασφάλεια».

 

7. Πόσο ''κακό'' και ''υπερμέγεθες'' είναι εν τέλει το Δημόσιο στην Ελλάδα;

«Το ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς, είναι αληθές. Για τη ΔΗΜΑΡ αποτελούν κόκκινη γραμμή οι οριζόντιες, αθρόες και τυφλές απολύσεις, μόνο και μόνο για να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προσπαθεί να επιβάλει πιέζοντας η τρόικα. Σε αυτό θα μας βρουν απέναντι».

 

8. Συμφωνείτε με τη στόχευση της Μεσσηνίας να αναζητεί την ανάπτυξη εστιάζοντας στον τουρισμό;

«Θεωρώ ότι ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας, η αγροτιά και ο τουρισμός, μπορούν να συμπλεύσουν αγαστά, χωρίς ο ένας να εμποδίζει τον άλλον. Η Μεσσηνία συνδυάζει εύφορες και όμορφες περιοχές με ιστορία και πλούσια μνημεία. Κάλλιστα μπορούν να αναπτυχθούν ο αθλητικός και ο συνεδριακός τουρισμός».

 

9. Γιατί νομίζετε ότι ο νομός μας δεν έχει μπορέσει επαρκώς να αξιοποιήσει ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγει;

«Ποτέ οι αγρότες δεν οδηγήθηκαν από την Πολιτεία και από τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες στη λογική να στρέψουν την προσοχή τους στην τυποποίηση και προώθηση του ποιοτικού αυτού προϊόντος, αλλά είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις επιδοτήσεις».

 

10. Συνεισφέρει στην αναπτυξιακή προσπάθεια του νομού μας η δημιουργία φυλακών σε αυτόν;

«Θα απαντούσα καταφατικά, αν ο χώρος που θα επιλεγεί είναι ο ενδεδειγμένος και δεν θα εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας. Πάντως, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι πρωταρχικός πόλος ανάπτυξης, αλλά συμπληρωματικός».

 

11. Πώς μπορεί η ΔΗΜΑΡ, ως κυβερνητικός εταίρος, να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα;

«Είναι ένα δύσκολο θέμα, στο οποίο σημαντικό ρόλο έχουν τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε. Ως το σημαντικότερο αυτή την περίοδο για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, θα το παλέψουμε μέσα από τα θεσμικά όργανα και πρόθυμα θα συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους τοπικούς φορείς».

 

12. Συμφωνείτε με τη χρήση του σιδηροδρόμου ως τουριστικής ατραξιόν στην περιοχή μας, όταν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φτηνό μέσο συγκοινωνίας;

«Ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τουριστική ατραξιόν, αλλά ως ένα σύγχρονο, ασφαλές και οικολογικό μέσο μαζικής μεταφοράς, όπως σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ως τέτοιο έργο πρέπει να αντιμετωπιστεί και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει όλοι οι φορείς της Μεσσηνίας να κινηθούμε».

 

13. Επενδύσεις με κάθε κόστος ή με βάση κριτήρια αειφορίας;

«Οι επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή μας πρέπει να βασιστούν στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, τα οποία είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός. Εύκολο είναι οι επενδύσεις αυτού του είδους να γίνουν με βάση κριτήρια αειφορίας, κάτι το οποίο θεωρούμε πως πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

 

14. Συμφωνείτε με την εμπλοκή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

«Οπως και να 'χει, τα κόμματα εμπλέκονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η λογική μας, όπως αποδείξαμε στις προηγούμενες εκλογές, είναι η στήριξη συνδυασμών που δεν είχαν κομματική σφραγίδα. Είμαστε υπέρ της στήριξης αξιόλογων συνδυασμών, κατ’ επιλογή, όπου κρίνουμε ότι υπάρχουν, και κατά των χρισμάτων».

 

15. Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στον αθλητισμό, στο νομό και τη χώρα μας γενικότερα;

«Φυσικά  έχει επηρεάσει και τον αθλητισμό και αυτό φαίνεται καθημερινά. Ενδεικτικό είναι ότι η Πολιτεία έχει κάνει περικοπές 60% των επιχορηγήσεων στις ομοσπονδίες, ενώ τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν χρόνια να πάρουν επιχορηγήσεις».

 

16. Εχοντας συμβάλει στην καθιέρωση σημαντικών αθλητικών θεσμών στην Καλαμάτα, όπως τα "Παπαφλέσσεια" και το μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής, πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα να αναβαθμιστούν;

«Τα δύο αυτά μίτινγκ είναι τα μοναδικά διεθνή που γίνονται στην Ελλάδα μέσα στην περίοδο της κρίσης. Σίγουρα μπορούν να αναβαθμιστούν, με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και θα συμβάλουν οικονομικά οι φορείς και χορηγοί».

 

17. Τι να περιμένουμε σε μια εβδομάδα, που διεξάγονται στην Καλαμάτα τα "Παπαφλέσσεια";

«Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα αξιόλογο αθλητικό γεγονός και το καλύτερο των τελευταίων 3-4 ετών, τόσο από αγωνιστικής όσο και οργανωτικής πλευράς».

 

18. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να ευδοκιμήσει στη Μεσσηνία;

«Παίρνοντας ως παράδειγμα τι έχει γίνει μέχρι σήμερα με τους αθλητές που κατά καιρούς έχουν κάνει την προετοιμασία τους στην πόλη μας, αλλά και από τις διοργανώσεις που έχουν γίνει, φαίνεται ότι η Καλαμάτα αποτελεί πόλο έλξης, τόσο για διοργανώσεις όσο και για προπονήσεις, με προϋπόθεση πάντα την αναβάθμιση σύντομα των εγκαταστάσεων». 

 

19. Υπάρχουν υποδομές στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας για να στηρίξουν τον μαζικό αθλητισμό;

«Ενα κομμάτι του αθλητισμού που μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς μεγάλο κόστος περαιτέρω είναι ο μαζικός αθλητισμός, γιατί πολλές εγκαταστάσεις στην πόλη μας υπάρχουν που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες (γήπεδα σχολείων, γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ)».

 

20. Για αρκετά χρόνια η Καλαμάτα αποτελούσε προπονητική βάση για πολλούς ξένους πρωτοκλασάτους αθλητές. Συνεχίζει να ισχύει αυτό;

«Οχι, γιατί έχει εκλείψει η πρωταρχική προϋπόθεση, η καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων».


Βιογραφικό

 

Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1957 και τελείωσε το 2ο Γυμνάσιο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Στατιστικής της Βιομηχανικής Πειραιά.
Εντάχθηκε στον "Ρήγα Φεραίο" το 1974 και διετέλεσε μέλος της ηγεσίας του από το 1978 μέχρι το 1982 που εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέας Πελοποννήσου. Ηταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες 2 εκλογές και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.
Εργάζεται στον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας. Είναι από τους ιδρυτές των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων ("Παπαφλέσσεια", Μίτινγκ Γυμναστικής κ.λπ.). Υπήρξε μέλος Δ.Σ. αθλητικών ενώσεων και σωματείων. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ενωσης Managers Αθλητών Στίβου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER