Κυριακή, 26 Μαϊος 2013 08:05

Χουντής σε Σουλτς για Μεγαλόπολη: Κυβερνητικές πιέσεις ανέβαλαν την επίσκεψη για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χουντής σε Σουλτς για Μεγαλόπολη: Κυβερνητικές πιέσεις ανέβαλαν την επίσκεψη για τα σκουπίδια

"Μετά από πιέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) να ματαιώσει τη διερευνητική επίσκεψη στην Ελλάδα Ευρωβουλευτών- Επιθεωρητών που θα εξέταζαν περιβαλλοντικά εγκλήματα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, στην Κέρκυρα και τη Μεγαλόπολη, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη αποστολή της για τον Σεπτέμβριο".

 

Αυτά κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις  28-31 Μάιου 2013 Διερευνητική Αποστολή (Fact Finding Mission) της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα, η οποία θα διερευνούσε καταγγελίες για κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και πρόδηλα σφάλματα σε έργα "διαχείρισης" απορριμμάτων στην Ελλάδα, όπως έκανε στο παρελθόν και για την Ιταλία. Το αίτημα για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής είχε τεθεί από Αναφορά που υπέγραφαν 2250 περίπου κάτοικοι της περιοχής του Γραμματικού από το 2011. Ταυτόχρονα η Επιτροπή είχε προγραμματίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ήδη καταρτίσει, να επισκεφτεί εκτός από το Γραμματικό την Μεγαλόπολη και την Κέρκυρα, περιοχές για τις οποίες είχε επίσης δεχτεί σχετικές καταγγελίες.  

Προχθές (20-5-2013) με πληροφόρησαν από την Αθήνα, ότι το θέμα της Διερευνητικής Αποστολής και ειδικά η παρουσία της στο Γραμματικό απασχόλησε το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος σε υπουργικό επίπεδο κι ότι αναζητείτο τρόπος προκειμένου να πειστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη.  Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησα σε εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στη γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών στις 20/5 ώρα 7 μ.μ., οι οποίοι βρίσκονταν σε μεταξύ τους σύσκεψη για την οργάνωση της Αποστολής κι έλαβα καθησυχαστικές απαντήσεις. 

Την επόμενη μέρα, 21-5-2013, μου ανακοινώθηκε προφορικά η αναβολή, για τον Σεπτέμβρη, της προγραμματισμένης Διερευνητικής Αποστολής, λόγω αδυναμίας κάποιων μελών να συμμετάσχουν. Σήμερα 22-5-2013 μου στάλθηκε και σχετική επιστολή από την Επιτροπή Αναφορών. 

Σημειώνω ότι, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αλλά και χιλιάδες κάτοικοι, προετοιμάζονταν και ανέμεναν την επίσκεψη η οποία έχει απασχολήσει και το  Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση και έχει παρουσιαστεί εκτενώς από τον Τύπο.  Σας ενημερώνω επίσης ότι η αναβολή συμπίπτει με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για τον ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων)  Γραμματικού, είναι έτοιμο να ανακοινώσει τον τελικό μειοδότη εντός των προσεχών ημερών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. 

 

Αντιλαμβάνεστε, κ. Πρόεδρε, ότι οι εν λόγω χειρισμοί πλήττουν καίρια όχι μόνο το κύρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εμφανίζεται στη συνείδηση των πολιτών να υποκύπτει στις πιέσεις κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα "επενδυτικά" σχέδια (κατασκευαστικά και διαχείρισης απορριμμάτων) αδιαφορώντας πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Είμαι βέβαιος, κ. Πρόεδρε, ότι θα περιφρουρήσετε το κύρος του Κοινοβουλίου μας και θα διερευνήσετε σε βάθος αυτή την υπόθεση».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER